featured

Mercanköşk Nedir, Faydaları ve Kullanımı – 1

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mercanköşk Nedir?

 
Mercanköşk Akdeniz bölgelerinde yetiştirilen çok yıllık bir bitkidir. Bu günlerde dünyanın dört bir yanındaki bahçelerde yetiştiriliyor. Genelde pişirme işleminde kekik yerine kullanılır, ancak daha yumuşak bir tada sahip ve ince dokuludur. Çeşitli çorbalara, güveçlere, et ve sebze yemeklerine eklendiği dünya mutfaklarında popülerdir. Yemeklerde kullanılmasının yanı sıra mercanköşk, konsantre takviye veya popüler bir tıbbi esans yağı yapmak için de kullanılır.

Mercanköşk’ün Sindirim, Kalp ve Kadın Sağlığına Etkileri

 

SİNDİRİM SAĞLIĞI

Mercanköşk, genel sindiriminizi ve ayrıca sindirim sisteminizle ilgili birçok özel sorunu iyileştirmenize yardımcı olabilecek harika bitkilerden biridir. Sadece kokusu bile, tükürük bezinizi, ağızda başlayan sindirim sürecine yardımcı olarak uyarmaya yardımcı olabilir.

Bitkideki yağlar, sindirim sisteminin hareketini uyarıcı bir etkiye sahiptir.
Gaz, şişkinlik, hazımsızlık, kramp ve bulantı gibi sindirim ile ilgili genel durumların tümü yemek sonrası 1 bardak yatıştırıcı mercanköşk çayı ile hafifletilebilir. Ayrıca hastalık dönemlerinde veya iyileşmenin uzadığı durumlarda iyileşme sürecinde iştahınızı artırmanıza yardımcı olabilir. mercanköşk, bağırsaklardaki peristaltik hareketi uyarabilir ve bu da yemeğinizi sindirim sisteminiz boyunca ilerletmenize yardımcı olur, sindirimin verimliliğini artırabilir ve daha düzenli bağırsak hareketini teşvik edebilir.
 

KALP SAĞLIĞI

 
Mercanköşk kardiyovasküler sağlığınız için son derece yararlı olabilir. Kalbi ve diğer ana organları hastalıklardan korumaya yardımcı olabilecek zengin bir antioksidan kaynağıdır. Ayrıca doğal olarak yüksek tansiyon seviyelerini düşürmeye yardımcı olan kan damarlarını gevşetip genişletebilir.
Female doctor with the stethoscope holding heart
Esansiyel yağı doğrudan ya da bir difüzörden solumak, vücudun kan damarlarını genişletmeye yardımcı olan sinir sistemini sakinleştirmeye yardımcı olabilir. Bu, kan basıncını düşürür ve kalp üzerindeki baskıyı azaltarak kalp üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir.
Mercanköşk esansiyel yağı solumak bile temel olarak vücudunuzu ve zihninizi sakinleştirir ve stres yükünü kalbinizden alır.

KADIN SAĞLIĞI

Mercanköşk uzun zamandan beri kadın sağlığı için önemli bir konumdadır. Kadınlık hormonlarının dengesinin düzeltilmesine ve menstrüasyonun düzenlenmesine yardımcı olabilir. Sadece bu döngüyü düzenlemeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda kadınların aylık dönemlerinde aldığı birçok semptomları hafifletmeye yardımcı olur ve ayrıca menopoz ile ilişkili semptomların tedavisine yardımcı olabilir. Doğal emmenagog özellikleri nedeniyle âdet adetini uyarabilir ve emziren annelerin daha fazla süt üretmesine yardımcı olmak için bile kullanılmıştır.

Mercanköşk, polikistik over sendromunun tedavi edilmesinde ve kısırlık gibi diğer durumlarda da sıklıkla ilişkilendirilir. Bu yılın başlarında yayınlanan son bir araştırmada mercanköşk çayının polikistik over sendromlu kadınların hormonları üzerinde yararlı bir etkisi olduğu bulundu. İnsülin duyarlılığını arttırmaya ve hastalardaki androjen seviyelerini azaltmaya yardımcı olduğu bulundu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!