featured

Geç Fark Edilen Pelvik Taban Rahatsızlığı Nedir | Pelvik Taban Egzesizleri ve Tedavisi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pelvik taban rahatsızlığı, son zamanlarda sıkça rastlanılan ancak belki de daha önce adını bile duymadığınız, her 4 kadından 1’inin yaşadığı bir sağlık problemi. Bu sağlık sorununu yaşayanların bile birçoğu pelvik taban rahatsızlığı yaşadığını bilmeden hayatlarına devam ediyorlar. Çok geç fark edilen fakat tedavisi bulunan bu sağlık problemi, kişinin yaşam kalitesini büyük ölçüde düşürüyor.

Hasta güldüğünde, hapşurduğunda hissettiği sızıntının anormal olduğunu düşünmüyor. Oysa idrar kaçırmak, ağrılı cinsel deneyim, kabızlık gibi semptomlar hiç de normal semptomlar değildir. Peki, pelvik taban rahatsızlığı nedir, beraberinde hangi sorunları getirir gelin bu soruların cevaplarını birlikte inceleyelim…

Pelvik Taban Rahatsızlığı Nedir?

Pelvik taban rahatsızlığının başrolü olan pelvik taban kasları, halk arasında leğen kemiği olarak bilinen pelvis kemiğinin tabanında bulunan ön kasık kemiğinden kuyruk sokumuna kadar uzayan, dışkılama, işeme ve cinsel fonksiyonlarda rol alan kas grubudur.

YouTube video

Pelvik taban kasları bunların yanı sıra pelvis bölgesindeki organlardan mesane(idrarı tutmaya yarayan torba), rahim-prostat ve rektumu(kalın bağırsağın sonunda vücudun katı atıkları biriktirdiği alan) da alttan hamak görevi görüyor.

Bu kasların sorunsuz çalıştığı bir insanda, pelvik taban kasları sıkıp gevşetildiği için tuvalete çıkma da herhangi sıkıntı yaşanmıyor. Ancak pelvik taban kaslarınızda deformasyon varsa yani işlevini artık düzgün bir şekilde yerine getiremiyorsa, vücut bu kasları olağan bir şekilde kasıp gevşetemez hale gelir.

Pelvik Taban Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Pelvik taban kaslarınızda zayıflama meydana gelmişse, hapşırmak öksürmek gibi insani eylemlerde idrar kaçırma problemi yaşıyorsanız bu durumdan utanmanıza hiç gerek yok. Oldukça sık görülen bu rahatsızlığı siz de yaşıyor olabilirsiniz. Pelvik taban kaslarının zayıflaması ya da kaslarda gerginlik-gevşeyememe durumlarının görülmesiyle birlikte pelvik taban rahatsızlığı kendini gösterebilir.

Kabızlık, idrar veya dışkı kaçırma, kronik pelvik ağrı, dışkılamada zorlanma, sık idrara çıkma isteği ve ağrılı regl dönemi bu hastalığın belirtilerindendir. Pelvik taban sorunu yaşayan kadınlarda cinsel ilişki esnasında ağrı oluşabilir, erkeklerde ise sertleşme problemleri yaşanabilir.

Pelvik Taban Rahatsızlığı Nedenleri

Pelvik taban rahatsızlığı tetikleyen birçok faktör var. Hamilelik, zorlu doğum süreci, yaşlanma, doğum sayısı, ameliyat geçmişi (rahim-bağırsak-idrar yolları ameliyatları), devamlı kabızlık, obezite, tuvalette uzun süre oturma, kronik öksürük ve sık sık ağır kaldırma gibi etkenler hastalığı tetikleyici faktörlerdir.

Yukarıda bahsettiğimiz pelvik taban kasları gerilip gevşeyemediğinde “Hipertonik pelvik taban” meydana gelir. Bu pelvik tabanı gergin olan yani pelvik kas zayıflığı belirtileri olan çoğu insan idrara sık çıkma, ağrılı cinsel ilişki, pelvik ağrı ve kabızlık problemleriyle karşılaşır.

Pelvik Taban Rahatsızlığı Tedavisi | Pelvik Taban Kasları Egzersizleri

Peki, pelvik taban sorunu belirtileri taşıyorsak veya pelvik taban rahatsızlığına sahip isek bizi nasıl bir tedavi süreci bekliyor? Bu noktada genellikle uzmanlar hastalarını rehabilitasyona yönlendiriyor. Hastaya uygun bir şekilde hazırlanan fizyoterapi programında elektrik stimülasyonu, mesane eğitimi, manuel terapi veya kuvvetlendirme-gevşeme hareketleri yer alır.

YouTube video

Bu program hazırlanırken hastanın yaşadığı sorunlar, hastalık öyküsü, yaşı, kilosu gibi birçok etken dikkate alınır. Uygulanan bu fizyoterapi programının asıl amacı pelvik kas dayanıklılığını, gücünü, gevşemeyi ve bunların birbirleriyle kombinasyonunu iyileştirmektir.

Neredeyse bütün hastalarda zayıflayan veya deforme olmaya başlamış pelvik taban kasları uzmanlar tarafından hazırlanan egzersiz programı sayesinde güçlendirilebilir. Aslında bu kasların vücutta bulunan diğer kaslardan pek farkı yok. Yapılan düzenli ve doğru egzersizler yoluyla yeniden güç kazanabilirler. Yapılan bu egzersiz hareketleri idrara sık ve acil çıkma ihtiyacı hisseden kadınlar için de faydalı olabilir.

Bununla birlikte hamile kadınlarda ise vücudun, bebeği desteklemesine ve hatta doğum sonrası bağırsak ya da mesane problemi yaşanma ihtimalini en aza indirir. Bebek dünyaya gelmeden önce gücünü kaybetmemiş olan kasların doğum sonrası gücünü yeniden kazanmasına yardımcı olur. Doğum öncesi bu pelvik taban kasları egzersizleri uygulamadıysanız doğum sonrasında yapmanız bile çok faydalı olacaktır.

YouTube video

Doğum sonrası uzmanlar tarafından hazırlanan egzersiz programını uyguladığınızda ileride yaşayabileceğiniz idrar kaçırmalarının, bağırsak ve mesane sarkmalarının önüne geçebilir, cinsel fonksiyonlarınızı da iyileştirebilirsiniz. Kadınlarda menopozla birlikte hormonal birtakım değişiklikler meydana gelir. 

Bu değişiklikler mesanenin kontrolünü olumsuz yönde etkileyebilir, ayrıca pelvik taban kaslarının da gücünü kaybetmesine neden olabilir. Doğru şekilde hazırlanan bu egzersiz programı sayesinde menopozun tetiklediği mesane sorunları azaltılabilir.

Pelvik Taban Egzersizleri Cinsel Hayatı Nasıl Etkiler?

Zayıflamamış pelvik taban, kasları kişinin cinsel hayatından daha fazla haz duymasına ve daha güçlü bir şekilde orgazm olmasına yardımcı olur. Bu nedenle pelvik taban kaslarını eğitmek cinsel hayat açısından son derece önemlidir. Ayrıca bu sayede erektil disfonksiyon semptomları da azaltılabilir.

Ağrılı cinsel hayat sorunu yaşayan kişilerde ise durum biraz daha farklı ve hatta karışık. Böyle bir problem yaşayan kişinin pelvik taban kaslarında fazla kasılmalar görülüyor ya da tetik bir nokta mevcut ise ilk olarak kasın normal tonusuna ulaşması için çaba gösterilmelidir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!