featured

Civanperçemi Çayı Nedir, Faydaları Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hem çiçeği, hem yaprakları hem de sapı faydalı olan civanperçemi, çok sayıda organik madde bulunan içeriği sayesinde şifalı bitkilerden biridir. Peki, Civanperçemi Çayı Nedir, Faydaları Nelerdir?

Civanperçemi Nedir?

Bilimsel adı Achillea Millefolium olan Civanperçemi, Asteraceae ailesinden gelen çok uzun bir geçmişe sahip olan dayanıklı bir bitkidir. Bitkinin de Achillea cinsi en bilinen türüdür.

Civanperçemi Nedir?

Achillea kelimesi kendini ve askerlerini iyileştirmek için bu bitkiyi kullanan eski Yunan kahramanı Aşil den gelmektedir. Millefolium kelimesi ise bu bitkiyi karakterize eden yaprak için kullanılan bir addır.

Civanperçemi, 1 metre yüksekliğe kadar ulaşabilen uzun ama ince bir bitkidir. Genellikle atık alanları, yol kenarları, dere yatakları, tren raylarının kenarları, çitler ve çimler boyunca yetişebilir.

Tüylü, 5 ila 20 santimetre uzunluğa ulaşabilen, yüksek oranda bölünmüş, ince yeşil yapraklara sahiptir. Bitkiye bilimsel adını veren yaprakların görünüşüdür. Sapı uzun, ince ve yeşil renklidir.

Civanperçemi Çayının Faydaları Nelerdir?

Civanperçemi Çayının Faydaları Nelerdir?

Antik çağdan beri dünya çapında kullanılan civanperçemi, şifalı olduğu için kullanılmaktadır. Çay olarak kullanılmasının nedeni de şifaları içerisinde bulunduran bitkilere sahip olduğu içindir. Genellikle iltihapları, cilt yaralarını tedavi etmek için kullanılan Civanperçemi aynı zamanda anksiyete ve uykusuzluğa karşı da yatıştırıcıdır.

Özellikle kadın hastalıkları için de önerilen civanperçemi, ağrıların giderilmesinde de etkilidir.

Civanperçemi Çayının Yan Etkileri Nelerdir?

Her bitki çayını tüketirken dikkatli olunması gerektiği gibi civanperçemi çayını tüketirken de dikkatli olunması gerekmektedir. Günlük tavsiye edilen dozaj aşılmadığı takdirde herhangi bir sorun olmayacağı gibi, dozaj aşıldığında farklı sorunlarla karşılaşılabilir.

Civanperçemi Çayının Yan Etkileri Nelerdir?
Civanperçemi çayı, genel olarak uyuşukluğa yol açabilir.Bu çayın fazla tüketilmesi baş dönmesine ve baş ağrısına neden olabilir.Bazı kişilerde sık idrara çıkmaya sebep olabilmektedir.Topikal olarak kullanıldığında kontakt dermatit ve cilt tahrişi oluşturabilir. Cildi güneş ışınlarına karşı daha duyarlı hale getirebilir.Civanperçemi; kasımpatı, yakubotu ve papatya gibi bitkilerin bulunduğu Aster ailesine mensuptur. Bu bitkilerden birine alerjisi olanların civanperçemine de alerjisi olabilir.Bu bitki, az miktarda, karaciğer için zararlı toksik bir madde içerir; ancak buna rağmen toksik olarak kabul edilmez. Bu yüzden önerilen dozlarda tüketilmesi önemlidir.Bitkinin kan inceltme özelliği “kumarin” adlı maddeden kaynaklanır. Bu yüzden civanperçemi çayı, reçeteli kan inceltici ilaçlarla tüketilmemelidir.Gastrointestinal ülser vakalarında çayın tüketilmesi tavsiye edilmez; çünkü uyarıcı etkileri sindirim sisteminde ağrılara ve rahatsızlıklara yol açabilir.

Civanperçemi Çayı Nasıl Hazırlanır?

Civanperçemi Çayı Nasıl Hazırlanır?

Çayın yapımında bitkiye ait olan çiçekleri, yaprakları ve sapları kullanılır. Bu parçalar, taze veya kuru olarak kullanılabilir.

Civanperçemi bitkisi çay yapmak için demlendiğinde içeriğindeki faydalı bileşikler ve organik maddeler, çayın suyuna karışır. Böylece bu maddelerin vücut tarafından emilimi kolaylaşır.

Civanperçemi çayı yapılışı:

1 tatlı kaşığı kuru civanperçemi veya 3 taze yaprak hazırlayın.1 su bardağı suyu kaynatın.Kuru bitki veya taze yaprakları suya ekleyin.10 dakika demlenmesini bekleyin.Yaprakları süzerek yada süzmeden tüketin

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Bitki Çaylarının Faydaları

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!