featured

Diyarbakır da Ne Yenir? Diyarbakır’a Gidince Yemeniz Gereken 10 Yemek

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Her ne kadar dünya insanı olsam da, sağlam bir köklere sahip olan bir şehirdir Diyarbakır. Bu yazımızda size Diyarbakır Mutfağı ve gittiğinizde mutlaka yemeniz gereken lezzetlerden bahsedeceğiz. Yani kısacası konumuz Diyarbakır da Ne Yenir? olacaktır. Konuya girmeden önce sizlere biraz içimi dökeyim.
Eski insanlar Diyarbakır için “taşı kara, bahtı kara şehir” derler. Gerçekten de yakın tarihe baktığımızda, Diyarbakır sürekli terör olaylarının gündeme geldiği, insanların gitmekten korktukları bir şehir olarak bilinir. Fakat ne hikmetse, gidenlerin tadına doyamadığı ve şaşkınlıkla geri döndüğü bir şehirdi. Maalesef bu şehir yıllarca insanlara yanlış tanıtılmış. Fakat tüm olumsuzluklara rağmen Diyarbakır hızla yükselmeye devam ediyor. Başta, UNESCO Kültür Mirası’na giren Hevsel Bahçeleri ve Dünyanın en büyük 2. surları olan Diyarbakır Kalesi olmak üzere 36 medeniyetten eserlere ev sahipliği yapmaktadır.
Şimdi asıl konumuza dönelim ve Diyarbakır da Ne Yenir ? ona değinelim.

Diyarbakır da Ne Yenir? Diyarbakır’a Gidince Yemeniz Gereken 10 Yemek

1- Diyarbakır Ciğeri – Diyarbakır da Ne Yenir?   


Özellikle Güneydoğu Bölgesinde yer alan illerde ciğer kebabını sevmeyen insan sayısı çok azdır. Her şehirde kendi özelliklerine ve ciğerin boyutu ile beraber farklı pişirilen ciğer, kebap kültüründe çok iyi bir yere sahiptir. Diyarbakır yöresinde tane boyutu olarak büyük pişirilen ciğer, lezzet konusunda oldukça iyi. Kuzu ciğeri, böbreği, dalağı ile yapılan ciğer kebabı, lezzet konusunda da rakipsiz bir yere sahiptir.
Ayrıca, Türkiye genelinde birçok yerde yemek yanında servis edilen salata konusunda Diyarbakır kadar zengin bir şehir göremeyeceksiniz. Üstüne üstlük sizden ekstra ücret almayacaklardır. Günün her saatinde her mekanda bulabileceğiniz ciğer kebabını özellikle sabah kahvaltıda ya da gece geç saatte yemenizi tavsiye ederiz. Peki Diyarbakır da ciğer kebabı ne kadardır diye soruyorsanız fiyatı oldukça uygun olan dürümler 8-10 TL den başlıyor ve servis olarak lüks mekanlarda bile en fazla 25 TL.

2- Kaburga Dolması


Diyarbakır’ın favori yöresel yemeği olan Kaburga dolması, koca bir tepsi üzerine dizilen yemektir. Garson tarafından 5 dakika da didik didik edilen, kemikleri ayıklanan yemek, koyunun kaburgasının içi pilavla doldurulmasıyla yapılır. Her ne kadar kaburga dolmasını tadan kişiler tarafından tercih edilmese de kimi yerlerde kuş üzümü ve dolmalık fıstık da kullanılmaktadır. Peki, Kaburga Dolmasına ne kadar para öderim diye düşünüyorsanız sakın endişelenmeyin. Diyarbakır da hangi lokantaya giderseniz gidin ödeyeceğiniz para ortalama 40 TL dir.

3- Kibe Mumbar – Diyarbakır da Ne Yenir? 


Özellikle Adanalılar tarafından tercih edilen bir  yemektir Kibe Mumbar. Kısaca Mumbar Dolmasının Diyarbakır versiyonu da diyebiliriz. Ama yalnızca Diyarbakır da değil Mardin’de de yapılmaktadır. Sadece bağırsağın değil aynı zamanda işkembenin doldurulmuş haline Kibe Mumbar adı veriliyor. Doldurma işlemi için kendine has bir iç pilavı hazırlanmaktadır.

