featured

İş Görüşmelerinde Yapılan Hatalar

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İş görüşmeleri, işe başlamadan önce işverenle veya insan kaynakları ile yaptığımız görüşmelerdir. Genellikle, görüşmelere gitmeden önce çoğu kişi kendini baskı altında hissetmektedir. Bu kişiler, daha görüşmeye gitmeden hata yapacaklarını ve görüşmenin olumsuz geçeceğini düşünmektedirler. Oysa, bu büyük bir yanılgıdır. Sadece, görüşmeyi başarılı sonlandırmak için bazı adımlara dikkat etmek gerekmektedir.

İş Görüşmesinde Yapılmaması Gerekenler

Başarılı bir iş görüşmesi için yapılması gereken şeyler olduğu kadar ‘yapılmaması’ gereken de bazı şeyler vardır. Ve bunlar, yapılması gerekli olanlar kadar önemlidir. Hatta, belki daha fazla. Peki, iş görüşmesinde yapılmaması gerekenler nelerdir?

1- Sen Dili Kullanmayın

Başarılı bir iş görüşmesi geçirmek istiyorsanız, asla ‘sen’ dilini kullanmamalısınız. Karşınızdaki kişinin yaşı sizden küçük bile olsa bunu yapmamalısınız. Kendinizi daha yakın ve rahat hissetmek veya samimiyet kurmak adına attığınız bu adım, işi kazanamamanıza neden olabilir. Her zaman mesafeli ve saygılı bir üslup kullanmaya dikkat etmelisiniz.

2- Sokak Ağzı Konuşmayın

İş görüşmesinde sokak ağzı ile konuşmak çok büyük bir hatadır. Burada sokak ağzından kasıt; abi, hadi canım, hadi oradan vb. kelime ve kelime gruplarıdır. Bu tarz konuşmalar, iş görüşmelerinde asla kullanılmamalıdır. Eğer diliniz böyle kelimeler çok alışkınsa, gitmeden önce muhakkak konuşma provaları yapın. İş görüşmesinde ise bu kelimelerin yerine kelime bulamazsanız gerekirse hiç konuşmayın.

3- Dağınık Bir Halde Gitmeyin

İş görüşmesine giderken dağınık bir şekilde gitmeyin. Kimse sizden süslenmenizi veya parfümler boca etmenizi beklemiyor. Ancak saç sakal karışmış bir halde de iş görüşmesine gitmek hoş olmaz. Temiz ve derli toplu bir görünümle iş görüşmesine gitmelisiniz. Bu sizin işe ve görüşme yapacağınız kişiye gösterdiğiniz saygıyı da yansıtacaktır.

4- Detaylara Girmeyin

İş görüşmeleri genellikle, soru-cevap şeklinde ilerlemektedir. Karşınızdaki kişi size bazı sorular sorar ve sizden sordukları sorunun yanıtını isterler. Bu yüzden, sorulan sorulara sadece gerekli yanıtları verin. Gereksiz, önemsiz bilgiler ile karşı tarafı detaya boğmayın. Ama burada kısa kısa cevaplar verip geçiştirmemeye de özen gösterin. Her şeyi kararında ayarlamaya dikkat edin.

5- Kahkaha Atmayın

Gittiğiniz yerin bir iş yeri olduğunu ve önemli bir görüşmede olduğunuzu unutmayın. Karşınızdaki kişi o an espri dahi yapsa kendinizi yerlere atarcasına gülmeyin. Özellikle, gülmeyeceğiniz şeylere sırf karşı tarafa yaranmak için yapmacık kahkahalar sakın atmayın. Bu oldukça yapay duracaktır. Ve unutmayın ki bir iş görüşmesindesiniz, deneniyor olabilirsiniz!

6- Duygusal Konuşmalara Girmeyin

İş görüşmesinde ağlamak gibi değişik eylemlerde bulunmayın. Orası dertleşmeye gittiğiniz bir yer değil. Karşı taraf farkında olmadan sizin kırılabileceğiniz bir şeyi söylemiş veya üzüldüğünüz bir anınızı hatırlatmış olabilir. Yine de duygularınıza hakim olmalısınız. İş yerleri, duyguların ikinci planda olması gereken yerlerdir. Ayrıca, karşı taraf sizin aşırı hassas bir yapınız olduğunu düşünebilir ve bu da tercih edilmeme sebebiniz olabilir.

7- Farklı İçecekler İstemeyin

İş görüşmesine gittiğinizde ilk sorulan sorulardan biri, ne içersiniz, olacaktır. Genellikle görüşmelerde; su, çay veya kahve tercih edilir. Bunların dışına çıkmayın. Hatta, ısrar edilmedikçe su da karar kılın. İkinci bardağı da teklif edilmedikçe, istemeyin.

