featured

Ebeveynlerin Çocuk Eğitimi Sırasında Yaptığı Hatalar Neler? Başarılı Bir Çocuk Yetiştirmek İçin Sakın Bunları Yapmayın

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ebeveyn olmak ve çocuk eğitimi verebilmek belki de dünyanın en zor mesleği… Peki saygılı, sevgili en önemlisi özgüvenli bir çocuk nasıl yetiştirilir? İşte, detaylar…

Ebeveyn olunca pek çok insan çocuk eğitiminin son derece zor bir eylem olduğunu anlıyor. Günlük yaşantınızda, sizde zorlu bir insan ile karşılaştığınızda ‘’Ailesi onu yetiştirememiş’’ tepkileri veriyor musunuz? Çok büyük ihtimal bu tarz tepkiler veriyorsunuz. Karakter özellikleri kişilere göre farklılık gösterse de yetiştirilmenin de başarı ve kişinin tavırları üzerinde etkili olduğu bir gerçek! Bu nedenle başarılı, öz güvenli ve insani eylemleri yerine getiren bir yetişkin yaratma konusunda ebeveynlere büyük bir iş düşüyor. Peki, bu konuda ebeveynlerin yaptığı yanlışlar neler? İşte, detaylar…

2/12

Çocuklarınızı Sinirli ya da Öfkeliyken, Disiplin Etmeye Çalışmayın!

Çocuklarınızı Sinirli ya da Öfkeliyken, Disiplin Etmeye Çalışmayın!

Günlük hayatta çocuklar bazen dayanılmaz tutum ve davranışlarda bulunabiliyor. Bu durum ebeveynler üzerinde sinire ve hatta öfkeye yol açsa da bu konuda kendinizi dizginlemeniz gerekiyor. Öfkeliyken çocukları disiplin etmeye çalışmak istenmeyen sonuçlar almanıza neden olabilir.

Çünkü ona kızgınken ses desibeliniz yükselecek ya da aşırı katı kurallar koyacaksınız. Buda çocuğunuzun şiddete eğilmesine ya da daha pasif bir karaktere dönüşmesine neden olabilir. İşte bu yüzden önce sakinleşmeli sonrasında onunla sakin bir şekilde konuşmayı denemeniz gerekiyor.

3/12

Çok Fazla Bir Şey Konuşmaya Çalışmayın

Çok Fazla Bir Şey Konuşmaya Çalışmayın

Çocuğunuza doğru olmayan bir şeyi anlatmaya çalışmanız elbette ki çok güzel. Ancak bunu defalarca defalarca gündeme uzatarak anlatmayın. Çocuklara sürekli bir şey açıklamanız onun kafasının karışmasına ve durumu daha zor algılamasına neden olacaktır. Bir şey açıklamaya çalıştığınızda mümkün olduğunca sakin ve basit ifadeler kullanarak olayı açıklamaya çalışın.

4/12

Ceza Ödül Sisteminden Sıyrılın

Ceza Ödül Sisteminden Sıyrılın

Ceza ödül sisteminin psikolojide bir yerinin olmadığını biliyor musunuz? Ceza ve ödül sistemi kimseye getirisi olmayan, hatta ve hatta götürüsü bulunan bir davranıştır. Çocuğunuzu disiplinli bir şekilde yetiştirmek istiyorsanız kuralların gücünden yararlanmalısınız.

Çünkü çocuklar ancak kurallarla bazı alışkanlıkları kazanacak ve tavırlarından kurtulacaklardır. Ancak ödül ve ceza sistemi çocuğunuzu bir davranışı sadece yapmak için yapmak noktasına getirecektir. Yetiştirmede ceza ve ödülün bir önemi olmamalı. Karşılarında daima pozitif ama kuralcı bir ebeveyn görmeliler.

5/12

Çocuğunuzun Ağlamayı Kullanmanıza İzin Vermeyin

Çocuğunuzun Ağlamayı Kullanmanıza İzin Vermeyin

Birçok çocuk bir şey yaptırmak istediğinde ilk olarak ağlayarak tepki gösterir. Buna düşmeniz onun bunu daima bir koz olarak kullanmasına neden olur. Bu nedenle ağladığında bir şeyleri yapmamaya çalışmalı, sakinleştiğinde yaparak ağlamasının çözüm olmayacağınızı öğretmelisiniz.