4- Sac Tava


Adı sac tava olan özellikle sac dan yapılan özel bir tava da parça et, sivri biber, sarımsak, bolca baharat ve domatesin pişirilmesiyle hazırlanan bir yemektir. Diyarbakır da birçok mekanda bulabileceğiniz biraz pahalı bir seçenektir. Bölgenin etinin ne kadar lezzetli olacağını düşünürsek mutlaka denenmesi gereken bir yemek. Fiyatları, mekana ve servis ediliş şekline göre değişse de ortalama kişi başına 20 TL ile 40 TL arasıdır.

5- Diyarbakır Kahvaltısı


Bundan kısa bir süre önce kahvaltı denilince ilk akla Van gelirdi. Ancak Diyarbakırlı esnaflar bu alanda öyle bir atağa geçti ki Van’ın bu meşhur olayını kendi üzerine aldı. Eğer Diyarbakır’a kadar gelip kahvaltı yapmadan dönerseniz çok yazık edersiniz. Zaten peynir konusunda Türkiye’nin en iyi şehirlerinden olan Diyarbakır da mutlaka kahvaltı yapın. Üstelik fiyatları da çok uygun. Bazı mekanlarda sunum ve ekledikleri ekstraları ile birlikte Fiyatlar ortalama olarak 25 TL’dir.

6- Meftune – Diyarbakır da Ne Yenir? 

Biraz daha ev yemekleri diye tabir edilen yöresel yemeklere giriş yapalım. Meftune, Diyarbakır da özellikle kış aylarında yenilen vazgeçilmez yemeklerden biridir. Yoğun et ile birlikte kış aylarında bal kabağı yaz aylarında da patlıcan ile yapılır.
Diyarbakır da vazgeçilmez lezzetlerden biri olan sumak suyu da yemeğe katılarak yemeğe ekşi bir tat verilmektedir.

7- Tırşık


Diyarbakır’ın kendine ait bir dil ağzı ve kelimeleri vardır. Türkçe de ki yüzlerce kelime çok farklı isimlerle bilinir. İşte onlardan biri de Kahramanmaraş da aynı şekilde anılan ancak malzemelerin farklı olduğu Tırşık, aslında bildiğimiz türlü. Her ne kadar Diyarbakır’a özgü bir yemek olarak bilinse de ülkenin birçok yerinde farklı isimle anılan yemektir. Tek farkı kimi yerlerde nohutu da içine katarlar.

8- Hıllorik Aşı


Bir nevi fellah köftesinin sulu ve az salçalı hali olan, efsane isme sahip olan yemektir. Bulgur, Kıyma, Maydonoz, Yumurta ve Soğanın bir güzel yoğrulması ile hazırlanıyor. Bu yemeği özellikle eskiler çok iyi bilirler. Bu tarz yemekleri tadabilmek için Diyarbakırlı bir aileden gelin veya damat alın ya da Diyarbakırlı arkadaşlar edinin.

9- Elma Düzmesi – Diyarbakır da Ne Yenir? 


Tıpkı, ayva kavurma gibi bu yemekte sevilen meyvelerden elma ile yapılıyor. Bildiğimiz dolma içini oyulan elmanın içine doldurulması ile hazırlanır.

10- Diyarbakır Çöreği


Diyarbakır mutfağı hamurişi açısından biraz zayıf bir konuma sahip. Ancak özellikle gece geç saatlerde ya da sabaha karşı yolda yürürken fırınlardan öyle bir koku yükseliyor ki… Bu koku Diyarbakır’ın enfes çöreğinin pişirilmesinden gelen bir kokudur. Özellikle arefe günlerinde tüm mahalle fırınlarına çocuklar omuzlarında koca koca leğenler taşırlar. Bu leğenlerin içinde 1 gece öncesinden hazırlanan, yoğrulun çörek hamurları olur. O hamurlar bayrama lezzet açısından harika çöreklere dönüşür.
Elbette Diyarbakır mutfağı bunlarla sınırlı değil. Ee doğal olarak size hepsini burada anlatamazdım. Duvaklı Pilav, Nardanaşı, Patlıcan Dizme, Kelle-Paça, Pıçık, Serbizer, Sumak Suyu, Paluze Tatlısı Habenisk ve daha neler neler bu güzel şehirde sizi bekliyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Gaziantep de Baklava ve Kebap Yenecek En İyi Mekanlar

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!