featured

Öldürücü Etkilere Sahip 10 Zehirli Hayvan

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çevremizde sıkça rastlayabileceğimiz ‘zehirli’ ve ‘ölümcül’ hayvanları sırasıyla listelemek istiyorum. Kendini korumak için vücutlarında kimyasal zehirler salgılamakta usta tehlikeli hayvanlar bulunmakta ve bu hayvanlar birçok canlıyı zehirlediği gibi, insanları da zehirlediği görülüyor. Gelin bu hayvanların, nerede yaşadıklarını, isimlerini ve fotoğraflarını sizlerle beraber inceleyelim.

1: Sarı Akrep

Sarı Akrep

Buthidae familyasının bireyi olan Sarı lakaplı bu akrep türü, “Dünyanın en zehirli Akrebi” olarak bilinmektedir. Sarı Akrepler, 56 cm uzunluğunda, vücut renkleri açık sarı ve koyu kahverengi tonlarında, tarak organları beyazımsı krem tonlarında, telsonları vücut renklerinden daha açık sarımsı renklerine sahiptir. Etçil olan bu hayvan, sinekler, hamam böcekleri, örümcekler, çiyanlar ve çeşitli böceklerle beslenirler. Kurak step bölgelerde yaşamayı seven akrepler, Türkiye de bazı bölgelerinde denk gelmek mümkündür. İğnesini batırdığında ölümcül etkileri bulunmaktadır ve soktuğu yeri anında çürütme etkisine sahiptir.

2: Taipan Yılanı

Taipan yılanı

Elapidae ailesinin en büyük, hızlı ve zehirli bireyi olarak biliniyor. Boyları 2 – 3 metreye kadar uzanabilmektedir. Avustralya’da yaşayan bu tehlikeli ve saldırgan hayvan, “Dünyanın en zehirli yılanı” olarak adlandırılmasının bir sebebi var. Dişlerinde biriktirdiği zehrin, 45 insanı öldürebilecek güçte olduğu söylenmektedir. Taipan’ın zehri kas zayıflamasıyla başlayarak, kısa sürede felç geçirmenize yarayacak presinaptik ve nörotoksin içeren kimyasallar içeriyor. Kan kaybına etki edecek ve pıhtılaşmayı engelleyecek kimyasallarında bulunduğu Taipan yılanının zehri oldukça etkili ve kurtulması çok zordur.

3:  Brezilya Gezgin Örümcek

Brezilya Gezgin Örümcek

Adında da geçtiği gibi Brezilya’da sıkça rastlanılan bir tür zehirli örümcektir. Tehlikeli ve öldürücü etkileri olabiliyor ve ısırdığında tek sefer değil birçok kez ısırdığı gözlemlenmiştir. Bu sinirli örümcekler, PhTx3 isimli bir nörotoksin barındıran zehirlere sahiptir. Kısa süre içerisinde sinir sistemini çökertiyor ve ağrıyla başlayan bir çürümeye yol açıyorlar. 20 gramlık bir fareyi öldürmek için 110-200 mikro gram zehir enjekte etmesi yeterli oluyor. Tx2-6 isimli 48 aminoasitten oluşan bir peptit bileşeni salgılayarak, erkek canlılarda ereksiyona sebep olabiliyorlar bu sebeple zehirleri günümüzde ereksiyon problemi yaşayan insanlar için ilaç olarak kullanılmaktadır.

4: Zehirli Ok Kurbağası

Zehirli Ok Kurbağası

Diğer kurbağa sınıflarından daha farklı renklere sahiptirler ve oldukça zehirlidir. Zehirli ok kurbağası dünya üzerinde bulunan canlılardan zehri en güçlü olan canlıdır. Vücudunda salgıladığı zehir 150 insanı öldürebilecek güce sahiptir ve zehrini bir insana enjekte ettiğinde anında felç geçirmemize sebep olmaktadır. Zehirli ok kurbağası zehri insan kanına karışırsa kurtulma şansı yoktur. Bilinen en etkili zehirden 250 kat daha etkili olduğu söylenmektedir. Boyutları 2 – 3 cm civarında bulunan bu küçük ama etkili kurbağalar genelde Güney Amerika’da yaşamaktadırlar.

5: Aslan Balığı

Aslan Balığı

Aslan balığı, genelde Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus civarında mercan kayalıklarında yaşarlar. Göğüs yüzgeçlerinde bulunan dikenleri oldukça zehirlidir. İnsanlar için ölümcül sonuçları olabiliyor ve dikeninin batırdığı canlıların kurtulma şansı düşüktür. Avcı ve etçil bir balık olarak bilinen Aslan Balığı, yılda 2 milyona yakın yumurta bırakırlar bu sayede hızlı gelişirler. Dikkat çekici renkleri, gösterişli yüzgeçleri ve kırmızı ya da esmer çizgileriyle tuzlu su akvaryumlarında beslenen balıklardır. Boyları 35 – 38 cm uzunluğuna erişebilir, 480 gram ağırlığa ulaşabilirler. Kendilerinden küçük balıklarla ve yumuşakçaları avlayarak beslenme ihtiyaçlarını giderirler.

