featured

Gezegen İsimleri Nereden Geliyor? Şaşırtıcı Gezegen İsimleri ve Anlamları

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gezegen isimleri nereden geliyor hiç merak ettiniz mi? Uranüs ve Dünya haricindeki Güneş Sistemi’nde yer alan gezegenlerin hepsinin adı, Roma mitolojisine dayanıyor. Astroloji bilimi ile yakından ilgili olan Güneş Sistemi gezegenleri, yörüngedeki dönüş hızları, şekilleri ve renkleri nedeniyle isim almışlar. Eğer siz de gezegen isimleri nereden geliyor, gezegen isimleri ve anlamları nedir merak ediyorsanız buyurun yazımıza…

1 – Venüs

Işıltısı ve capcanlı görünümüyle ilgi çeken gezegen Venüs adının anlamı; Romalılarda güzellik ve aşk tanrıçası. Aşk ve güzellik tanrıçası Venüs kelimesinin Yunancadaki karşılığı da Aphrodite, yani bildiğimiz Afrodit. Venüs gezegeni de adını tam olarak buradan almıştır. Gezegen isimleri ve anlamları listemizde belki de kulağa en hoş gelen Venüs.

https://www.youtube.com/watch?v=OQqth5N_LUs

Güneş Sistemi’ndeki belki de en korkutucu gezegen Venüs. Çünkü oldukça sıcak ve gezegenin zehirli havası insan ciğerlerini çalışmaz hale getirecek özellikte. Çapı 12,104 km olan Venüs’ün yörüngedeki bir turu 225 dünya gününe eş değer.

Venüs gezegenini ilk gözlemleyenler ise Maya astronomları. Amaçları ise doğru bir takvim oluşturmak. Bundan yüzyıllar sonraya gelindiğinde ise 1610 yılında Galileo, Venüs’ün Theory Starry Messenger evrelerini belgelemiş oldu.

2 – Mars

Son zamanlarda sıklıkla gündeme gelen ve üzerinde araştırmalar yapılan Mars gezegeni adını Roma mitolojisinde ismi geçen savaş tanrısı Mars’tan alıyor. Mars gezegeninin yüzeyinde tespit edilen demir oksit, bu gezegene kan kırmızı bir renk yayıyor. Bu nedenle de bu gezegene, gezegen isimleri ve anlamları çerçevesinde Mars adı uygun görülmüş. Mars’ın en önemli özelliği ise Dünya’yayla benzerlikleri olan tek gezegen olması.

https://www.youtube.com/watch?v=7i6vsNrXSnA

Mars gezegeni, güneşe dördüncü uzak gezegen olarak karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda Güneş Sistemi’nin ikinci en küçük gezegeni Mars. Tüm bunların yanı sıra maskülen enerjinin de sembolü haline gelen Mars, astrolojiye göre Koç ve Akrep burçlarının yöneticisidir. Çapı 6,787 km olan Mars’ın yörüngedeki bir turu 687 Dünya gününe eş değer.

3 – Merkür

Gezegen isimleri listemizde, gökyüzünde ışıldayan Merkür, en parlak beş gezegenden biri olarak karşımıza çıkıyor. Merkür’ün en parlak gezegenlerden biri olduğunun farkına ilk olarak Romalılar varmıştır. Merkür isminin hikayesi de dönüş hızından geliyor. Çünkü Merkür, güneşi 50 km/s hız ile yörüngesine sokmaktadır. Bu nedenle de Romalılar tarafından bu gezegene en hızlı tanrılarından bir tanesi olan Merkür’ün adını vermiştir.

YouTube video

Roma tanrısı Merkür, ticaret ve seyahat tanrısı olarak bilinmektedir. Bu da, tanrıların elçisi olarak bilinen Antik Yunan tanrısı Hermes’in Roma’daki karşılığıdır. Çapı 4,878 km olan Merkür’ün yörüngedeki bir turu 88 dünya gününe eş değerdir. Yüzeyi ise kraterle kaplıdır.

4 – Roma Mitolojisine Dayanmayan Gezegen İsimleri Listesinde: Uranüs

Uranüs gezegeni en uzak gezegen olduğu için çıplak gözle görülmesi mümkün değil. Ayrıca Uranüs çok rüzgarlı ve çok soğuk. Bu gezegenin keşfi ise tesadüfe dayanıyor. Uranüs kim tarafından keşfedildi sorusunun yanıtı; William Herschel. William Herschel 1781 yılında, bir teleskop aracılığıyla yanlışlıkla keşfedildi. Uranüs’ün çapı tam olarak 51,120 km. Uranüs’ün yörüngedeki bir tur dönüşü ise 84 Dünya yılına eşit.

YouTube video

Gezegen isimleri hikayesi bakımından Uranüs gezegeni adını yakın tarihten alıyor. Çünkü bu gezegenin keşfi, diğer gezegenlere göre daha yakın tarihli. Herschel tarafında ilk seferinde yıldız zannedilen Uranüs, adını Roma tanrı ve tanrıçalarından değil; Yunan mitolojisinden almıştır. Yunan mitolojisinde Uranüs’ün anlamı; cenneti oluşturan Yunan tanrısı.

