featured

Guatr Nasıl Geçer | Guatr Nedir Nasıl Tedavi Edilir? Guatr Zehirli Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Guatr nasıl geçer? Guatr hastalığına yakalanan birçok kişi bu soruya yanıt aramaktadır. Kişilerin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen Guatr, tedavi edilmediği takdirde kansere dahi sebep olabilmektedir. Bu nedenle hızlı bir şekilde tedavi sürecine başlanması gereklidir. Peki Guatr nedir nasıl tedavi edilir? Guatr zehirli olduğu nasıl anlaşılır? İşte tüm merak edilenler…

Guatr Nedir Nasıl Tedavi Edilir? Guatr Nasıl Geçer?

Guatr nedir? Guatr, tiroit bezinin anormal bir şekilde büyümesi sonucu ortaya çıkan hastalık olarak tanımlanır. Tiroit bezi; boyunda bulunan kelebek görünümlü bir bezdir. Bu bez metabolizma ve beyin fonksiyonlarının yürütülmesinden sorumludur. Bu bezin aşırı büyümesi bu fonksiyonların yerine getirilmesini engellemektedir. Guatr en yaygın olarak İyot eksikliği nedeniyle ortaya çıkmaktadır.

İyot eksikliğinde tiroit hormonu sentezlemez. Hormonun yapılamaması ise tiroit bezinin anormal bir şekilde şişmesine sebebiyet verir. Ancak ender olarak iyotun vücutta fazla olması da guatr hastalığının ortaya çıkması ile sonuçlanabilir. Bunun dışında graves, hashimoto, gebelik gibi durumların Guatra da neden olabileceği düşünülmektedir. İyot eksikliğinde görülen hastalıklar nelerdir yazımızı okumak için tıklayınız. 

1- Guatr Belirtileri Nelerdir? Zehirli Guatr Belirtileri

Guatr nodüllü ya da nodülsüz olmak üzere 2 farklı şekilde ortaya çıkabilir. Nodülsüz guatrlar genellikle simetrik bir büyüme eğilimi gösterir. Nodüllü guatr ise anormal ve şekilsiz bir büyüme söz konusudur. Tiroit kanseri ağırlıklı olarak nodüllü guatr sonucunda ortaya çıkabilir. Guatr ağırlıklı olarak orta yaş grubu bireylerde ortaya çıkabilir. Hastaların büyük bir kısmında belirti vermeden sinsice ortaya çıkabilir. Guatr belirtileri ise ağırlıklı olarak şu şekildedir;

Uyku hali,Boğaz kısmında belirgin bir şişlik ( simetrik ya da şekilsiz)Uyuşukluk,Kuru cilt,Kabızlık,Halsizlik,Saç dökülmeleri,Kilo alma,Çarpıntı,Baş ağrısı,İshal,Titreme,Sinirlilik,Bulantı şeklindedir.

Hastalık zehirli guatr şeklinde ilerliyorsa bireylerde aşırı kaygı, sinirlilik, uyuyamama, çarpıntı, sıcağa karşı aşırı hassasiyet, terleme, kilo kaybı, saçlarda cansızlık ve dökülmeler yoğun olarak gözlenebilir.

2- Guatr Hangi Bölüm Bakar? Guatr Hastalığının Tanısı Nasıl Konur?

Guatr nasıl geçer konusu kadar bu hastalık için hangi bölüme gidileceği de merak konusudur. Guatr tanısı konulabilmesi için kişilerin KBB uzmanına görünmesi gereklidir. Doktor bu tanının konulabilmesi için tiroit testleri ve tiroit sintigrafisi yapılmaktadır. Ayrıca gerekli durumlarda ince iğne biyopsisine de başvurulabilir. Tiroit sintigrafisi nedir bilgi almak için tıklayınız. 

3- Guatr Tedavisi Nasıl Yapılır | Guatr Zararları Nelerdir?

Guatra ne iyi gelir? Guatr hastalığından tamamen kurtulabilmek için tedavi şarttır. Tedavi hastalığın gidişatı ve türüne bağlı olarak değişiklik gösterir. İlaç tedavisi, radyoaktif iyot tedavisi ve cerrahi tedavi genel olarak kullanılan 3 farklı yöntemdir. Kontrol edilebilen guatrda ilaç tedavisi tercih edilebilir. Zehirli guatr söz konusu olduğunda radyoaktif iyot tedavisi, nodül varlığında ise cerrahi tedavi benimsenir.

Cerrahi tedavide tiroit bezinin tamamı ya da bir kısmı çıkarılabilir. Guatr ameliyatı hastada bazı kozmetik problemlere yol açabilir. Bunun yanında ses tellerinde hasar ya da kalıcı ses kısıklığı gibi komplikasyonlar görülebilir.

Guatr zararları bakımından oldukça ciddi bir rahatsızlıktır. Hastalık beyin fonksiyonlarını ve metabolizmanın çalışmasını olumsuz etkileyebileceği için kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

4- Guatr Öldürür mü? Guatr İlacı Ömür Boyu Kullanılır mı?

Guatr nasıl geçer? Guatr hastalığına yakalanan birçok insan, bu hastalığın ölümcül olup olmadığını merak ediyor. Hastalık tedavi edilmediği takdirde tiroit kanserine yol açabileceği için, ölümcül boyutlara ulaşabilir. Ancak erken tanı sonucu tedavi planı yapılmışsa hastalığı kontrol altına alabilmek mümkündür. Hastalığın tanısı konulan bireylerde Guatr ilacı ömür boyu kullanılarak, tiroit bezinin çalışmasını sürdürebilmesi sağlanmaktadır.

5- Guatra Ne İyi Gelir? Guatr Nasıl Geçer?

Guatr nasıl geçer? Guatr hastalığı ile mücadele eden kişiler tıbbi tedavi yöntemlerinin yanı sıra bazı alternatif tıp tedavilerini de kullanabiliyor. Ancak bu yöntemlerin ne derece etkili olduğu konusunda kesin ve net bilgi verilebilmesi söz konusu değil. Guatr nasıl küçülür konusunun ana sebebi aslında hastanın ne yeyip ne yemediği ile alakalıdır.

Hastalık iyot eksikliği sebebiyle ortaya çıkmışsa, bu durumda iyot eksikliğinin yerine konulabilmesi için beslenmenize dikkat etmeniz gereklidir. İyot fazlalığı guatra neden olmuşsa bu durumda iyot kısıtlaması yapılması şarttır.

Guatra iyi geldiği düşünülen tentürdiyot bir dönem günde 10 damla olacak şekilde verilmiştir. Bunun sürekli ve düzenli bir şekilde yapılmasının, özellikle nodüllü guatrları hızlı bir şekilde erittiği düşünülmektedir. Yine mayalı hamur, tereyağı ve kınayı karıştırarak boyun bölgesine sürüp bağlamanın, nodülleri hızlı bir şekilde erittiğine dair paylaşımlar bulunmaktadır.

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!