featured
  1. Haberler
  2. Hukuki ve Adli Konular
  3. Geçici Kimlik Belgesi Nedir | Geçici Kimlik Belgesi Nasıl Alınır? Geçici Kimlik Belgesi Nerelerde Kullanılabilir?

Geçici Kimlik Belgesi Nedir | Geçici Kimlik Belgesi Nasıl Alınır? Geçici Kimlik Belgesi Nerelerde Kullanılabilir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geçici kimlik belgesi, kimlik kartı kaybolan kişilerin yardımına yetişen bir belge olarak ön plana çıkıyor. Doğum, kayıp, çalıntı, kimlik kartının süresinin dolması gibi durumlar yeni bir kimlik kartına ihtiyaç duyulmasına sebep oluyor. Ancak bilindiği üzere kimlik kartının hemen çıkması mümkün olmuyor.  Yeni bir kart düzenlenene kadar ise geçici kimlik kartı oluşturularak, gerekli durumlarda bu belgenin kullanılabilmesi mümkün olabiliyor. Peki geçici kimlik belgesi nedir? Nasıl alınır?

Geçici Kimlik Belgesi Nedir?

Geçici kimlik belgesinin kurumlar tarafından resmi olarak kabul edilmesi, kimlik kartını kaybeden kişiler için yarar sağlayabilmektedir. Eski dönemde nüfus süre dolması sebebiyle kimlik değiştirme, kayıp ya da çalıntı durumunda hemen yeni cüzdan verilmekteydi. Ancak şu sıralar yeni kimlik belgelerinin çıkarılabilmesi için ortalama 10-20 günlük bir zaman zarfının geçmesi gerekiyor. Buda resmi işlemlerde kişilerin mağduriyet yaşamasına, işlerinin kalmasına neden olabiliyor. İşte tam olarak bu noktada geçici kimlik belgesi temin etmek gerekiyor.

1- Geçici Kimlik Belgesi Alma Neden Gerekir?

Geçici kimlik belgesi alma yapılmadığı takdirde en ufak işlemlerinizin bile yerine getirilmesi olanaksız olacaktır. Bu durumda işleriniz kalacağı için yapılması gerekenleri, yapabilmeniz mümkün olmayacaktır.

2- Geçici Kimlik Belgesi Nasıl Alınır 2021? 

Geçici kimlik belgesi nasıl alınır 2021? Bu belgeyi almak için başvuru yapabileceğiniz herhangi online platform bulunmuyor. Geçici kimlik belgesini alabilmek için İlçe Nüfus Müdürlüğüne şahsen başvuru yapılması gerekiyor.

3- Adım Adım Geçici Kimlik Belgesi Başvuru İşlemleri

Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu belge için direkt olarak İlçe Nüfus Müdürlüğüne şahsen başvuru yapılmalıdır. İlk olarak bu kimlik belgesinin kayıp, çalıntı ya da süresi dolduğuna dair kuruma bilgi paylaşımı yapmanız gereklidir.

Daha sonra burada çalışan kişiler sizden kimlik yerine geçebilecek ehliyet, pasaport gibi resmi bir evrak talebinde bulunabilir. Bilgileriniz doğrultusunda İlçe Nüfus Müdürlüğü sizin için bir geçici kimlik belgesi oluşturacaktır. Kağıt formunda tasarlanmış bu belge, gerçek kimlik kartınız gelene dek kullanılabilecektir.

4- Geçici Kimlik Belgesi Hangi Durumlarda Verilir?

Geçici kimlik belgesi hangi durumlarda verilir? Geçici olarak düzenlenen bu belge hemen her durum sebebiyle alınabilecektir. Kayıp, çalıntı, süre dolması gibi durumlarla karşılaşıldığında direkt olarak bildirilmesi ve belgenin talep edilmesi yeterli olacaktır.

5- Geçici Kimlik Belgesi Kaç Günde Çıkar? 

Geçici kimlik belgesi kaç günde çıkar? Geçici kimlik belgesinin kullanım süresi ilk olarak 10 gün olarak belirlenmişti. Ancak şu sıralar bu süre 15 güne çıkarıldı. Yani oluşturulan kimlik belgesi 15 güne kadar geçerliliğini koruyabiliyor. Bu 15 gün içerisinde ise yeni kimlik kartı belgesi kişilerin güncel adresine PTT aracılığıyla gönderilmektedir.