5 – Neptün

Neptün gezegeninin hikayesi, diğer gezegenlerin hikayesinden biraz farklı. Çünkü Neptün keşfedilmeden önce varlığı matematik kullanılarak tahmin edilen ilk gezegen olma özelliğini taşıyor. Neptün gezegeni, dünyaya olan uzaklığından dolayı çıplak gözle görülemeyecek gezegenler arasında bulunuyor. Bu sebeple de bu gezegen, John Adams ile Urbain Le Verrier tarafından, teleskoptan ziyade matematiksel olarak varlığı tahmin edilen ilk gezegen oldu.

YouTube video

Neptün gezegeninin  bilimsel olarak varlığı 1846 yılında Johann Galle tarafından, teleskop ile gözlemlendikten sonra kanıtlandı. Johann Galle, bu gezegene tahmin ile ulaşan Urbain Le Verrier’in adını vermek istedi ancak bu istek, Uluslararası Astronomi Topluluğu tarafından kabul görmedi. Çünkü gezegen isimleri mitolojiye dayanmalıydı. Uluslararası Astronomi Topluluğu, varlığı kanıtlanan bu gezegenin adının Roma su ve deniz tanrısından alınmasına karar verdi. Çapı 49,530 km olan Neptün’ün bir tur dönüşü 165 Dünya yılına eş değer.

6 – Jüpiter

Gezegen isimleri ve anlamları listemizdeki Jüpiter, Güneş Sistemi’ndeki en büyük gezegen olarak karşımıza çıkıyor. Jüpiter’in diğer tüm gezegenlerden büyük olması sebebiyle gezegenlerin kralı olduğu düşüncesi hakimdir. Bu nedenden dolayı da Roma tanrılarının kralı Jüpiter’in adı bu gezegene verilmiştir.

https://www.youtube.com/watch?v=d35KliuvRBQ

Yunan mitolojisine göre Jüpiter, Zeus’tan gelmektedir. Şansın ve bereketin sembolü olan Jüpiter ayrıca Balık burcu ve Yay burcunun da yönetici gezegenidir. Çapı 139,822 km olan Jüpiter’in yörüngede bir tur dönüşü 11.9 dünya yılına eş değer.

7 – Satürn

Güneş Sistemi’ndeki ikinci en büyük gezegen Satürn olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca Satürn gezegeni altıncı gezegendir. Tıpkı Jüpiter gezegeni gibi Satürn gezegeni de oldukça büyük bir gaz topudur. Yoğunluğunun da aşırı düşük olmasından dolayı da bir kova dolusu suyun içerisinde yüzebilecek özelliktedir.

YouTube video

Çıplak gözle görülebilen beşinci gezegen Satürn’ün en önemli özelliği ise numinous halkalarıdır. Gezegen isimleri var anlamları bakımından da bu gezegene Roma mitolojisindeki zenginlik ve tarım tanrısı Satürn’ün ismi verilmiştir. Çapı 120,500 km olan Satürn’ün yörüngede bir tur dönüşü 29.5 Dünya yılına eş değer.

8 – Plüton | Cüce Gezegen Pluto

Güneş Sistemi’nde bulunan en tartışmalı gezegen Plüton’dur. Mutlaka duymuşsunuzdur; zaman zaman Plüton, gezegenler listesine bir alınır, bir çıkartılır. Bu tartışmaların kaynağı ile uyumlu olan ismi de ilgi çekicidir. Çünkü Plüton Roma mitolojisinde ölümün ve yeniden dirilişin sembolü olarak bilinmektedir. Ayrıca Akrep burcunun yöneticisi de Plüton’dur.

YouTube video

Dünyanın uydusu Ay’dan bile küçük olan Plüton 1979 ile 1999 yılları arasında 9.gezegen olarak kabul görmüş. Ancak 11 Eylül 1999 tarihinde gezegenlikten çıkartılmış ve gök cismi olarak kabul edilmiştir. Çapı 2,301 km olan cüce gezegen Pluto’nun bir turu 248 Dünya yılına eş değerdir.

9 – Dünya

Gezegen isimleri ve anlamları listesindeki evimiz Dünya, Güneş Sistemi’ndeki en büyük gezegendir. Ayrıca en karasal gezegen de Dünya’dır. Dünya’yı diğer gezegenlerden ayıran özelliklerinin arasında ismi de bulunmaktadır. Çünkü evimiz olan Dünya’ya verile isimle genel kurala itaatsizlik edilmiş; Roma mitolojisi ya da Yunan mitolojisi isimlerinden biri verilmemiştir.

YouTube video

Dünya ne demek incelendiğinde anlamı “toprak”. Dünya adının anlamı, bin yıllık tarihiyle Almanca-İngilizce bir kelimeye dayanıyor. İsmini Toprak Ana Gaia’dan alan Dünya, Güneş Sistemi’ndeki en eşsiz gezegen. Yaşamın varolması için gerekli kimyasal şartlar ve gerekli ısı Dünya’da mevcut. Dünyanın Çapı 12,760 km ve yörüngedeki bir turu 365 gün.

Bonus: Dünya’nın Uydusu Ay’ın İsim Hikayesi

Ay bir gezegen değil ancak dünyamızın uydusu olduğu için oldukça önemli. Ay isminin kökeni Lunar’dır. Bu isim Latince’de de Luna ismine karşılık geliyor. Luna yani Ay, anaçlık ile doğurganlığın sembolüdür.

Eğer bu ve benzeri gibi ilgi çekici bilgileri okumaktan keyif alıyorsanız, sitemizdeki tanrıça isimleri ve bilinmeyen özellikleri yazımıza da göz atabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!