featured

Açlık Otu (Sinameki Otu) Faydalı mı Zararlı mı ?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sinameki otu, namı diğer açlık otu, özellikle diyet programlarının önemli bir üyesidir. Kabızlık, ödem oluşması ve idrar sorunları yaşayan kişilerin sıkça kullandığı sinameki faydalı mıdır? Zararlı mıdır? Uzmanlar sinameki hakkında ne diyor? İşte açlık otu (sinameki) hakkında her şey!

Çok uzun zaman önce Afrika ve Hindistan’da üretilmeye ve tüketilmeye başlanan sinameki otu, bir tür baklagiller ailesi olmasının yanı sıra şifalı bir çiçek olarak bilinmektedir. Çok sayıda faydası olduğu bilinen bu bitki gerçekten faydalı mıdır? Fayda sağlaması için nasıl kullanılmalıdır? Zararları nelerdir?

Sinameki Otu (Açlık Otu) Nedir?


Sinameki otu bir tür çiçektir. Baklagiller ailesinin bir ferdi olan bu bitki, yalnız başına yenemeyecek kadar keskin özelliklere sahiptir. Açlık otu olarak da bilinen bu bitkinin en çok tercih edilen özelliği tok tutucu ve bağırsak rahatlatıcı özellikleridir. Fakat, her bitkinin olduğu gibi sinameki otunun da belirli kullanım koşulları ve dozları vardır. Aşırı kullanımı sonucunda sindirim sisteminde ve idrar yollarında hasarlar meydana gelebilir.
Bu noktada Diyetisyen Melda Demiröz kullanmak isteyen kişilere önemli uyarılarda bulunmaktadır:

Zayıflamak için ya da sindirim sistemi sorunları için çözüm ararken hazır içeceklerden daha çok evde demlenen çaylardan faydalanılmalıdır.
Çok mecbur kalınmadıkça sinameki içeren içecek ve çaylar tercih edilmemelidir.
Sinamekinin kendisi kesinlikle tüketilmemelidir.

Sinameki Otunun Faydaları Nelerdir?

Çok uzun yıllardan beri şifalı olduğu düşünülerek kullanılan açlık otu, çok sayıda faydaya sahiptir.

1 – Sindirimi Kolaylaştırıyor


Sinameki otunun faydaları arasında en önemli olanı ödem attırıcı özelliğidir. İçerisinde bulunan ödem attırıcı pigmentler sayesinde karında şişliğe ve ağrıya neden olan şişkinliklerin giderilmesinde fayda sağlar. Özellikle bağırsak rahatsızlığı olan ve kabızlık sorunu olan kişilerin sinameki kullanması rahatlatıcı olacaktır. Fakat, her bitkisel çözümde olduğu gibi açlık otu yani sinameki kullanımında da dikkatli olunmalıdır.

2 – Müshil Etkisi Yaratır


Sinameki otunun faydaları arasında müshil etkisi yapması da bulunmaktadır. Özellikle kabızlık problemi olan kişiler, doktor tavsiyesi sonrasında sinameki çayı demleyerek kullanabilir.

3 – Bağırsakları Yumuşatır


Bağırsak hastalıkları ve kabızlık sorunu olan kişilerin en çok rahatsızlık duyduğu şeylerden biri de bağırsakların sertleşmesidir. Yani, tuvalete çıkamamanın yanı sıra karında hissedilen sert ve ağrı verici şişkinliktir. Evde demlenen sinameki çayı ise bu sertliğin kaybolarak bağırsak içlerinin yumuşamasını sağlar.

4 – Sindirime Destek Olur 

Çağımızın Trendi Protein Kaynaklı Beslenme
Sindirim sistemi rahatsızlıkları olan kişiler açlık otu kullandıkları zaman çok daha kolay tuvalate çıkarlar. Eğer sindirim problemi ortadan kalkar ve düzenli beslenme sağlanırsa kilo vermek de çok zor bir durum olmaktan çıkacaktır.

5 – Saçları Güçlendirir


Sinameki otu faydalarının bir diğeri ise saçları güçlendirmesidir. Sinameki tozu, su ve yoğurt karıştırılarak hazırlanan krem saçlara masaj yapılarak uygulandığında saçlar daha sağlıklı ve güçlü bir görünüme sahip olur.

Sinameki İçmenin Zararları Neledir?


Hangi baharat ya da bitkisel çözüm olursa olsun fazla tüketimi bazı sorunlara neden olur. Açlık otu kullanımı da oldukça önem verilmesi gereken bir alışkanlıktır. Aşırı kullanımı bağırsak delinmesi, mide delinmesi, sindirim sistemi bozuklukları ve böbrek rahatsızlıkları gibi birçok hastalığa neden olabilir. Bu noktada açlık otunun kullanım sıklığına ve nasıl kullanıldığına dikkat edilmelidir.

Açlık Otu Çayı Nasıl Demlenir? 


Açlık otu çayı için gerekenler:

1 / 2 avuç içi kadar açlık otu
küçük bir çaydanlık üstü kadar su ( 2 – 3 su bardağı alabilecek kadar)

Sinameki Çayı Nasıl Demlenir? 

Sinameki yani açlık otu çayı yapılırken öncelikle su kaynatılır. Kaynayan suyun içerisine açlık otu eklenerek kapağı kapatılır ve 10 dakika kadar demlenmesi beklenir. Demlenme işleminden sonra karışımın içerisindeki otlar süzülür ve ılık bir şekilde içilir.

Sinameki çayının günde 1 bardaktan fazla tüketilmemesi uzmanlar tarafından önerilmektedir.

İlginizi Çekebilir: Egzama ve Mantar Problemlerine Doğal Çözümler (Doğal Bitkisel Yağlar)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!