6/12

Çocuklarınızın Hata Yapmasına İzin Verin

Çocuklarınızın Hata Yapmasına İzin Verin

Ebeveynlerin en büyük hatalarından biri çocuklarının büyüme sürecinde hiç hata yapmalarını istememeleri ve daima onları doğruya sevk etmeleridir. Ancak bunların onlara bir getirisinin de bulunmayacağı bilinmemelidir. Çocuklar ancak hata yaparak, doğruları bulacaklardır. Bu nedenle cesaretli davrandıkları konularda hata yapmalarından korkmamalısınız.

7/12

Asla Başka Çocuk ile Kıyaslamayın

Asla Başka Çocuk ile Kıyaslamayın

Ebeveynlerin yaptığı bir diğer önemli hata çocuklarını başkaları ile kıyaslamaktır. Birçok anne baba çocuklarını yakın çevresindeki hatta kardeşi ile kıyaslıyor. Buda çocuğun benliğin gelişmemesini ve diğer çocuklardan daha pasif kalmasına neden olacaktır. Her çocuğun kişisel özellikleri, büyüme ve gelişme süreci birbirinden farklıdır. Bu nedenle çocuk yetiştirirken asla kıyas yapılmamalıdır.

8/12

Çocuğunuza Sevgi Göstermekten Korkmayın

Çocuğunuza Sevgi Göstermekten Korkmayın

Çocuğunuza sevgi göstermekten asla ama asla korkmamalısınız. Birçok ebeveyn, kendi ebeveynlerinden yeterli sevgiyi göremediklerinden, göstermekte de yetersiz kalabiliyor. Çocuklarınıza olan sevginizi göstermeniz onun şımarmasına ve bu durumu kullanmasına neden olmaz. Aksine sevgi onun mutlu bir şekilde büyümesi ve kendini güvende hissedebilmesi için gereklidir. Çocuklarınızı sevdiğinizi söylemenin, sarılmanın ve öpmenin bir sınırı olmamalıdır.

9/12

Çocuğunuza Yaptırmak İstediğiniz Bir Şeyi İlk Siz Uygulayın

Çocuğunuza Yaptırmak İstediğiniz Bir Şeyi İlk Siz Uygulayın

Çocuğunuza bir şey yaptırmak istiyorsanız, ilk siz uygulamalı ve görmesini sağlamalısınız. Çocuklar iyi bir gözlemci olmasının yanı sıra anne ve babalarını örnek alırlar. Onların tavır ve davranışlarının çoğunluğu sizden örnek aldıklarından oluşur. Bu nedenle ona güzel bir şey öğretmek istediğinizde, ilk sizin bunu yapmanız daha olumlu sonuç almanıza yardımcı olacaktır.

10/12

Çocuğunuz ile Vakit Geçirirken Telefonla İlgilenmeyin

Çocuğunuz ile Vakit Geçirirken Telefonla İlgilenmeyin

Günlük yaşantımızda zaten çocuklarla oldukça kısıtlı bir süre zarfında ilgileniyoruz. Bu nedenle ilgilendiğimiz bu sürecinde verimli olduğuna dikkat etmeliyiz. Çocuğunuz ile vakit geçirirken, telefonu zorunlu haller dışında elinize almayın. İnanın, geçirdiğiniz bu süre hem size hem de çocuğunuza çok iyi gelecek.

11/12

Mükemmel Bir Anne Baba Olmaya Çalışmayın

Mükemmel Bir Anne Baba Olmaya Çalışmayın

Mükemmel bir anne baba olmaya çalışırken, bedeninizi ve psikolojinizi ne kadar yıpratıyorsunuz farkında mısınız? Farkında değilseniz mutlaka olmalısınız. Mükemmel bir ev, düzenli bir yaşam, her şeye sahip olunabilen maddi bir güç zorunlu değil. Ancak mutlu bir anne ve baba çocuk büyütmede oldukça önemli bir kriter. Siz mükemmel olmaya çalışırken yalnızca kendinizi değil, çocuklarınızı da yıpratıyorsunuz. Bunun bilincinde olup, her şeyin mükemmel olması yerine kendinizi mutlu hissetmeye bakın.

12/12

Kendinize Vakit Ayırın

Kendinize Vakit Ayırın

Özgüvenli ve sevecen bir çocuk yetiştirmek istiyorsanız, kendinize de vakit ayırmalısınız. Sizin psikolojiniz iyi olursa, çocuklarınızda daha mutlu ve huzurlu olacaktır. Ancak karşısında mutsuz, sinirli, içine kapanık, bakımsız bir anne/baba görmeleri onlar içinde iyi olmayacaktır. Bu nedenle kendinize vakit ayıracağınız aktivitelere katılmalı ya da günde en az 1-2 saatinizi kendinize ayırmaya özen göstermelisiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!