featured

Okuma Yazma Öğrenemeyen Çocuğa Nasıl Davranmalı?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Okulların açılma dönemi yaklaşırken ailelerin endişe duyduğu konulardan biri de okuma yazma öğrenemeyen öğrenciler için çalışmalar hakkındadır. Okula yeni başlayan bir çocuğun hem okula alışma hem de okuma ve yazma öğrenmesi gereken bu süreçte aileler ve öğretmenleri zorlu bir süreç beklemektedir. 

Pandemi dolayısıyla eğitime uzun bir ara verilmesi, öğrenciler üzerinde olumsuz etki yaratırken yarıda kalan öğrenmelerin telafisi gerekiyor. Bu noktada öğretmenlere büyük iş düşüyor. Tabi ki sınıf mevcudu az olan okulların bu konuda başarısı daha yüksek olacaktır. Çünkü özel ilgi gerektiren konular daha rahat çözümlenecektir.

Önemli bir detay da okuma yazma öğrenemeyen öğrenciler karşısında nasıl olunmalı, nasıl yaklaşılmalı? Çocuklarımızı ve aileleri yakından ilgilendiren bu soruların cevaplarına gelin, birlikte bakalım. 

Okuma Yazma Öğrenemeyen Öğrenciler İçin Çalışmalar

Okuma yazma öğrenme süreci sıkıntılı bir zaman dilimi olup, öğrenci ya da öğretmen farkı ile kolayca başarıya ulaşır. Özellikle öğrenci öğretmen uyumu iyi olduğu zaman okuma yazma başarısı da artmaktadır. 

Okuma yazma öğrenemeyen öğrenciler için etkinlikler hazırlanırken en önemli faktör karşımızdaki çocukların yaş seviyelerinin dikkate alınmasıdır. Bu amaçla yola çıkılırsa okuma yazma önündeki tüm engeller kalkmış olacaktır.

Okuma yazma öğrenemeyen öğrenciler için çalışmalar konusunda neler yapılabilir?

Yeni sisteme göre harf ile ses uyumu konusuna dikkat edilmelidir.Özellikle sesler anlatılırken yavaş değil seri bir şekilde fazlaca görsel çalışma üzerinden pekiştirilmelidir.Kısa molalar velip öğrencilerle çalışmalar yapılmalıdır.Çalışmalar arasında olmazsa olmaz resimli okumalar olmalıdır.Öğrenciler gruplanmadan hızlı öğrenen ve yavaş öğrenenler için ayrı çalışmalar yapılmalıdır.Okumayı yazmayı öğrenen öğrencilere farklı çalışmalar verilip, henüz okuyamayan öğrencilere özel olarak çalışmalar yaptırılmalıdır.Veli ile uyum içinde gidilmeli evdeki çalışmalar okuldakinden kopuk olmamalıdır.Sınıf içinde okuma yaptırırken yeni teknikler kullanılmalıdır. Özellikle hikayeler üzerinden okuma sevgisi çocuklara aşılanmalıdır.

Okuma yazma süreci öğretmen tarafından yönetilen bir süreç olduğu için mutlaka yukarıdaki tavsiyelere dikkat edilmelidir.

Okuma Yazma Öğrenemeyen Öğrenciler İçin Çalışmalar Özel mi Olmalı?

Okuma yazma öğrenemeyen öğrenciler için çalışmalar sınıfın yapısına göre özel ya da genel olarak yapılmalıdır. Fakat en az %70 oranında özel yapılmalıdır. Çünkü her çocuğun öğrenme zamanı aynı olmayabilir. Bu noktada genel bir program uygulanamaz.

Özel çalışmalar için de mutlaka öğrencinin seviyesine uygun teknikler seçilmelidir. Öğretmen bir gün öncesinden okuma yazmayı eğlenceli hale getirecek etkinlikler hazırlamalıdır. Bu konu neden önemlidir? Çünkü hala okulu ve en önemlisi okuma yazmayı sevmeyen çocuklar bulunmaktadır. Okuma yazma öğrenemeyen öğrenciler bu sayede tüm çalışmalara istekle katılacak ve öğreneceklerdir.

1. Sınıf Okuyamayan Öğrenciler İçin Çalışmalar

Çoğunlukla 1. sınıfta ortaya çıkan okuyamayan öğrenci sorunu gerekli çalışmalar ile kısa sürede çözülebilir. Öğrenme sürecinde çocuğun üzerinde olan baskı azaltılmalıdır. Arkadaşları okuyor, bu durum karşısında kendini aciz hissediyor olabilir. Öncelikle bu duygudan onu uzaklaştırmalıyız.

