greyfurt-zararlari

Hamilelikte Greyfurt Zararları Neler?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son dönemlerde ortaya çıkan haberler hamilelikte greyfurt zararları konusunda ciddi bir endişe yarattı. Greyfurt, seveni olduğu kadar sevmeyeni de olan bir narenciyedir. Her ne kadar meyvelere karşı oluşan ‘faydalı’ algısı bulunsa da bu durum kimi zaman değişiklik gösterir. Greyfurt da bu aşamada örnek verilebilecek meyvelerdendir.

Gebelikte greyfurt tüketimi hakkında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar mevcuttur. Özellikle hamilelik döneminde meyve tüketimi kadar birçok unsura dikkat edilmesi şarttır. Aksi takdirde anne ve bebeğin sağlığı tehlikeye girecektir. Peki hamilelikte greyfurt zararları var mı? Gebe kadın greyfurt tüketmeli mi?

Hamilelikte Greyfurt Zararları Var mı? Gebelikte Greyfurt Tüketimi Riskli Olabilir!

greyfurt-zararlari
Greyfurt Zararları

Uzmanlar tarafından hamileyken greyfurt zararları konusunda iki farklı görüş bulunmaktadır. Bu görüşlerden ilki eğer anne ve bebeğin sağlığında herhangi bir sorun yoksa greyfurtun yenilebileceği yönündedir. ‘Anormal’ olarak adlandırılacak bir durum yoksa zararın aksine greyfurt tüketimi anne ve bebek için iyi gelebilir.

Ancak anormal olarak ortaya çıkan bazı istisna durumlar bulunuyor. Bu istisna durumlarının oluşma sebebi ise annenin sağlık problemlerine karşı kullandığı ilaçlardır. Hamilelikte greyfurt zararları ve bu ilaçların meyve ile birlikte tüketilmesiyle birlikte baş göstermektedir. Eğer kalp, böbrek, akdeniz anemisi, antidepresan ve tansiyon hapları, kan sulandırıcılar kullanılıyorsa greyfurt tüketilmemeli.

Zira anne adayı kullandığı bu tarz ilaçlarla birlikte greyfurt tükettiğinde meyvenin içinde bulunan fazla potasyum ile birlikte bazı enzimleri ilacın etkisini ortadan kaldırır. Var olan özel enzimleri neticesinde ilacın faydası yok olduğu gibi aşırı tüketimde kan pıhtılaşması ve buna bağlı olarak farklı sağlık sorunları ortaya çıkabilmektedir.

Hamileyken Greyfurt Yedim Ne Yapmalıyım?

greyfurt-zararlari

Öncelikle hamilelik gibi güzel bir dönemi kaygılarınızla arttırmamalısınız. Eğer hamileyken meyveyi yediyseniz ve greyfurt zararları konusunda endişeleniyorsanız öncelikle sakinleşmelisiniz. Herhangi bir ilaç kullanmıyorsanız ve gün içinde fazla sayıda meyve yemiyorsanız sorun olmayacaktır. İlaç kullanıyorsanız ya da kullanmıyor olsanız bile işinizi garantiye almak adına doktorunuza danışabilirsiniz.

Gebelikte Greyfurt Nasıl Tüketilmeli?

Hamilelik süresince anne ve bebeğin sağlıklı bir süreç yaşaması temel unsurdur. Bahsedilen bu dönemi yakalamak ve olası greyfurt zararları kapsamında etkilenmemek adına annelerin dikkatli olması gerekiyor. Gebeyken greyfurt tüketimi konusunda karar kılmak adına öncelikle kişinin doktoruyla görüşmesi şarttır.

greyfurt-zararlari

Doktor tarafından anne adayının greyfurt tüketimi konusunda dikkat etmesi gereken unsurlar tek tek anlatılacaktır. Anne adayının olası bir hastalığından şüpheleniliyorsa ya da teşhis koyulduysa bu hastalığın uzman doktoruyla da görüşmek gerekebilir. Özellikle sürekli kullanılan ilaçların hamilelik sürecinde greyfurt tüketimi ile zararlı olabilme olasılığı bulunduğundan doktor tüketilmemesi gerektiği konusunda öneride bulunabilir.

Hamileyken Greyfurt Suyu Tüketmek de Zararlı mı?

Temelde greyfurt zararları için bahsedilirken meyvesi baz alınır fakat greyfurt suyu meyvenin kendisinden daha az zararlı değil. Aksine hamilelikte greyfurt suyu tüketimi meyve tüketiminden daha zararlı olabilir. Özellikle anne adayı marketlerde satılan hazır meyve sularındaki içeriklerden ötürü olumsuz sonuçlarla karşılaşabilir.

Elbette greyfurtun zararları konusunda bahsedilen tüm bu bilgiler, uzmanların da belirttiği üzere kişinin özellikle bir hastalığı varsa söz konusudur. Özellikle böbreklerin istenen performansı vermemesi, kalp ve tansiyon rahatsızlıklarına sahip olmak olası bir greyfurt zararı çıkmasında etkili olacaktır.

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!