featured

Göz Tansiyonu Nedir? Nasıl Anlaşılır? Göz Tansiyonu Tedavisi Nasıldır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tıptaki ismi “glokom” olan göz tansiyonu rahatsızlığı, genel olarak kırk yaşın üzerindeki insanlarda görülebilen bir rahatsızlık türüdür. Sonradan ortaya çıkabilecek olduğu gibi genetik faktörlerle bağlantılı olarak da görülebilir. Bu rahatsızlık, göz içindeki sıvının sahip olduğu yüksek basınçtan (tansiyondan) dolayı göz sinirlerinin zarar görmesi olarak tanımlanmaktadır.

Görme yeteneğinin zarar görmesi sürecinde, yüksek göz sıvısı basıncı herhangi bir belirtiyi ortaya çıkarmayabilir. Gözlerin tamamen zarar görmüş olması durumunda kalıcı körlük gibi ciddi sorunlar da görülebilmektedir. Fakat herhangi bir belirtiye rastlamak zor olacağı için bu konuda düzenli olarak kontrol yaptırmak çok önemlidir.

Göz Tansiyonu Nasıl Anlaşılır? Göz Tansiyonu Belirtileri Nelerdir?

Bu rahatsızlık özellikle görülen belirtilere sahip olmadığı için gözdeki tansiyonun nasıl oluştuğu sorusuna verilebilecek kesin cevaplar yoktur. Fakat hasta şikayetlerinde en çok rastlandığı bilinen durumlar şu şekilde sıralanabilir:

Sürekli baş ağrılarıZaman zaman göz yaşarmasıZaman zaman bulanık görmeTelevizyon ya da telefon ekranına bakarken göz etrafında sızlama

Bu durumların tamamen gözdeki tansiyonunun belirtileri olarak kabul edilmeyecek olsa bile, erken tanı koyma sürecinde hastalara ve doktorlara yardımcı olabilir. Ayrıca bu göz rahatsızlığının ortaya çıkmasında diyabet hastalığının ve çeşitli göz travmalarının etkili olduğu da bilinmektedir.

YouTube video

Bir kişinin gözünde tansiyon rahatsızlığının bulunup bulunmadığı, tonometre adlı bir tıbbi cihaz sayesinde yapılabilen çeşitli ölçümler ile anlaşılmaktadır. Bu cihaz, göz sinirlerinin durumu hakkında bilgi sahibi olmak için gereken özelliklere sahiptir ve fazla uzun sürmeden bu muayene tamamlanabilir.

Göz Tansiyonu Tedavisi Nasıldır?

Öncelikle göz sıvısının basıncı ile alakalı olan bu rahatsızlığının tam olarak tedavi edilemeyecek olan bir hastalık olduğunu belirtmekte fayda vardır. Fakat hastalığın gelmiş olduğu duruma göre ilaç tedavisi ya da lazer tedavisi uygulanarak bu durumun bir görme kaybı ile sonuçlanması biraz da olsa engellenebilir.

Genel olarak fazla ilerlememiş olan gözdeki tansiyon hastalıkları çeşitli ilaç tedavileri ile bir süre tedavi edilebilir. Fakat bunun yanı sıra, hiçbir belirti vermeden ilerlemeyi sürdüren ve son seviyeye ulaşarak göze zarar vermeye başlayan durumlarda cerrahi müdahale şart olabilir. Bu durumda en çok kullanılan tedavi yöntemi ise lazer tedavileridir.

YouTube video

Göz içi basıncının artması veya azalması görme alanında problemlere neden olur. Göz içi basınç bir şekilde görme kaybına sebebiyet verir. Bir göz doktoruna giderek göz muayenesi olmak gerekir. Açık açılı glokom ile ilgili tedavi önerilebilir. Optik sinir göz sağlığı açısından incelenebilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!