6: Mavi Halkalı Ahtapot

Mavi Halkalı Ahtapot

Dünyanın en zehirli hayvanlarından olarak nitelendirilir. Zehri 30 insanı öldürebilecek güçte olan, Mavi Halkalı Ahtapotlar okyanusun derin sularında yaşarlar. Zehri bir insanı 2 – 3 dakika içerisinde öldürebilecek güce sahiptir. Boyları ufaktır ve en fazla 30 – 40 cm boyutuna ulaşabilir. Okyanusun derinliklerinde yaşamayı seven bu hayvanlar 25 – 26 derece sıcaklığı severler. Avcılık yetenekleri vardır ve yengeç, ufak balıklar ve çeşitli yumuşakçaları avlayarak besin ihtiyaçlarını giderirler. 10 – 100 gram arası değişebilen ağırlıkları vardır. Görünüm olarak ahtapota benzeyebilirler fakat renkli halkaları sayesinde tanına bilirler. Avlarını önce zehir enjekte ederek felç eder ve sonra yerler. Zehirlerinde nörotoksin kimyasalı bulunduğu için oldukça tehlike arz etmektedirler.

7: Koni Salyangozu

Koni Salyangozu

Salyangozun zehrinden ne olur ki diye düşünebilirsiniz, fakat bu hayvan gerçekten çok tehlikelidir. Genelde Avustralya da sığ kıyılarında bulunurlar ve oldukça zehirli olan bu salyangoz türü, tehlikeli durumla karşı karşıya geldiği anda ısırırlar ve zehrini enjekte eder. Zehirlerinde yüksek miktarda protein bulunmaktadır ve morfinden daha etkili acı dindirebilen insülin kimyasala rastlanmıştır. Bu hormonu avını sersemletmek veya tehlike arz eden düşmanlarını bayıltmak için kullanırlar.

8: Katil Tırtıl

Katil Tırtıl

Brezilya ormanlarında, ağaçların arasında yaşayan bir tırtıl’dır. Oldukça etkili zehre sahip olan bu küçük canlı, kırmızı kan hücrelerini öldürüyor, organ ve doku tahribatına sebep oluyor. Isırdığında acil müdahale olmazsa ölüme yol açabilmektedir. Şimdiye kadar 500 insanın ölümüne sebep olmuşlardır ve ufak ama etkili olan canlılar arasına ismini yazdırmış katil tırtıl’dır. Neyse ki bu kadar ölüme yol açabilen bu tırtılın zehrinin tedavisinde kullanılan panzehir Brezilya hükumeti tarafından bulunmuştur.

9: Afrika Katil Bal Arısı

Afrika Katil Bal Arısı

Brezilya’da sıkça adı geçen bu katil arılar, 1957 yılında 26 kovan dolusu arı laboratuvar’dan kaçmayı başarmış ve doğaya kavuşmuştur. İğnelerinde bulunan zehrin adı “Meletin” adını taşımakta olan bir tür kimyasaldır. Bu kimyasal içerisinde bulunan fosfolipaz A2, insan dokularına zarar verebilen ve oldukça tehlikeli içeriklere sahiptir. İğnelerini soktuklarında böbrekleri iflas ettirir ve müdahale anında yapılmazsa ölüme yol açabilen etkileri bulunmaktadır. Arı zehrinin faydaları olduğu gibi kontrolsüz bir katil arı tarafından batırılırsa ölüme yol açabilen etkilerini görmek mümkündür. Bu arıların sağladığı zehri uzmanlar tarafından müdahale edilerek yok edilmesi gerekir aksi takdirde günlerce ağrı çekebilir ve ölümle sonuçlanabilecek tehlikelerle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Bakınız: ARI ZEHRİ FAYDALARI VE TEDAVİSİ

10: Belcher Deniz Yılanı

Belcher Deniz Yılanı

Denizlerin korkulu rüyası olan Belcher Deniz Yılanı, zehrini pek göstermeyen fakat gösterdiği takdirde ölümcül sonuçlara yol açabilecek güçte zehri olduğu bilinmektedir. Vücudunda salgıladığı zehrin yüzlerce insanı öldürebileceği söylenmektedir. Saldırgan bir yapıları yoktur, fakat tehlike arz eden durumlarda zehirlerini kullanırlar ve ölümcül sonuçlar doğururlar. Boyları 1 – 1,5 metreye ulaşabilmektedir ve siyah halkaları bulunan beyaz, gri tonlarında renklere sahiptirler. Denizde sıkça rast gelebileceğimiz bir türdür.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!