featured

5G Teknolojisi Uçak Güvenliğini Tehdit mi Ediyor? Dünyada 5G Paniği

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

5G teknolojisi ile ilgili tartışmalar sadece Türkiye’de değil dünyada yaşanıyor. Peki, bu yeni nesil teknolojisi uçak güvenliğini tehdit mi ediyor?

5G teknolojisi uzun zamandır hem Türkiye’de hem de dünyada tartışma konusu… Özellikle de son zamanlarda, uluslararası havacılık şirketleri, 5G ile gündeme gelmesi olası olan riskleri bir bir ele almaya başladı. Uluslararası havacılık şirketlerinin 5G endişesi de bazı çevrelerde paniğe neden olmaya başladı. Hatta bazı şirketler, bu nedenle belirli ülkelere uçuşlarını iptal ettirme noktasına geldi.

Söz konusu hava yolu şirketlerinin uçuşları iptal ettirmesi düşüncesi ve endişelerini paylaşması sonrasında Amerika Birleşik Devletleri’nde 5G’ye geçişin ertelenmesi sağlandı. Zaten daha önce iki defa ABD’de 5G’ye geçiş ertelenmişti. Peki, paniğe neden olan 5G teknolojisi riskleri nelerdir? Havacılık sektörü 5G konusunda neden paniğe kapıldı… İşte, detaylar…

2/11

5G Teknolojisi Nedir ?

5G Teknolojisi Nedir ?

5G teknolojisi; yeni nesil bir kablosuz internet bağlantısıdır ve birden fazla cihazın internete ulaşmasına olanak tanıyor. Günümüzde kullandığımız 4G teknolojisi, saniyede 1 gigabit dosya indirme süresine sahipken 5G teknolojisi ile saniyede 10 gigabite çıkartılması planlanıyor.

Kısacası bu teknoloji ile hedeflenen; internetten veri indirmeyi ve internete veri yüklemeyi daha da hızlandırmak ve bunun için radyo sinyallerinden yararlanmak.

3/11

5G Teknolojisindeki C Bandı Dalga Aralığı, Uçakta Kullanılan Cihaz Frekanslarına Çok Yakın

5G Teknolojisindeki C Bandı Dalga Aralığı, Uçakta Kullanılan Cihaz Frekanslarına Çok Yakın

Havacılık sektörü, 5G nedeniyle panikte çünkü bu teknoloji için kullanılan radyo frekansı ile uçaktaki bazı cihazların frekansları birbirine çok yaklaşık. ABD’de kullanılmakta olan radyo frekansları, C bandı olarak adlandırılan bir dalga aralığında.

Aynı zamanda bu C bandının dalga aralığı, uçaklarda kullanılan ve uçakların yüksekliğini ölçen cihazların yararlandığı frekansa oldukça yakın. Uçakların konumu yani navigasyon ve uçakların güvenliği için veri toplamaya yarayan cihazlar da yine bu dalga aralığına yakın bir frekansta bulunuyor. Kısacası; 5G teknolojisi tüm bunlar için büyük bir risk oluşturuyor.

4/11

Uluslararası Havayolu Şirketleri 5G Teknolojisi Nedeniyle Endişeli

Uluslararası Havayolu Şirketleri 5G Teknolojisi Nedeniyle Endişeli

Uluslararası havacılık firmaları, 5G sebebiyle oldukça tedirgin çünkü bu teknolojiden kaynaklı olarak ortaya çıkabilecek parazitler, uçaklardaki cihazları etkileyebilir. Söz konusu parazitler özellikle de uçakların iniş sırasında bazı problemlere yol açabilir.

5/11

5G Kaynaklı Ölümlü Uçak Kazaları Yaşanabilir!

5G Kaynaklı Ölümlü Uçak Kazaları Yaşanabilir!

RTCA adlı kuruluş, 2020 yılında bir rapor yayınlamış ve 5G teknolojisine geçişin, ABD’de büyük sorunlara yol açabileceğini belirtmişti. Bu raporda en çok dikkat çeken ise; önlem alınmaması durumunda ölümlü uçak kazalarının yaşanabilecek olmasıydı.

6/11

Parazitler, Uçakların İniş Kabiliyetlerini Kısıtlayabilir

Parazitler, Uçakların İniş Kabiliyetlerini Kısıtlayabilir

5G teknolojisi kaynaklı olarak ortaya çıkacak olan parazitlerin, uçaklarda bulunan ve radyo frekansları ile çalışan cihazların kullanılamaz hale gelmesine neden olabileceği vurgulanırken aynı zamanda yine bu parazitlerin, görüş mesafesinin çok net olmadığı zamanlarda, uçakların iniş yeteneklerini kısıtlayabileceği belirtiliyor. Böyle bir senaryoda, oldukça fazla uçak seferi iptal edilebilir.

7/11

ABD Önlem Almaya Başladı

ABD Önlem Almaya Başladı

5G teknolojisine geçmeye hazırlanan ABD parazit riskine karşı bazı önlemler almaya başladı. Bunun için de ilk olarak, ülkede bulunan havaalanlarının çevresinde tampon bölgeler kuruldu.

Ancak vericiler aşırı güçlü olduğu için bu önlemler yetersiz kalıyor. ABD dışında Fransa da, havaalanlarının çevresine tampon bölge kuran ülkeler arasında yer alıyor. Tampon bölgelerin amacı ise; 5G sinyallerini kısıtlamak.

8/11

İngiltere ve AB Üyesi Ülkeler, 5G Endişesi Taşımıyor

İngiltere ve AB Üyesi Ülkeler, 5G Endişesi Taşımıyor

İngiltere, 5G teknolojisi hakkında bilgi toplamak için bazı ülkelerle iş birliği içinde. Avrupa Birliği ülkeleri de bu konuda çok endişeli değil. Çünkü bu ülkelerdeki şebekeler, ABD’den daha düşük frekanslarda çalışıyor. Dolayısı ile bu ülkelerde parazit riski daha düşük ve 5G ile ilgili kaygı da az.

9/11

Telekom Şirketleri, Havayolu Şirketlerini Suçluyor

Telekom Şirketleri, Havayolu Şirketlerini Suçluyor

Önde gelen telekom şirketleri, 5G sinyalleri nedeniyle yaşanacak olan olaylarla ilgili öngörülerde bulunan havayolu şirketlerini korku yaratmakla suçluyor. Ayrıca bu telekom şirketleri, 5G teknolojisine geçişin ertelenmesinin ekonomiye de zarar vereceğini söylüyor.

10/11

Türkiye’de 5G Teknolojisi Ne Durumda?

Türkiye’de 5G Teknolojisi Ne Durumda?

Dünyada 5G sinyalleri ile ilgili bunlar yaşanırken, Türkiye 2023 yılına kadar 5G teknolojisine geçmeyi hedefliyor. Daha önce Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, frekans ihalesinin 2022’de yapılacağını açıklamıştı.

11/11

5G Güvenlik Tartışmaları Türkiye Gündeminde Yok

5G Güvenlik Tartışmaları Türkiye Gündeminde Yok

Henüz Türkiye’de 5G’ye geçiş yapılmadı çünkü ihale çalışmaları henüz başlatılmadı. Ancak ABD ve AB ülkelerinin gündeminde yer alan 5G riskleri, Türkiye’nin gündeminde yok.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!