8- Özelinizi Anlatmayın

İş görüşmesinde, özelinizi anlatmayın. Nişanlınızdan, siyasi görüşünüzden, burcunuzdan vs. iş görüşmesinde bahsetmenize gerek yok. Bulunduğunuz yerin amacı dışına çıkmayın. Eğer karşı taraf size iş ile ilgili olmayan yanıtlamak istemediğiniz özel sorular sormaya başlarsa kibarca sorulara yanıt vermek istemediğinizi söyleyebilirsiniz.

/>

9- Kendinizi Övmeyin

Çok başarılı, zeki veya azimli olabilirsiniz. Bunu iş görüşmesinde ballandıra ballandıra anlatmayın. Ya da kazandığınız bir ödül veya derece varsa bundan sürekli bahsetmeyin. Sürekli kendinizi övmeniz, egonuzun yüksek olduğunu gösterebilir. Bu da hoş bir ilk izlenim bırakmaz. Bırakın, başarınız kendini göstersin.

10- Kendinizle Uğraşmayın

İş görüşmesine gittiğiniz de sürekli olarak saçlarınızla, kıyafetlerinizle veya yüzüğünüzle oynamayın. Bu hem karşı tarafın dikkatini dağıtabilir hem de karşı tarafa çok fazla heyecanlı olduğunuzu düşündürebilir. Ayrıca kıyafetlerinizin görüşme esnasında sizi rahatsız edebileceğini ön görerek, gitmeden önce bir kıyafet provası yapabilirsiniz.

Görüşmede, hatta genel yaşantınızda bile, karşı tarafın lafını asla bölmeyin. Sürekli laf bölmeniz, sizin dinlemeyi bilmeyen biri olduğunuzu gösterir. Ayrıca, karşı tarafa yapılmış büyük bir saygısızlıktır. Bu yüzden, karşınızdaki kişi uzun uzadıya cümlelerde kursa hatta sıkılsanız dahi sonuna dek dinleyin.

11- Başka Şeyler Düşünmeyin

Karşınızdaki kişi konuşurken dikkatinizi tamamen o kişiye yöneltin, başka şeyler düşünmeyin. Başka düşüncelere daldığınız bir an; karşınızdaki kişi soru sorar ve yanıt veremezseniz, görüşmenizin olumsuz yanıtlanacağını düşünmeye o an başlayabilirsiniz.

12- Kendinizi Küçük Görmeyin

Bir iş görüşmesine gittiğiniz an, kendinizi sadece bir ‘aday’ olarak görmeyin. Siz de o işi seçiyorsunuz, bunu unutmayın. Evet, sizin gibi belki onlarca kişiyi görüşmeye çağırmış olabilirler. Ancak siz de onlarca işe başvurdunuz veya onlarca yerden iş görüşmesi teklifi alacaksınız. Bu yüzden, karşı tarafa kendinizi küçük göstermeyin. Tabii, çokta burnu havada davranmayın ancak sadece o işe muhtaç olduğunuzu anlarlarsa o zaman fazla değer görmeyebilirsiniz.

13- Eski İşyerinizi Kötülemeyin

Ne olursa olsun, eski iş yerinizi kötülemeyin. Oradan kovulmuş da olsanız, size haksızlık yaptıklarına yüzde yüz dahi emin olsanız bahsetmeyin. Karşı taraf sizi tanımıyor ve size inanmayabilir. Bu yüzden, boşuna riske girmenize gerek yok. Ayrıca, bir gün orası sizin iş yeriniz olabilir ve karşı taraf onlarında hakkında böyle şeyleri başka yerlerde konuşabileceğinizi düşünebilir. Bu nedenle, ne yaşammış olursanız olun eski iş yerinizden, patronunuzdan veya iş arkadaşlarınızdan kötü bir şekilde bahsetmeyin.

14- Telefonunuzla İlgilenmeyin

İş görüşmesine girmeden önce cep telefonunuzun sesini mutlaka kapatın. Görüşme yaptığınız kişi odadan dahi çıksa cep telefonunuza bakmayın. Genellikle, iş yerlerinde çalışanların sürekli olarak telefon ile ilgilenmesi iş verenleri oldukça rahatsız etmektedir. Bu yüzden, ilk izleniminiz ‘telefona bağımlı’ biri gibi olmasın.

15- Yalan Söylemeyin

Sırf işi alabilmek adına yalanlar söylemeyin. Yalan söylemek kötü bir davranıştır ve mutlaka gün yüzüne çıkar. O an söylediğiniz ve küçük olduğunu düşündüğünüz bir yalan daha sonra önünüze daha kötü bir şekilde gelebilir. Bu da çok çirkin bir durumdur. O yüzden her zaman dürüst ve açık olun.

16- Sürekli Saate Bakmayın

Sürekli saate bakmak aceleniz olduğunu veya sıkıldığınızı gösterebilir. Bu da karşı tarafta olumsuz bir ilk izlenim bırakabilir. Bu yüzden, saate bakmamaya özen gösterin.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!