featured

Girişimci Olmak İsteyenlere Etkili 10 Taktik

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Girişimci olmak birçok kişinin hayali ve isteği olarak karşımıza çıkıyor. İnsanlar kendi işlerini kurmak ve o iş kolunda en iyisi olarak rahat bir hayat sürmek istiyorlar. Fakat bunu nasıl gerçekleştirebilecekleri konusunda ya fikirleri olmuyor ya da cesaretleri. Her ikisi de olanın imkanı olmuyor. Ama bunlar zaten sizi iyi bir girişimci yapmak için karşınıza çıkan engellerdir. Pes etmeden bu engelleri aştığınız zaman kendi hikayesini yazan bir insan olarak anılacaksınız.

Bu yazıyı okumaya gelmişseniz sizde kaliteli bir girişimci olma yolunda emin adımlar atmak istiyorsunuzdur. Bir rehber niteliğinde olacak bu yazıdaki taktikleri ve adımları mutlaka birer birer uygulayın. İşte sizleri asrın girişimcisi yapacak 10 etkili taktik…

1- Güzel Bir Fikir Belirleyin

Bir işe başlamadan önce yapılacak en önemli adım fikir üretmektir. Fikirsizi şekilde işe atıldığınız vakit ne yapacağınızı bulana kadar piyasadan silinip gidersiniz ve daha maceranız başlamadan biter. Fikrinizi oluştururken sektörünüz ile ilgili rakiplerinizi iyi analiz etmelisiniz. Rekabeti güçlü olan sektörlerde sizi öne çıkaracak çarpıcı özellikler ortaya koymalısınız. Bu fikir aşamasında maliyetinizi ve sermayenizi de net olarak belirlemelisiniz.

2- Pazar Stratejinizi Belirleyin

İyi bir girişimci olmak için iyi bir strateji sahibi olmanız gerekiyor. Sonuç olarak bir ürün veya hizmet ile piyasaya çıkacaksınız ve bunu birilerine pazarlamanız ve satmanız gerekecek. Bu kişileri çok iyi analiz etmeniz gerekiyor. Ürünü kime, nasıl, ne miktarda, kaça satacaksınız gibi sorulara kesin cevaplar bulmanız gerekir. Her şeyi netleştirmeniz rekabet ederken sizlere kolaylık sağlayacaktır. Bunun için hedef kitleyi belirlemek çok önemlidir.

3- Sürdürülebilir Bir İş Kolu Seçin

Bir işe atılırken birçok şeyden de feragat etmeniz gerekebilir. Belki uzun yıllardır biriktirdiğiniz birikiminizi yatırarak, evinizi, arabanızı satarak veya hayatınızı değiştirerek bir işe girişirsiniz. Bu nedenle boşa atacak bir kurşununuz yok ise baş koyduğunuz işin sürdürülebilir olduğundan emin olun. Dönemlik bir atmosfere kalıp yatırım yapmayın. Örnek verecek olursak bir ara lokmacı furyası başladı ve akın akın lokmacı açılmaya başladı. Fakat geçtiğimiz aylarda birçok dükkan tekrardan kepenk indirdi.

4- Workshop Etkinlikleri ile Ufkunuzu Genişletin

Girişmek istediğiniz iş kolunu sizden önce yapan ve başarılı olan birçok kişi vardır. Ve bu kişilerin fikirlerinden, tecrübelerinden yararlanmak etkili bir fayda sağlayacaktır. Bu nedenle düzenlene workshoplara katılarak kendi iş kolunuz ile ilgili yeni fikirler edinebilir ve iş planınıza bunları uygulayabilirsiniz. Bu workshoplar sayesinde sektörden kişiler ile tanışarak pazarınızı da büyütebilirsiniz. Sektörünüzdeki kişilerle veya farklı sektördeki insanlarla sık sık bir araya gelerek ufkunuzu genişletebilirsiniz.

5- İyi Bir Girişimci Olmak İçin Bildiğiniz Alanda İş Kurun

Bir alanda başarılı olmak için o işte bir bilginiz olmanız gerekiyor. Siz hangi iş kolunda kendinizi iyi görüyor iseniz işinizi o sektör üzerine kurmalısınız. Tasarım, gıda, el işi vb. hangi alan sizin alanınız ise o işe yoğunlaşmalısınız.

6- Ortaklarınızı İyi Belirleyin

İyi bir girişimci olmak iyi bir ortak seçimi ile doğru orantılıdır. İyi ve kafadar bir ortak seçimi olmaz ise işte başarı elde etmek oldukça güç bir hal alıyor. Bunun olmaması için ya tek başınıza ilerlemelisiniz ya da gerçek anlamda güvenebileceğiniz bir iş ortağı seçmelisiniz.

7- Mali ve Hukuki Konularda Bilgi Sahibi Olun

Bir girişimci olarak iş yeri açacak, ürün üretecek, işçi çalıştıracak ve daha birçok işlem yapacaksınız. Bunların her biri hem maliyet hesaplamasını hem de hukuki sonuçları doğurmaktadır. Bu nedenle bu konularda bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Vergi veren bir girişimci olduğunuz için her işlerinizi hukuka uygun halde yerine getirmelisiniz.

8- Girişimci Olmak Sermaye Yönetiminde İyi Olmayı Gerektirir

Bir işe girişirken bir sermayeye ihtiyacınız olacaktır. Bu pazarda limon satarken de böyledir, bir inşaat yaparken de böyledir. Elinizde olan paranın taksimini ve planlamasını düzgün yapmalısınız. Plansız şekilde bir harcama gerçekleştirmeniz durumunda hiç beklenilmeyen sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Bunun olmaması için eldeki sermayeyi maksimum fayda ile kullanmaya özen göstermelisiniz.

9- Asla Pes Etmeyin

Eğer mücadeleden korkan ve çabuk pes eden bir karakteriniz varsa girişimci olmak için yeterli özelikleri taşıyorsunuzdur. Çünkü piyasa sizi çoğu zaman zorlayacaktır. Rekabet sizi yorgunluğa ve karamsarlığa sürükleyecektir. Böyle durumlarda pes etmek tüm emeklerinizi çöp edecektir. Bunun olmaması için mücadeleci bir karaktere bürünmeniz gerekir ve girdiğiniz yoldan dönmemeniz gerekir.

10- İleriyi Düşünerek Hamleler Yapın

İyi bir satranç oyuncusu olmaya çalışın. Mutlaka her hamlenizin bir sonraki sonuçlarını hesaplayın. Ancak bu sayede başarıyı elde edebilirsiniz. Plansız bir şekilde ilerlemek sizleri çöküşe götürecektir ve beklenmedik sonuçlarda işiniz zarara uğrayacaktır. 

Türkiye‘de başarılı ve iyi bir girişimcilik örneği sergilemek için yazımızda yer alan bu adımları mutlaka uygulayın. Pek çok kişi gibi size de yeni bir biçimde, başka bir şekilde çok daha fazla kazanmanın yolunu gösterecektir. Bir süre sonra başarılı bir girişimci aynı zamanda iyi bir yönetici olacaksınız. Bunun gibi bir süreci tadabilmek için bir sabır gerekmektedir. İyi bir girişimci olmak sizin elinizde…

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!