featured

Uzmanlar Karaciğeri İflas Ettiren Besinler Listesini Açıkladı! Peki Hangi Besinlerle Karaciğeri Koruyabiliriz?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bazı karaciğeri iflas ettiren besinler çok tehlikeli! Sağlıklı beslenme, diğer organlar gibi karaciğeri de yakından etkiliyor.

Beslenme tarzı, inşa sağlığını doğrudan etkileyen önemli bir faktördür. Dolayısıyla da yanlış beslenme düzeniniz varsa bu durumda özellikle karaciğeriniz ciddi anlamda olumsuz etkilenebilir ve hatta iflas etmenin eşiğine gelebilir!

Aşırı yağlı, tuzlu ve şekerli gıdalar arasında özellikle tuzlu ve şekerli gıdalar karaciğerin sağlığını tehdit eden besinlerin başında geliyor. Bu doğrultuda uzmanlar karaciğer sağlığını olumsuz etkileyen ve hatta karaciğeri iflasın eşiğine götüren besinleri açıkladı!

2/12

Cips

Cips

Hazır olarak üretilen cipsler, çok fazla tüketilen ve sevilen besinler arasında yer alıyor olsa da aynı zamanda bir o kadar sağlıksız besinlerdir. Aşırı tuzlu ve aşırı yağlı olan cipsler, karaciğerin düzgün çalışmasını önlüyor ve zamanla karaciğerin iflas etmesine neden oluyor.

Uzmanlar, cips tüketmek yerine atıştırmalık sandviçlerin, kuru meyvelerin ya da kuru yemişlerin daha sağlıklı atıştırmalıklar olarak tercih edilmesini tavsiye ediyor.

3/12

Unlu Mamuller

Unlu Mamuller

Unlu mamuller, günümüzde çok fazla tüketiliyor olsa da elbette bu gıdaların da fazlası zarar. Aşırı karbonhidrat nedeni ile karaciğerin doğru çalışmasını engelleyen unlu mamuller, zamanla karaciğerin işlevini yerine getirmesini tamamen engelliyor.

Uzmanlar, özellikle sabah kahvaltılarında tüketilen unlu mamullerin yerine yulaf ezmesi gibi sağlıklı besinlerin tercih edilmesi gerektiğini vurguluyor. Yulaf ezmesi, sağlıklı bir besin olmakla birlikte aynı zamanda karın bölgesi yağlarının da erimesine yardımcı oluyor

4/12

Patates Kızartması

Patates Kızartması

Büyük oranda yağ ile kızartıldığından patates kızartması, yağ oranı yüksek besinlerdir. Dolayısıyla da karaciğerin en büyük düşmanlarından birisidir. Doymuş yağ oranı yüksek olan patates kızartması, zaman içerisinde karaciğerde “Siroz” hastalığına neden olabiliyor.

5/12

Tatlı Gıdalar

Tatlı Gıdalar

Tuz ve yağ gibi aşırı şeker tüketimi de karaciğerin en büyük düşmanları arasında yer alıyor. Karaciğer, vücudumuzda aynı zamanda fazla yağı şekere çevirir. Ancak aşırı şeker tüketimi yaptığınızda karaciğer de daha fazla yağ üretimi yapacağından bir zaman sonra karaciğerde yağlanma sorunu meydana gelir.

6/12

Gazlı İçecekler

Gazlı İçecekler

Fark etmesek de şeker oranı yüksek olan besinlerden birisi de gazlı içeceklerdir. Kola, fanta ya da sporcu içecekleri gibi gazlı içecekler de karaciğerin daha fazla yağ üretmesine sebebiyet verir.

7/12

Karaciğer Sağlığını Koruyan Besinler Nelerdir?

Karaciğer Sağlığını Koruyan Besinler Nelerdir?

Sağlıklı yaşamak adına tükettiğiniz besinlere dikkat ediyorsanız bazı besinlerin karaciğer sağlığını doğrudan koruduğunu söylememiz mümkündür. İşte o besinler!

8/12

Kahve

Kahve

Kahve ile güne başlayan insanların sayısı oldukça fazladır. Eğer siz de güne kahve ile başlayanlardansanız günde 2 ila 3 fincan kahve tüketimi yaparak karaciğerinizi koruyabilirsiniz. Aşırıya kaçmayan kahve tüketimi; karaciğeri özellikle alkol ve sağlıksız besinlerin olumsuz etkilerine karşı koruma altına alır.

9/12

Yeşil Çay

Yeşil Çay

Yeşil çay, kateşin antioksidanı açısından son derece zengin bir içecektir. Yapılan araştırmalar sonucunda yeşil çayın karaciğer kanseri başta olmak üzere birçok kanser türüne karşı vücudun bağışıklığını güçlendirdiğini ortaya koymuştur.

Özellikle sıcak yeşil çayda kateşin oranı daha yüksek olduğundan çayınızı sıcak tüketmeye özen göstermelisiniz. Zira, soğuk ve buzlu çayların içindeki kateşin miktarı daha düşüktür.

10/12

Ispanak

Ispanak

Tüm yeşil yapraklı bitkilerde olduğu gibi ıspanak da glutatyon antioksidan zengini bir bitkidir. Özellikle sarımsak ve zeytinyağı ile sotelenmiş ıspanağın içindeki glutatyon antioksidanı karaciğer çalışmasını düzenler.

11/12

Yaban Mersini

Yaban Mersini

Polifenol açısından zengin olan yaban mersini, karaciğeri yağlı besinlerin ve alkolün olumsuz etkilerine karşı koruyan bir meyvedir.

12/12

Badem

Badem

Kuru yemişler E vitamini bakımından fazlasıyla zengindir. E vitamini bakımından zengin olan kuru yemişlerin başında badem gelir. Yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde bademin özellikle yağlanmaya karşı karaciğeri ciddi anlamda koruduğu saptanmıştır.

Karaciğer sağlığı için olduğu gibi kalp sağlığı açısından da son derece sağlıklı olan badem, uzmanlar tarafından her gün en az bir avuç kadar tüketilmesi gereken yemişler arasındadır.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!