featured

Dünyanın En Gizemli Kitabı: Voynich El Yazmaları

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Voynich el yazmaları, dünya üzerinde gizemini koruyan en tuhaf materyallerden biri. Hangi dilde, ne zaman ve kim tarafından yazıldığı bilinmeyen ve büyük uğraşlar sarf edilmesine rağmen hakkında detaylı bilgilere ulaşılamayan bu tarihi el yazmaları hakkında derlenen tüm detayları bu yazıda bulabilirsiniz.


15. Yüzyıldan Günümüze Dek Uzanan Bir Gizem

Voynich el yazmaları, 15. Yüzyılda kaleme alınmış. Bu kitabı yazan kişinin kim olduğu ve kitabı hangi amaçla yazdığı ise tam bir muamma. Bilinmeyen ve çözülemeyen bir dille yazılan bu kitap hakkında da ortaya yüzlerce iddia atılıyor. Kitapsa adını onu gün yüzüne çıkarmış olan bir sahaftan alıyor.

Bahsi geçen sahaf kitabın yazı dilini çözmeye çalışır fakat bu konuda hiç ilerleme kaydedemez. En sonunda el yazmalarını Yale Üniversitesi’ne bağışlar. İşte el yazmalarının gizemi de tüm dünyaya bu sayede yayılır. Üniversitede bir araya gelen tarihçiler, dil bilimciler ve kriptologlar ne yapıp etseler d bir türlü kullanılan dili deşifre etmeyi başaramadılar.

Kitabın İçeriğinde Neler Var?


Voynich el yazmaları, beş bölüme ayrılmış konulardan meydana geliyor. Kitabın ilk sayfalarında bitki çizimleri ve çeşitli canlıların çizilmiş tasvirlerine ulaşabilmek mümkün. Kitapta yer alan bazı canlılar ise hayal gücü ile üretilmiş gibi duruyor.
İlginizi Çekebilir: Robot Teknolojileri Devi Boston Dynamics Nedir?

Voynich el yazmalarının ikinci kısmı olarak adlandırılan bölümde de astrolojik oluşumlardan bahsedildiği tahmin ediliyor. Kitabın sayfalarında güneş ve yıldızları andıran desenler yer alıyor.

Kitabın üçüncü bölümünde ise bolca çıplak insan resimleri mevcut halde yer alıyor. Dördüncü kısımda da ilaç tarifleri ya da tanımlamaları olduğu düşünülen çizimler var.
Kitabın beşinci ve son bölümünde ise bolca kısa paragrafa rastlamak mümkün.

Voynich el yazmaları üzerinde yapılan karbon testi sonucunda kitabın sahte olmadığı ve tahmini 15. Yüzyıl civarında yazıldığı ortaya çıkartılmıştır. Ayrıca kitabı yazan kişinin kendine ait bir dil uydurduğu da spekülasyonların başında geliyor.

El Yazmaları Hakkında Ortaya Atılan İddialar

El yazmalarının gizemi süregelirken elbette ortaya pek çok iddia atılmış durumda. Bunların başında da kitabın bir simya kitabı olarak tasarlandığı geliyor. İçerisinde yer alan tarifler ve desenler bu kitabın felsefe taşını bulmak adına yazılmış bir kitap olduğunu düşündürüyor.
Bunun yanı sıra bazı kişilere göre el yazmalarını dünyalılar yazmadı görüşü de mevcut. Dünya dışı varlıklar tarafından yazıldığı düşünülen bu kitabın bir dünya tasviri olduğu da düşünülüyor.
Kitap hakkında ortaya atılan ve yapay zeka programı vasıtasıyla da kanıtlanan bir diğer nokta ise kitabın dini ve dünyevi bazı detayları içerdiğidir.

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
1
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!