Çocuklarımızı emanet ettiğimiz öğretmenlerin tutumu çok önemlidir. Öğrenci okuyamıyor diye asla sen dili kullanmamalıdır. Yani suçlayıcı ve her sorunun kaynağı öğrenciymiş gibi davranmamalıdır. Belki de okuyamamasının sebebi öğretmeninin bu yaklaşımıdır. Bu konu ile ilgili evde çocuğunuzla yapacağınız samimi ve sevecen bir sohbet durumu ortaya çıkaracaktır.

Okuma yazma öğrenemeyen öğrenciler için çalışmalar düzenleyecek eğitimli insanlar sadece öğrenci kaynaklı sorunları değil öğretmen kaynaklı sorunları da düşünmelidir.

1 sınıf Çocuğu Ne Zaman Okumaya Geçer?

1.sınıf çocuğu okuma kapasitesi ve öğrenme gücüne bağlı olarak okumaya geçer. Bu zamanı öğrencinin genetik yapısı ve çevresel faktörler etkileyebilir. Fakat en fazla 2 en geç 6 ay içinde okumaya geçilmelidir.

Bu konu hakkında kesinlikle genel bir tabir kullanılmamalıdır. İnsan özel bir varlıktır. Çocukların, ilk defa kalabalık bir ortamda bir şeyler öğrenmeye çalıştığı bilinmelidir. 

1. sınıf Birleştirme Yapamıyor

Okuma gibi çocuk için zorlu bir süreçte öğrenci ilk adımı attı. Sesleri hissetti, sesler çoğaldı iş birleştirmeye geldi. Fakat bir sorun var! Öğrenci hala birleştirme mantığını çözemedi. Buradaki sorun ya kullanılan teknikte ya da öğrencinin biraz daha zamana ihtiyacı olduğundadır. Bu iki ayrım yapılırsa çözüm kendiliğinden gelecektir.

tüm içerik için tıklayınız”> Okuma yazma öğrenemeyen öğrenciler için plan yapılırken önce ses gelir. Daha sonra hissedilen seslerin harf boyutunda birleştirilmesi gerekiyor. Öğretmen bu çalışma için egzersizler yapmalıdır. Özellikle öğrencinin gelişim seviyesi düşünülerek tahta üzerinde kalem ile ya da sınıfa dönük parmaklarla komutlarla yapılabilir.

Okuma yazma öğrenemeyen öğrenciler için yapılan çalışmalar da olması gereken özellik esneklik olmalıdır. Öğrenciye göre değişebilir olmalıdır. Dolayısıyla mükemmel bir eğitim çalışması ortaya çıkar.

Çocuğum Harfleri Birleştiremiyor

Velilerin öğretmene en çok şikayette bulunduğu konulardan biri de çocuğum harf birleştiremiyor sorunudur. Okuma yazma sürecinde önemli bir yere sahip olan bu sorun ile başa çıkmak veli ve öğretmeni yakından ilgilendirmektedir. Öğretmen olarak veli sabırla dinlenmeli ardından öğrencinin durumu veli ile paylaşılmalıdır. Veliye anlatılmalıdır. Her öğrenci aynı olamaz ya da ” Diğer çocuk okuyor benim çocuğum neden harf birleştirip hala okuyamıyor? ” gibi cümlelerin yanlış olduğu velilere kırıcı olmayan bir tavırla anlatılmalıdır. 

Sadece velinin yönlendirmesi üzerinden gidilmeyip, öğretmen olarak mesleki donanım üzerinden de hareket edilmelidir. Bu noktada çözüm öğrenci ve öğretmen uyumunda saklıdır. Aslında okuma yazma öğrenemeyen öğrenciler için çalışmalar düzenlenirken bu iki şey dikkate alındığında sorun da ortadan kalkacaktır. 

Harf Birleştirme Mantığı

Öğretmenlerin bazen eksik kalabildiği nokta harf birleştirme mantığıdır. Nedeni ise öğretmenin konuyu düz bir şekilde anlatıp daha sonra öğrencinin anlamasını beklenmesidir. 1.sınıfta okuma yazma öğrenemeyen öğrenciler çoğunlukla bu durumdan kaynaklı harf birleştiremeyebilirler.

