featured

YILANLARIN ŞAHI ŞAHMERAN EFSANESİ NEDİR?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk mitolojisinin önemli karakterlerinden biri olan Şahmeran, vücudunun yarısı insan yarısı da yılan bir kadın figürü ile temsil edilmektedir. Özellikle Tarsus ve Mardin bölgelerinde yaygın bir inanış olan bu mitolojik karakterin tabloları da bekçilik etmesi için evin duvarlarına asılır. Yılanların hükümdarı olarak tasvir edilen karakterin bir bakışı dahi öldürücü etkiye sahipti. Gelin yılanların şahı Şahmeran efsanesine daha da yakından bakalım.

HEM KADIN HEM DE YILAN TASVİRİ İLE ANLATILAN BİR EFSANE

Bu efsane, dilden dile anlatılan ve yöreden yöreye farklılıklar taşıyan bir efsanedir. Üst kısmı güzel bir kadın alt kısmı ise kocaman bir yılan olan bu mitolojik karakter özellikle ülkemizin doğu bölgelerinde benimsenmiştir. Koruyucu özelliği olduğu düşünülen bu karakteri resmetmek de oldukça büyük önem taşır. Pek çok evde yılanların şahı bu karakterin resimleri asılıdır. Efsaneye göre Şahmeran günün birinde Cemşab isimli bir çocukla karşılaşır. Fakir bir ailede büyüyen bu küçük çocuk arkadaşları ile birlikte bal aramak için bir mağaraya girer. Fakat Cemşab yolunu kaybeder ve arkadaşlarından ayrı düşer. Arkadaşları da arkalarına bakmadan çocuğu da mağarada bırakarak evlerine geri dönerler. İşte Cemşab ile Şahmeran bu mağarada karşılaşır.

ŞAHMERAN’IN ŞİFASI

Şahmeran küçük çocuğa sahip çıkar ve onu yanına aldırır. Yılanların şahının yaşadığı yer özenle bezenmiş cennet bahçelerini andıran bir yerdir ve bu bahçede birçok yılan yaşamaktadır. Cemşab her ne kadar yılanların şahı ile hoş vakit geçirse de bir müddet sonra ailesini özlemeye başlar ve azat edilmek ister. Yılanların şahı da çocuğu yerini kimselere söylememesi şartıyla serbest bırakır. Günün birinde padişah hastalanır ve veziri iyileşmesi için tek ilacın yılanların şahının eti olduğunu söyler. Bunu duyan Cemşab istemeden de olsa onun yerini vezire söyler. Yılanların şahı bu duruma üzülse de Cemşab’ın bunu isteyerek yapmadığını anlar ve etini kaynattığı suyunun vezire içirilmesini söyler. Yılanların şahının etini yiyen padişah iyileşir vezir ise ölür. Cemşab artık yeni vezir olmuştur. Tarsus halkı da günün birinde yılanların Şahmeran’ın öcünü almak için geleceklerini düşünmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Vizesiz Seyahat Edebileceğiniz Ülkeler

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!