Gaita Testi Nasıl Yapılır ? | Gaita Testi Veremiyorum Ne Yapmalıyım ? | Gaita Nasıl Verilir ?
Gaita Testi Nasıl Yapılır ? | Gaita Testi Veremiyorum Ne Yapmalıyım ? | Gaita Nasıl Verilir ?

Gaita Testi Nasıl Yapılır ? | Gaita Testi Veremiyorum Ne Yapmalıyım ? | Gaita Nasıl Verilir ?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gaita testi bir uzman tarafından hastalıkların arka planındaki bakterileri bulmak üzere gerçekleştirilen mikroskobik incelemedir. Gaita Testi Nasıl Yapılır ? Gaita Testi Veremiyorum Ne Yapmalıyım ? Gaita Nasıl Verilir ? Sorularına bu yazımızda cevap veriyoruz.

Evde gaita testi yapılmaz, ancak inceleme için gereken dışkı için ev ortamı kullanılabilir.  Dışkıya idrar veya başka maddeler karışmamasına odaklanılması gerekir.

Gaita Testi İçin Dışkı, Evde Yapılır mı? Test ve Dışkı Ayrımı

YouTube video
Gaita Testi Ne Kadar Sürede Çıkar?

Bağırsak sağlığı araştırmaları için gaita nedir sorusu sıkça gündeme gelmektedir. Bu testi tek vücudun alt tarafı değil bütüne yönelik düşünebilirsiniz.

Acil’de Gaita Testi Veremiyorum Veremiyorum Ne Yapmalıyım ? | Gaita Testi Ne Kadar Sürede Çıkar?

Acil’de Gaita Testi Veremiyorum Veremiyorum Ne Yapmalıyım ?

Bir rahatsızlık neticesinde acile gittiğinizde sizden gaita testi için dışkı vermeniz istenebilir. Olabilecek en hızlı şekilde verilen kap içerisine bir miktar dışkıyı yaparak teslim etmelisiniz. Dışkı o an için çıkmıyorsa, yanınıza kap alabilir ve sonra da teslim edebilirsiniz.  

Gaita Testi Ne Kadar Sürede Çıkar?

Dışkı teslimi ardından en geç 2 gün içerisinde sonuçlanacaktır. Ameliyatlık hallerde daha erken de süreç devam ettirilebilir.

Gaita Testi Nerede Yapılır? Gaita Kelime Anlamı Ne Demek?

Gaita Testi Nerede Yapılır? Gaita Kelime Anlamı Ne Demek?

Gaita kelimesinin kökeni gwt, Arapça’da helaya, çukura giren, düşen şey anlamına gelir. Hastane ve laboratuvar gibi sağlık kurumlarında gaita testi yapılabilmektedir. Dışkı incelemesi yapılırken birçok mikroskobik değerlendirmeye bakılmaktadır.

1. Gaita Testi Pozitif Çıkması Ne Demek?

Gaita Testi Pozitif Çıkması Ne Demek?

Pozitif sonuçlanan test, dışkıda sorun var demektir. Gaita testi GGK, fark edilmeyen gizli kan anlamında inceleme anlamına da gelir. Vücudun çeşitli bölgelerindeki sorunun temel göstergesi dışkıda görünmeyen kandır. Bu miktar gözle görülen haldeyse, ilerlemiş bir rahatsızlık olasılığı yüksektir. Kan görülmemesi halinde iltihaplanma gibi sorunlara da rastlanabilir.

2. Bebeklere  Dışkıda Kan Durumu ve Acil’de Gaita Testi 

Bebeklere  Dışkıda Kan Durumu ve Acil’de Gaita Testi 

Bebeklerde dışkıda kan olması size ekstra endişe verebilir. Dışkı testi yapıldığında pozitif olması halinde anormal bir kanamaya işaret olacaktır. Doğuştan veya sonradan meydana gelen bir sorun görülebilir. Yabancı cisim yutulmasına bağlı kanamalara sıklıkla rastlanır.

3. Gaita Testi Veremiyorum | Dışkı Veremiyorum

Gaita Testi Veremiyorum | Dışkı Veremiyorum

Sizden dışkı istendiğinde stres veya diğer nedenlerle gaita testi veremiyorum diyorsanız ertelemeli de olsa verilen kaba kendinize ait dışkıdan bir miktar koyarak sağlık görevlisine teslim etmelisiniz.

4. Regl İken Gaita Testi 

Regl İken Gaita Testi 

Kadınlar regl iken dışkı vermekten çekinebilmektedir. Ancak idrar değil katı dışkı teslim edilmesi gerekir. Bunun içerisine normal idrar veya vajinadan akan kan girmemelidir.  Başka kanama arandığı için bu ayrıma da dikkat etmek gerekir.

