featured

Bilim Dünyası Bu İddia İle Karıştı: Marsta Zaten Hayat Var!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mars da hayat var mı yok mu derken kafaları karıştıran bir iddia geldi: Mars da zaten hayat var! Gilbert Levin’in iddiasına gelin hep beraber bakalım!

Mars da Hayat Var!

Yıllardır, hatta asırlardır Mars gezegeninde yaşam aramak bilim insanları ve astronomların en büyük uğraşı. Bilim insanları her ne kadar orada hayat olduğuna dair henüz bir kanıt bulamamış olsalar da Gilbert Levin’in akıllara zarar bir iddiası var : Mars da mikropların olduğuna dair kanıtlar 1976 da zaten bulundu!

İlk bakışta her ne kadar bu bilginin yanlış olduğu düşünülse de bu iddiayı ortaya atan kişinin kim olduğunu öğrenince aklınız da muhakkak bir “acaba” oluşacak. Gilbert Levin, NASA’nın 1976 da Mars’a yolladığı Viking proje eşinin yürütücüsü olan kişi. Sizce yalan söylüyor olabilir mi?

Viking araştırma projesi bu gezegene yollandığında Labeled Release deneyinde Mars toprağına sıvı bir besin bırakıldı. Eğer gezegende yaşayan organizmalar var ise bu besini yiyerek karbondioksit gazı çıkaracaklardı.

Levin’in bu konuda ki söylemi ise şöyle;

“Şaşkınlık içinde gördük ki hemen gaz çıkmaya başladı ve deneyin devam ettiği 7 gün boyunca devam etti”

Her ne kadar korbondioksiti kendi gözleriyle görmüş olsa da başta kendisinin bile şüpheye düştüğünü belirtiyor. Çünkü bu gezegenin yüzeyine ulaşan ultraviyole ışığın, toprağın kimyasallarını değiştirme ve CO2 salımını tetikleme ihtimaline de sahip.

Tüm bunların üzerine Levin mühendislerden herhangi bir taşı kaldırmalarını ve altında ki topraktan numune almalarını istese de sonuç değişmedi. Bunun sebebi bu gezegenin yüzey ve atmosferinde ki hidrojen peroksit adı verilen gaz da olabilirdi. Ancak Viking’den önce Mariner 9 tarafından gönderilen kanıtlar incelendiğinde bu kimyasala rastlanmamıştı.

“LR deneyinin üzerinden 43 yıl geçti ve en az 40 farklı teori geliştirildi. Hiçbiri bu sonuçları açıklayamıyor”

Diyen Levin Marsta hayat olduğunun yeniden altını çizmeden edemiyor.

Araştırmalar Yeniden Başlamalı!

Levin, 1979 yılında gerçekleştirilen deneyin bu gezegende yaşam bulduğunu kanıtladığına inansa da NASA Viking deneylerinin gezegende herhangi bir ize rastlamadığını söylüyor.

Bu ikilemden kurtulmanın tek yolu ise bu gezegene yeniden bir araştırma gemisi göndermek. Şuan için marta hayat var mı, sorusu tamamen gizemini korusu da bundan tam 43 yıl önce aslında bu kanıt bulunmuş olabilir.

Levin, LR adı verilen deneyi yeniden gezegene göndermenin doğru olduğunu savunsa da uzay ajanslarının hiç biri bunu henüz kabul etmedi.

Yeni bir umut ise Levin’in HABİT adlı başka bir proje de bulunması. ESA’nın bu sene fırlatacağı Rosalind Franklin adlı cihazı (Rover) üzerinde taşınacak ve Mars yüzeyinde ufak su birikintileri oluşturduğuna dair kanıt arayacak. Bu çalışma da başarılı olmak hedefleniyor.

Eğer Levin’in iddiaları gerçeklik kazanır ise 40 yıl kadar önce bu gezegende yaşam bulunmuş, ancak bildirilmemiş olacak. Mars da hayat var mı, sorusunun cevabı sizce de aslında yıllar önce bulunmuş, ancak insanlığa bildirilmemiş olabilir mi? Eğer böyle bir durum var ise, bunu neden saklamış olabilirler? Yorumlar da buluşalım…

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!