6- Geçici Kimlik Belgesi Ücreti Ne Kadar?

Geçici kimlik belgesi sorgulama ve alma ücreti ne kadar? Kimliğinizi kaybettiğinizde yeni kimlik kartını alabilmeniz için, yalnızca 16 TL ödemeniz gerekiyor. Sonrasında geçici kimlik belgesi için ekstra bir ödeme yapmanıza gerek kalmıyor.

7- Geçici Kimlik Belgesi Her Yerde Geçerli mi?

Geçici kimlik belgesi ağırlıklı olarak birçok kurumda geçerliliğini korumaktadır. Aslına bakıldığında geçici süre kullanımı mümkün olan bu kartın, aktif olarak kullanılan kimlik kartından hiçbir farkı bulunmamaktadır.

8- Geçici Kimlik Belgesi Tapuda Geçerli mi? 

Geçici kimlik belgesi tapuda geçerli mi? Barkodlu- karekodlu , ıslak imzalı ve mühürlü olarak tasarlanan kimlik belgelerinin tapuda kullanılmasının önü açılmıştır. Buna göre, kişiler geçici kimlik belgesi sayesinde tapu değişikliği, tapu devri ve tapu alma gibi işlemlerini yerine getirebileceklerdir.

9- Geçici Kimlik Belgesi Örneği Üzerinde Hangi Bilgiler Yer Alır?

Geçici kimlik belgesi örneği üzerinde, resmi işlemlerin yapılabilmesi adına pek çok bilgi yer almaktadır. Bu bilgiler arasında TC kimlik no, adı, soyadı, ana adı, baba adı, doğum tarihi, cinsiyeti, düzenleme tarihi gibi bilgilere yer verilmektedir. Ayrıca A4 kağıdı üzerinde yer alan bu bilgiler barkod, karekod, ıslak imza ve mühürlerle resmi bir evrak konumuna getirilmiştir.

10- Geçici Kimlik Belgesi ile E-Devlet Şifresi Alınır mı?

Geçici kimlik belgesi ile e-devlet şifresi alınır mı? Bu belgeye çıkarttıktan sonra e-devlet şifresi alabilmenizde mümkün olabilecektir. Bunun için ilk olarak PTT giderek, işlem için sıra alınması gereklidir. Daha sonrasında geçici kimlik belgenizi çalışanlara göstererek e-devlet şifresini alabilmeniz mümkün olacaktır. İşlem sırasında e-devlet şifresi için 2 lira ödemeniz gereklidir.

11- Geçici Kimlik Belgesi ile HES Kodu Alma Mümkün mü? Geçici Kimlik Belgesi ile HES Kodu Nasıl Alınır?

Geçici kimlik belgesi ile HES kodu alabilmek mümkündür. Peki geçici kimlik belgesi ile HES kodu nasıl alınır? Geçici kimlik belgesinin üzerinde bir numara yer almaktadır. HES yazdıktan sonra bu numaranın 4 hanesinin yazılması, bir boşluk konularak geçerlilik süresinin girilmesi sonrası 2023’e gönderilmesi gereklidir. Mesaj gönderme işlemi sonrasında size HES kodunuz yine mesaj yoluyla gönderilebilecektir.

12- Geçici Kimlik Belgesi ile Uçağa Binilir mi? Geçici Kimlik Belgesi ile Yurt Dışına Çıkılır mı?

Geçici kimlik belgesi ile uçağa binilir mi? Geçici kimlik belgesi ile uçağa binilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Bilet sırasında geçici belge gösterilerek uçak biletinin alınabilmesi mümkün olabilecektir. Geçici kimlik belgesi ile yurt dışına çıkabilmekte problem yaratmayacaktır. Özellikle dış ülkelerde kimlik kartından ziyade pasaporta önem verilmektedir.

13- Geçici Kimlik Belgesi ile Sınava Girilir mi 2021? 

Geçici kimlik belgesi ile sınava girilir mi 2021 ? Normal şartlarda kimlik kartında soğuk mühür bile bulunmayan kişilerin sınava girebilmesi dahi mümkün değildir. 

YouTube video

Ancak kimlik kartının kaybı ya da çalınması sınava girilmesini etkileyemeyeceği için, geçici kimlik belgesi ile sınava girilebilir. Ancak bu belgenin üzerinde mutlaka karekod, barkod, soğuk mühür ve ıslak imza bulunmalıdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!