featured

Gıda Takviyesi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gıda Takviyesi Nedir?

Eğer yorgunluk, halsizlik ya da sürekli hasta olma durumu söz konusuysa takviye gıda almakta yarar olabilir. Gıda takviyesi almadan önce doktora danışmak gerekir.  Takviye gıda, vücudun fonksiyonlarını destekleyen, kullanımı günlük kullanıma uygun ve vücudun ihtiyacı olan vitamin ve minerallerin dışarıdan alınması olarak tanımlanabilir.

Takviye gıdalar ilaç değildir ve bu nedenle tedavi eden bir özelliğe sahip değildir. Sadece tedaviyi ve vücut sağlığını destekler özelliğe sahiptir.  Takviye edici gıdalar vücutta seviyesi azalan, vücutta üretilmeyen ve eksikliği ön görülen vitamin ve minerallerin dışarıdan alınması durumudur. Takviye gıdaların alınması durumu yaşa, cinsiyete ve çevresel faktörlere göre farklılık gösterebilir. Takviye gıdalar arasında;

Vitaminler,mineraller,bitkisel takviyeler,omega 3,6,9,koenzim Q10,hyaluronik asit yer alabilir.

Neden Gıda Takviyesi Kullanmalıyız

Takviye gıdaları dışarıdan almak oldukça kolaydır. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta vücudun ihtiyacı olan yani vücutta eksikliği görülen takviye gıdaların hekim tarafından kişiye verilmelidir. Takviye gıdaların faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir;

Günlük enerji seviyesini artırabilir.Bazı beslenme anlayışlarında görülen bazı vitamin ve mineral eksiklerini tamamlar.Kolesterol seviyesini düzenlemek için önerilebilir.Ürtiker gibi deri hastalıklarını tedavi etmek amacıyla kullanılabilir.Kolajen miktarını arttırarak cildi yeniler.Bağışıklık sistemini destekler ve güçlendirir.Günlük vitamin ve mineral eksikliğini önler.Var olan tedavi sürecini desteklemek için faydalıdır.

Eklem Ağrıları için Gıda Takviyesi;

Glukozamin ve kondroitin sülfat içeren takviye gıdalar eklem ağrıları, özellikle diz ağrısı sorunlarından muzdarip olan hastalara önerilen takviye gıdalardır.   Glukozamin, kemiklerin birbirine sürtünerek ağrıya neden olan durumu engelleyen kıkırdağın doğal bir bileşenidir. Glukozamin içeren besinler genellikle kabuklu deniz ürünleridir. Bu ürünlere örnek olarak karides, ıstakoz gibi canlılar örnek verilebilir. Ayrıca eklem ağrılarında aşağıdaki vitamin ve mineraller de sıkça tercih edilebilir;

D Vitamini; Eklem sağlığı ve genel kas-iskelet sistemi sağlığı için yaygın olarak önerilen takviyelerden biri de D vitaminidir. FortimD var olan kemik sistemini destekler ve eklem ağrılarını onarmaya yardımcı olur.  Omega 3 ; Balıkta bol miktarda omega-3 yağ asidi bulunur. Omega-3’ün anti-inflamatuar yani iltihap önleyici özelliği bulunur. Yeterli omega-3 alımı için haftada yaklaşık iki gün somon ve uskumru gibi yağlı balıklar tüketmek gerekebilir. Eğer deniz ürünleri tüketemiyorsanız FortimVege kemik sağlığınızı destekleyen vegan takviye gıdadır.

Dikkat Eksikliği için Gıda Takviyesi

Dikkat eksikliği birçok nedene bağlı olarak meydana gelebilir. Dikkat eksikliğini önlemek için aşağıdaki takviye gıdalar alınabilir;

B vitaminlerinin eksikliği hafıza zayıflığına neden olur ya da dikkat eksikliğine neden olur. Bu nedenle B vitamini eksikliğinde B vitamini içeren takviye gıda almak oldukça önemlidir. E Vitamini; Beyin çok yüksek aktivitede çalışan bir organdır ve bu süre boyunca da yüksek düzeyde oksidasyon meydana gelir. E Vitamini, en önemli antioksidan kategorisinde yer alan vitamin türüdür.

Bağışıklık Destekleyici Gıda Takviyesi

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için dengeli ve çeşitli beslenmeye ihtiyaç vardır. Ayrıca bağışıklığı desteklemek için aşağıdaki vitamin ve mineralleri içeren takviye gıdalar tercih edilebilir; Çinko  vücudun üretemediği ya da  depolayamadığı bir mineral türüdür. Bu nedenle çinko eksikliğinde multivitamin veya diğer takviye gıdalar alınmalıdır. 

Selenyum; Selenyumun antiviral özelliği bulunması nedeniyle vücut için oldukça önemlidir. Bu nedenle eksikliğini tolere edebilmek için selenyum içeren takviye gıda alınmalıdır. Beta Glukan; Kandaki kolesterol seviyelerini düzenleyerek kalp sağlığını koruyan  lif kategorisinde yer alır. vücutta bağışıklık sistemini uyarır ve vücudun enfeksiyonla mücadelesini destekler.

Göz Sağlığı için Gıda Takviyesi

Göz sağlığını korumak için aşağıdaki vitaminler vücuda alınmalıdır.

A vitamini; A vitamini, göz sağlığı için en önemli vitaminlerden biridir. A vitamini ya da retinol eksikliğinde, gece körlüğü adı verilen gece görememe sorunu oluşur. Vücudun ihtiyacı kadar A vitamini A vitamini alınmazsa; gece körlüğü, gözyaşının azalması gibi sorunlar meydana gelebilir.E vitamini; E vitamini, “retina” olarak adlandırılan gözün damarlı kısmının onarımında faydalıdır. Göz sağlığınızı korumak için FortimSharp en iyi takviye gıdadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!