featured

Genel Sağlık Sigortası Nedir Ne İşe Yarar? Genel Sağlık Sigortası Nasıl Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Genel sağlık sigortası nedir ne işe yarar? Sağlık konusu ve iyi bir tedavi insanlar için son derece önemli ve önceliklidir. Karşılaşılabilecek hastalıklar, kazalar ve her tür sağlık sorunları adına Genel Sağlık Sigortası gündeme gelmektedir. Bu yazımızda, merak edilen tüm yönleri ile Genel Sağlık Sigortası sistemini inceleyecek ve konuya dair tüm detayları sizin için bir araya getireceğiz. Peki, genel sağlık sigortası nedir ne işe yarar?

Genel Sağlık Sigortası Nedir Ne İşe Yarar?

Genel sağlık sigortası nedir ne işe yarar? 18 yaşını aşan her bireyin kendi adına ve reşit olmayanların yani çocukların ise devlet tarafından yaptırılan sağlık sigortasına, Genel Sağlık Sigortası adı verilir. Bu sigortadan yararlanabilmek için 18 yaşından büyük olanların prim ödemesi gerekir. Bu primler 18 yaş üstü olan ve çalışan kişiler adına çalıştıkları kurum tarafından karşılanır.

Çalışmayan kişiler ise, 18 yaş üstünde ise prim ödemek zorundadırlar. Genel Sağlık Sigortası nedir ne işe yarar? Bu sigorta ile devlet kurumlarında muayene olmak ve tedavi görmek için ek ücret ödenmesi gerekmez ve bu sigorta tüm ülke genelinde geçerlidir.

Genel sağlık sigortası nedir ne işe yarar? 2006 yılında ülkemizde Emekli Sandığı, SSK ve Bağkur “Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)” adı altında birleştirilmiştir. Yine 2012 yılında da çalışsın ya da çalışmasın herkesi kapsayan, “Zorunlu Genel Sağlık Sigortası” yürürlüğe girmiştir.

Genel Sağlık Sigortası Kimlere Yapılır?

Genel sağlık sigortası nedir ne işe yarar ya da Genel sağlık sigortası kimlere yapılır sorusuna yanıt arıyor olabilirsiniz. Ülke genelinde herkesi sağlık güvencesine alan Genel Sağlık Sigortası sayesinde sigortalı olan kişi, kendisinin ve bakmakla yükümlü olduklarının, sağlık sorunları ile karşılaşmaları durumunda sağlık yardımı alabilme hakkına sahiptir.

Bu kapsamda 18 yaşını aşan her bir birey zorunlu olarak Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınır. 18 yaş altında olanlar ise primleri devlet tarafından ödenerek bu sigorta kapsamındadırlar.

YouTube video

Genel sağlık sigortası nedir ne işe yarar? Genel Sağlık Sigortası çalışanlar ve çalışmayanlar için ayrı ayrı işlemektedir. Bu bağlamda çalışanların sigorta primlerini işverenleri yatırır. Bu şekilde çalışanlar ve de bakmakla yükümlü oldukları kişiler herhangi bir ek ücret ödemeksizin Genel Sağlık Sigortasından yararlanabilirler.

Peki GSS primi ödemek zorunlu mu? Çalışanların GSS sigorta primleri işveren tarafından karşılanırken, çalışmayanlar ise GSS sigorta primlerini kendileri ödemek zorundadırlar.  Çalışmayanlar, prim yatırıp yatırmayacaklarını anlayabilmek için Gelir Testi yaptırmak mecburiyetindedirler. Tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmak için 5 neden yazısını okumak için tıklayınız.

Genel Sağlık Sigortası Nedir Ne İşe Yarar?  Genel Sağlık Sigortası Kapsamı Dışında Kalanlar Kimler?

Genel sağlık sigortası nedir ne işe yarar? Sigorta primi yatırmak zorunda olup olmadığı, yatırılacaksa ne kadar prim ödeneceği gibi konular ise Gelir Testi yaptırılarak öğrenilebilir. Gelir testi, yerleşim yeri Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfında yaptırılabiliyor. Bu test kapsamında kişi üzerine kayıtlı gayrimenkul, bankada para ya da taşıt olup olmadığı tespit ediliyor.

Genel sağlık sigortası nedir ne işe yarar? 2017 yılından sonra GSS prim ücretleri ise tek bir fiyat olarak tespit edildi. Buna göre, 25 yaşını doldurmuş bekar ya da evli kişilerin asgari ücretin yüzde üçü kadar prim yatırmaları gerekiyor. Gelir testi sonucunda kişiler G1 ve G0 olmak üzere iki kategoriye ayrılıyorlar.

Aile içinde birey başına düşen gelir asgari ücretin 1/3’ü ya da daha üstünde ise G1 kategorisi kapsamına alınıyorlar. Birey başına geliri, brüt asgari ücretin 1/3’ünden az olanlar ise G0 kategorisinde sayılıyorlar ve bu kişiler sigorta primi ödemekten muaf tutuluyorlar. Yani G0 kategorisinde olanların primleri devlet tarafından karşılanıyor.

Genel sağlık sigortası nedir ne işe yarar? G1 kategorisine girenler ise brüt asgari ücretin %3’ü kadar prim ödüyorlar. Bu kapsamda Genel sağlık sigortası ücreti aylık olarak 84.6 TL’ye denk geliyor. 18 yaşına dek tüm çocuklar ebeveynleri üzerinden sigortalı sayılıyorlar. 18 yaşını geçen kişi bekarsa ve de orta öğrenimine devam ediyorsa 20 yaşına dek ebeveynlerinin üzerinden sağlık hizmeti alabiliyorlar. Yükseköğrenim görenler ise 25 yaşlarına dek ebeveynleri üzerinden sigortadan yararlanabiliyorlar.

Genel Sağlık Sigortası Prim Borcu Nasıl Öğrenilir? Genel Sağlık Sigortası Başvuru E-Devlet Üzerinden Yapılabiliyor mu?

Genel sağlık sigortası nedir ne işe yarar? G1 kategorisinde bulunanların ücretsiz sağlık hizmetlerinden faydalanabilmeleri için yukarıda da belirttiğimiz gibi prim yatırmaları gerekiyor. Genel Sağlık Sigortası başvuru e-devlet üzerinden yapılabileceği gibi prim borcu da bu platform üzerinden öğrenilebiliyor. Sigorta nedir yazımızı okumak için tıklayınız.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!