featured

Sokak Fotoğrafçılığı Hakkında Bilinmesi Gereken 5 Faktör

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son dönemlerde sıklıkla duyduğumuz bir deyim, sokak fotoğrafçılığı. Instagram, Flickr, Eyeem gibi uygulamalarla artık pek çok fotoğrafa erişebiliyoruz. Bu sayede farklı türlerde fotoğraflarla tanışıyor, hatta bazılarını uygulamaya bile başlayabiliyoruz. Peki ülkemizde de oldukça popüler olan sokak fotoğrafçılığı nedir?

Sokak Fotoğrafçılığı Özgürce Fotoğraflamak Demektir

Çoğumuz bir fotoğrafçı dükkanına gitmişizdir. İster mezuniyet için olsun ister vesikalık için olsun, yolu fotoğraf stüdyosuna düşmeyen kimse yoktur. Bir perdenin önünde dururuz, yüzümüzdeki kusurlar sonra da düzeltilir. Çünkü stüdyo fotoğrafı genelde kişiye odaklanır. Oysa sokak fotoğrafçılığı duygulara, durumlara ve olaylara odaklanır. Hayatımızdan kareleri fotoğraflamak ve bunu bir bakış açısıyla yapmak demektir. Bu yüzden de oldukça özgürdür. Çünkü doğanın olduğu her yerde görülmeye değer bir şeyler vardır.

Sokak fotoğrafçılığı nasıl yapılmalıdır?

Sokak Fotoğrafçılığı İçin Makine Önemli Midir?

Fujifilm sokak fotoğrafçılığı temalı bir kampanyayla sokak fotoğrafçılarına hitap eden ürünler üretse de aslında sokak fotoğrafçılığının katı kuralları yoktur. Fotoğraf çekebilen herhangi bir şeyle fotoğraf çekebilirsiniz. Sokak aynı sokak ama ona bakan gözler değişecektir.

Sokak fotoğrafçılığı için makine seçimi nasıl yapılmalıdır?

Neden Sürekli Siyah-Beyaz Sokak Fotoğrafı Görüyoruz?

Aslında bunun sadece bir açıklaması var: trend öyle. Tabii ki öyle olmak zorunda değil. Siyah beyaz fotoğraflar acıları resmederken oldukça yardımcı bir öğedir. Sokaklarda neşeden daha fazla acılar görürsünüz. Bu yüzden de siyah-beyaz fotoğraflar oldukça revaçta.

Fujifilm sokak fotoğrafçılığı

Manzara Fotoğrafı Mı? Portre Fotoğrafı Mı?

Bu konuda da herhangi bir kural yok. Sokak fotoğrafçılığı, özgür olmak demektir. Camdan halı silkeleyen kadından, ekmek alan çocuğa; balıkçıların yolunu gözleyen kediden, vapurun seyrine kadar her şey fotoğraflanabilir. Buradaki asıl konu çekilen fotoğrafın sokakta yaşanmasıdır.

Sokak fotoğrafçılığı hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir?

İyi Sokak Fotoğrafını Nasıl Ayırt Ederiz?

Bu konu tamamen sizin zevkinize kalmıştır. Fakat fotoğrafçılık da her meslek gibi bazı teknik ve estetik unsurlar barındırır. Baktığınız fotoğrafın bir hikayesinin olup olmadığını merak ediyorsanız ve hatta bu hikayenin devamı ya da öncesini düşünebiliyorsanız, o fotoğraf iyi fotoğraftır. Sokak fotoğrafçılığı basitçe her sanat dalı gibi hayatımıza odaklanır. Bakmanız gereken yer orasıdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!