featured

Çocuklarda Obezite Nasıl Önlenir? Obezite Görülen Çocuklarda Nelere Dikkat Edilmeli?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çocuklarda obezite, günden güne görülme sıklığı artış gösteren bir hastalıktır. Peki, çocuklarda obeziteyi önlemek için ne yapılmalı? İşte, detaylar…

Çocuklarda obezite, özellikle son yıllarda oldukça yüksek bir popülasyonda görülen hastalıklar arasındadır. Obezite genel olarak, vücut kitle indeksindeki yağ kitlesinin artması olarak gösterilebilecektir. Estetik kaygının çok ötesinde olan bu hastalık ilerleyen dönemlerde pek çok kronik hastalığa ve hatta kansere sebebiyet verebilir. Bu nedenle çocuklarda obezite fark edildiğinde, mutlaka nedenleri araştırılmalı ve kontrol altına alınmalıdır. Çocuklarda obezite nasıl önlenebilir? Obezite ile karşı karşıya kalan çocuklara neler yapılmalıdır? İşte, detaylar…

Çocuğunuzu Hareket Etmesi İçin Teşvik Edin!

Çocuğunuzu Hareket Etmesi İçin Teşvik Edin!

Çocuğunuz normal besleniyor ancak hareket yeteneği çok azsa bu durumda da obezite ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Çocuklar doğası gereği çok hareketli olabilir. Bu durumda ekstra bir şey yapmanıza da gerek kalmaz. Ancak hareket yeteneği kısıtlı olan çocuklar için ebeveynler mutlaka teşvik edici davranmalıdır. Bunun için, çocuğunuzla her gün yürüyüş yapabilir ya da parka götürebilirsiniz. Tüm bunlar ilgisini çekmiyorsa boş zamanlarını değerlendireceği ve ilgi duyabileceği fiziksel aktivitelere yönlendirebilirsiniz. Bale, yüzme, futbol, voleybol gibi kurslar bu konuda yardım alabileceğiniz alanlardır.

Çocuklar Fast-Food Konusunda Bilinçlendirilmeli ve Sınırlandırılmalıdır

Çocuklar Fast-Food Konusunda Bilinçlendirilmeli ve Sınırlandırılmalıdır

Öncelikli olarak çocukların fast-food konusunda bilgilendirilmesi gereklidir. Abur cubur ve fast-food adı altında yer alan gıdaların tamamının çocuklara ya da yetişkinlere bir katkısı yoktur. Yalnızca kilo almaya teşvik eden bu gıdalar uzun vadede sağlığı riske atabilir. Bu nedenle çocukların bu gıdaları tüketmesi halinde neler ile karşılaşabileceklerinden haberdar olması gereklidir. Bunun yanı sıra çocuklar fast-food ve abur-cubur gıdaların tüketiminde sınırlandırılmalıdır. Haftada bir kez fast-food beslenmeye izin verilmesi ya da günlük bir adet abur-cubur tüketmeleri yeterli bir sınırlama olacaktır.

Okul İçinde Sağlıklı Gıdalar Hazırlanmalıdır

Okul İçinde Sağlıklı Gıdalar Hazırlanmalıdır

Obezite problemi yaşayan çocuk okula gidiyorsa kontrol etmek daha zor olacaktır. Çünkü okul ortamı pek çok çocuk için fast-food yuvası olarak nitelendirilebilecektir. Günlük hayatta ebeveynler çocukları okul sürecinde kontrol edemediğinde, kalori alımı çoğunlukla bu süreçte olur. Bu nedenle çocuğunuzun kilo almasının önüne geçmek istiyorsanız, okuldaki beslenme programını oluşturmalısınız. Gün içerisinde beslenme saati için sağlıklı ve sebze ağırlıklı öğünler oluşturarak, gereksiz kalori alımının önüne geçebilirsiniz.

Şekerli ve Gazlı İçecekler Yasaklanmalı

Şekerli ve Gazlı İçecekler Yasaklanmalı

Çocukların büyüme ve gelişme sürecinde şekerli ya da gazlı içeceklerin yeri yoktur. Bu gıdalar çocuklarda yalnızca kof adı verilen gereksiz kiloların oluşmasına neden olur. Bu sebeple bu gıda ve içecekler yasaklanmalı, yasaklanamıyorsa büyük ölçüde kısıtlanmalıdır.

Sabah Kahvaltısı Atlanmamalı

Sabah Kahvaltısı Atlanmamalı

Ebeveynlerin çocuk beslenmesinde sabah kahvaltısını atlamamaya gayret göstermesi önerilmektedir. Sabah kahvaltısında yeterli beslenemeyen çocuklar, diğer öğünlerde duygusal açlığında etkisi ile daha fazla besleneceklerdir. Buda aşırı kalori alımına sebep olabileceğinden kilo olarak geri dönecektir.

Mutlaka Ara Öğünlere Yer Verin

Mutlaka Ara Öğünlere Yer Verin

Çocuklarda mutlaka ama mutlaka ara öğünlere yer verilmelidir. Günlük hayatta çok hareketli olan çocuklar, daha çabuk acıkırlar. Bu nedenle yetişkinlerden daha fazla beslenme ihtiyacı duyabilirler. Ara öğünler verilmediği takdirde ise abur-cubur ya da fast-food beslenmeye yatkın bir hale gelirler. Ebeveynlerin ara öğünleri atlamaması ve bu öğünlerde tok tutan düşük kalorili besinlere yer vermesi çok önemlidir.

Tv ya da Bilgisayar Başında Yemek Yemesine İzin Vermeyin

Tv ya da Bilgisayar Başında Yemek Yemesine İzin Vermeyin

Yalnızca çocuklar değil, yetişkinlerinde bilgisayar ya da TV başında beslenmesi önerilmez. Bunun nedeni ise, farklı bir şeye odaklanan insanlarda bu odaklanmaya bağlı doyma hissinin kaybolmasıdır. Doyma hissi kaybolan çocuklar, aşırı beslenme ihtiyacı duyacağından kilo almak kaçınılmazdır. Ebeveynler bunun önüne geçebilmek adına TV ya da bilgisayar başında beslenmeyi yasaklamalıdır.

Gerekirse Bir Diyetisyenden Yardım Alın

Gerekirse Bir Diyetisyenden Yardım Alın

Tüm bunları yaptığınız halde çocuğunuzun kilo almasının önüne geçemiyorsanız, çok geç kalmadan bir diyetisyene başvurmalısınız. Çocuğunuzun kilosuna, beslenme alışkanlıklarına ve diğer spesifik özelliklerine uygun hazırlanan diyet listeleri daima olumlu sonuçlar alınmasını sağlayacaktır. Bir diyetisyen ile iş birliği yaptığınızda çocuğunuzun kendini kısıtlamadan kilo vermesi ve sonraki süreçte bu kiloyu koruması mümkün olabilecektir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!