featured

George Orwell Kimdir | Kısa Hayatına Karşın Dünya Edebiyatının Büyük Ustaları Arasına Giren George Orwell’in Eserleri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

George Orwell kimdir? Adını, tüm zamanların en iyi distopya (Ütopyanın tersi, Kötü yer) romanları arasında gösterilen 1984 ve Hayvan Çiftliği isimli romanlar ile tüm dünyaya duyuran George Orwell, günümüzde dahi en çok okunan yazarlardan biridir. Bu yazımızda, dünyaca ünlü İngiliz yazar George Orwell’in hayatını ve başyapıt sayılan eserlerini sizlere tanıtacağız. İyi okumalar… Kitap önerileri yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. 

George Orwell Hayatı

George Orwell kimdir? Asıl adı Eric Arthur Blair olan ünlü yazar George Orwell, Hindistan’da bir kent olan Motihari’de 25 Haziran 1903 yılında hayata gözlerini açmıştır. Aslen İngiliz olan yazar, ailesi ile birlikte çocukken İngiltere’ye dönmüş ve Eton Kolejinde eğitim hayatını tamamlamıştır. 

Kolej sonrası üniversite eğitimi almayan Orwell, Birmanya’ya gitmiş ve buradaki polis teşkilatında bir müddet görev yapmıştır. Ancak daha sonra yazarlık kariyerini tercih ederek İngiltere’ye dönmüştür.

Maddi olarak büyük sıkıntılar yaşayan George Orwell hayatı boyunca birçok hastalık ile de mücadele etmiştir. 1945 yılında yayınladığı “Hayvan Çiftliği” isimli eserinin ardından dünya çapında büyük bir üne kavuşan George Orwell’in, bu kitabından sonra maddi sıkıntıları sona ermiştir. Ancak yazarın yakalandığı hastalıklar yakasını bırakmamıştır. Usta yazar henüz 46 yaşında iken verem hastalığı nedeniyle 21 Ocak 1950 günü Londra’da tedavisinin devam ettiği hastanede hayata gözlerini yummuştur.

George Orwell En İyi Kitapları | George Orwell Yazarlık Kariyeri 

George Orwell kimdir? Roman, deneme, fabl gibi farklı türlerde önemli eserlere imza atan George Orwell en iyi kitapları yayınlayan yazarlar arasındadır.  1933 yılında yazdığı “Paris ve Londra’da Beş Parasız” isimli ilk eserini yayınlamıştır. Daha sonra, 1934 yılında “Burma Günleri”, 1935 yılında “Papazın Kızı”, 1936 yılında “Zambak Solmasın”, 1937 yılında “Wigan İskelesi Yolu”, 1938 yılında “Katalonya’ya Selam” ve 1939 yılında “Daralma” isimli kitaplarını peşpeşe okuyucuyla buluşturmuştur.

Ancak George Orwell’in geniş kitleler ile buluşması ve adını tüm dünyaya duyurması 1945 yılında yayınladığı “Hayvan Çiftliği” isimli eseri ile olmuştur. Bu başyapıt niteliğindeki ünlü eserini, yine bir başka başyapıt olan, 1949’da yayınlanan ve dünyanın en çok okunan kitapları arasına giren “1984” isimli kült romanı takip etmiştir. Bu iki ünlü roman ile artık George Orwell, İngiliz ve Dünya edebiyatının dev isimleri arasında yerini almayı başarmıştır.

George Orwell Hayvan Çiftliği Konusu

George Orwell, 1945 yılında yayımladığı “Hayvan Çiftliği” adlı ünlü eserinde, masalsı bir atmosfer içinde etkili bir sistem eleştirisi bulunuyor. George Orwell Hayvan çiftliği konusu bakımından toplumları, devletleri ve yönetim biçimlerini ele alan eser fabl türünde yazılmış bir çağdaş klasik olarak kabul ediliyor.

Totaliter yönetim eleştirisi niteliğinde olan bu kitapta olaylar Beylik Çiftliği’nde yaşanıyor. Kendilerine kötü davranılan hayvanların ayaklanması ile çiftliğe hayvanlar egemen oluyor ve hayvanların eşitliği üzerine bir yaşam planlanıyor. Ancak sonrasında insanlaşan hayvanların varlığı ile istenenden çok farklı bir tablo ortaya çıkıyor.

George Orwell – 1984

George Orwell kimdir?  George Orwell’in 1949 yılında yayınladığı “1984” isimli eşsiz eseri ise, bu usta yazarın geleceğe ilişkin ortaya koyduğu bir kabus senaryosu niteliğinde. 1984 isimli bu eserde, bireysel yaşamın yok olduğu, insan zihinlerinin farklı yöntemlerle kontrol altına alındığı ve bu şekilde toplumun artık makineleşmiş kitleler haline getirildiği totaliter bir düzen, en ince ayrıntılarına dek kurgulanmış bir şekilde okuyucuyla buluşuyor.

Distopik bir roman olan 1984 isimli kitap George Orwell kitapları okuma sırası oluşturulduğunda 2. Sırada yer almalıdır. Bu kitapta Büyük birader, Tele ekran, Düşünce polisi, Yeni söylem gibi ifadelerle tanışıyoruz. Bu benzeriz roman, sade anlatımı ve mükemmel kurgusu ile dünya edebiyat tarihinin en fazla okunan kitapları arasına girmeyi de başarmıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
1
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!