YouTube video

Öğrencilerin birleştirme mantığını anlaması için egzersizlerin önemi büyüktür. Çocuğa bu durum kavratılmalıdır. Öğrneme sırasında bazen sıkıntılar yaşanabilir. Diş yapıları ve yeni dişlerinin çıkıyor oluşu sesleri çıkarmalarına engel olabilir. Fakat öğretmen olarak bu durumları güzellikle karşılamak ve yapıcı bir tavır takınmak doğru bir davranış olacaktır.

Bazen harf birleştirme için okulda yapılan çalışma öğrencinin eve gitmesi ile unutulabilir. Bazen de veli tarafından yanlış desteklenir ya da hiç desteklenmez. Bunun için öğretmenin mutlaka önlemler alması gerekir. Okuma yazma öğrenemeyen öğrenciler için çalışmalar yapıldıktan sonra boşa gitmemesi için de bir önlem alınmış olup garantici yaklaşım her zaman iyidir.

Çocuğum Harfleri Unutuyor

Çocukların yaş seviyeleri göz önüne alındığında harfleri unutması çok doğaldır. Yetişkin bir insan günlük hayatta birçok şeyi unutuyor. Veli bu konuda empati yapabilirse kesinlikle sorun ortadan kalkacaktır. Çünkü zamanında kendisi de bir çocuktu. Bu yüzden her şey düşünülürken karşımızda çocuk olduğu ve ihtiyaçlarını zar zor karşılayan bir çocuk ile karşı karşıya olduğumuz bilinmelidir. 

Öğrencinin harfleri unutmaması için en doğal yöntem defterine, çantasına, kalemine, silgisine bu harflerin yazılmasıdır. Renkli stickerlar bu konuda amaca en çok hizmet eden araçlardır. Öğrencinin unutmaması için sürekli pekiştirmelerle, materyallerle desteklenirse ortada sorun kalmayacağı görülecektir. Okuma yazma öğrenemeyen öğrenciler için çalışmalar hazırlanırken materyallerin mutlaka yaş seviyesine uygun olması gerekiyor.

Çocuğum Okumayı Öğrenemiyor Ne Yapmalıyım?

https://www.youtube.com/watch?v=3q2zUNPWAEc

Çocuğunuz okuma öğrenemiyorsa yapılacak ilk şey bunun altında yatan nedeni öğrenmektir. 1.sınıfta okuma yazma öğrenemeyen öğrenciler hakkındaki genel sorunlardan biri de budur. Aslında zamana yayılması gereken bir konunun bazı çevresel etmenlerden dolayı bu kadar sorun olması çok doğaldır. Çünkü veli diğer öğrencilerle çocuğunu sürekli kıyaslamakta ve bu durum da çocuklar üzerinde olumsuz sonuçlara neden olmaktadır. 

Çocuğum Okumayı Sökemedi Ne Yapmalıyım?

Çocuğum okuma yazma öğrenemiyor ne yapmalıyım? Bu soru karşısında verilecek cevaplar kesindir. Okuma yazma öğrenme sürecinde, öğretmen öğrenci veli üçlüsünün birlikte başaracağı bir süreç sağlanmalıdır. Okuma yazma öğrenemeyenler için etkinlikler düzenlenirken veli işin içine koşulmalıdır.

Şimdi veli tarafından neler yapılabilir inceleyelim:

Öğretmen tarafından verilen ödevler eksiksiz yaptırılmalıdır.Okuldan öğrenciye verilen görevler zamanında yaptırılmalı ve okuma yazma pratikleri için süre ayrılmalıdır.Öğrencinin hastalık gibi sorunları varsa hemen giderilmeli okuldan geri bırakılmamalıdır.Ev içinde öğrencinin okuma yapmadan asla eline eğlence materyalleri verilmemelidir.Haftalık düzenli olarak öğretmen ile görüşülmelidir.Öğretmenden okuma teknikleri öğrenilmeli ve çocuğa okuma konusunda evde yardımcı olunmalıdır.Bu süreçte sabır gösterilmeli ve bazen sertleşen tavrımız, güzel bir dille yumuşatılmalıdır. 

Okuma yazma öğrenemeyen öğrenciler için çalışmalar yapılırken üstteki tavsiyeler mutlaka dikkate alınmalıdır ve eğer hala başarılı olunamıyorsa önce öğretmen ile sonra da bir çocuk doktoru ile görüşülmelidir. 

1
mutlu
Mutlu
1
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
1
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!