5. Gaita Testi Nasıl Verilir ? | Gaita kabı ne kadar doldurulur ? | Ne Kadar Dışkı Lazım?

Gaita Testi Nasıl Verilir ? | Gaita kabı ne kadar doldurulur ? | Ne Kadar Dışkı Lazım?

Gaita testi kaç saat içinde verilmeli sorusu ardından nasıl gaita verileceği önemlidir. Sağlık kurumunda size kap veren kişinin dediklerini dikkate almalısınız.

Gaita Testi Nasıl Yapılır ? | Gaita Testi Veremiyorum Ne Yapmalıyım ? | Gaita Nasıl Verilir ?
Gaita Testi Nasıl Yapılır ? | Gaita Testi Veremiyorum Ne Yapmalıyım ? | Gaita Nasıl Verilir ?
  • Kendiniz dışında birinin dışkısını kaba koymayınız.
  • Kap içerisine az bir miktar dışkı yetecektir.
  • Ağzına kadar doldurmanıza gerek kalmaz.
  • İdrar karışmayacak şekilde bir pamuklu çöpten yardım alarak kaba dışkıyı koyabilirsiniz.
  • İdrar dışı başka maddeler de kap içine girmemelidir.
  • Kontrolünü sağlamalısınız.

Verilen kaplar genellikle sterildir, ancak gözden kaçan bir durum fark ettiyseniz görevliye kapta kir olduğunu söylemelisiniz. Kendiniz temizlememeli ve yeni bir kap istemelisiniz. Toz, boya vs. görüntüsü olmamalıdır.

Gaita testi vermeden bir hafta öncesinde kimyasal ilaçlar, kabızlık ilacı, mineral yağı içeren ilaçlar kullanılmamalıdır. Mineral takviyelerinin doğal kanamaları durdurucu etkisi bulunmaktadır.

3 gün önceden yağlı tüketimi azaltılmalıdır. Yağ içeren dışkıda kan görünemeyebilir. Kırmızı et ve her türlü yağdan uzak durulmalıdır. Bolca lifli gıdaları birkaç gün boyunca tüketmelisiniz.

Gaita örneği dışkı, çıkarıldığının birkaç saat sonrasına kadar, olabilecek en kısa sürede istenen yere gönderilmelidir.  Evde yapılmışsa da aynen bu süre geçerlidir.

6. Gaita Kabı Verilince Hangi Durumlar İncelenir?

YouTube video
Gaita Kabı Verilince Hangi Durumlar İncelenir?

Bağırsak enfeksiyonları, parazit üremesi, kolon kanseri olup olmadığı, sindirim sistemi sorunları gaita testi ardından belirlenmektedir. İshal ve kabızlık hallerinde de arka plandaki sorunlara odaklanılmaktadır.

7. Taşlaşmış Gaita Nedir | Nasıl Çıkarılır?

Taşlaşmış Gaita Nedir | Nasıl Çıkarılır?

Taşlaşmış dışkı nadir de olsa görünen bir durumdur. Bağırsak, geçirilen operasyonlar nedeniyle çalışamaz hale gelir ve içeride dışkı biriktirmeye başlar. Dışkıyı taş kadar sert hale dönüştürerek vücudun kendi yapısına zararını engellemeye çalışır. Çünkü kana karışan dışkı atılamadığında zehirleyici etki yapabilmektedir.

Taşlaşmış dışkı olabilecek en kısa sürede tedavisi gereken bir hastalıktır. Vücut taşlaşmış haldeki dışkıyı çok uzun süre bünyesinde tutamaz. Kabızlık sorunu ile uzun zamandır uğraşıyorsanız, özellikle yakın dönemde bir ameliyat geçirdiyseniz gereken ilaçları almak üzere sağlık kurumuna başvuru yapınız.

8. Kabız Olanlar Nasıl Gaita Verir?

Kabız Olanlar Nasıl Gaita Verir?

Dışkı yapısını bozmayan ilaçlarla kabızlar için gaita testi verilmesi mümkündür. Bu ilaçlarda mineral ve kanı kapatıcı başka maddeler yer almaz.

9. İshal Olanlar Nasıl Gaita Vermeli? Gaita Testini Kim Yapar?

İshal Olanlar Nasıl Gaita Vermeli? Gaita Testini Kim Yapar?

Suyla karışık dışkı durumlarında olduğu gibi dışkınızın bir kısmını kaba koyarak vermelisiniz. Katı kısımları alarak teslim etmeniz önerilir. İltihaplı ishallerde acil çözüm gerektiği için önemli bir konudur.

YouTube video

Gaita testi gastroenterolog tarafından yapılmaktadır. Bu uzmanlığa sahip kişilerin olduğu sağlık kurumlarına dışkı örneği güvenle verilebilir. Kurumsal yapısından şüphe duyduğunuz sağlık kurumlarında uzman araştırması yaparak başvurular tamamlanabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!