featured

Lutenitsa Sosu ve Ajvar Sosu Nasıl Yapılır? Balkanların Meşhur Kahvaltılık Sosu!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Göçmenlerin kahvaltılarda ekmek üzerine sürerek ve et yemeklerinin yanında meze olarak yedikleri Ajvar sosu ve Lutenitsa sosu kış için hazırladıkları meşhur soslardandır. İki sos arasındaki tek fark; Ajvar sosu içerisinde soğan bulunurken Lutenitsa sosu içerisinde soğanın bulunmamasıdır. Şimdi sırasıyla patlıcanların, kapya biberlerin ve domateslerin birbirleriyle buluştuğu bu lezzetli sosların tariflerini verelim. İşte muhteşem kahvaltılık soslar!

içerisine konulur ve birkaç dakika bekletilerek kabukları kolay bir şekilde soyulur. Lutenista sosu yaparken bu aşamada közlenmiş ve kabukları soyulmuş kapya biberlerin içerisindeki çekirdekler ayıklandıktan sonra rondoda iyice parçalanana kadar çekilir.Sırasıyla haşlanmış havuçlar, patlıcanlar ve domateslerde rondodan ayrı ayrı çekilir.Derin bir tava içerisinde, önce ince ince doğranmış sarımsaklar 1 bardak sıvı yağ içerisinde kavrulur, sonra domatesler ve 1 yemek kaşığı şeker eklenip domatesler iyice suyunu çekene kadar pişirilir.Suyunu çeken domateslerin üzerine patlıcanlar, biberler ve havuçlar ilave edilir ve iyice karıştırılarak pişirilir.En son sirke, karabiber, pul biber, tuz ve isteğe göre maydanoz eklenir ve ve birkaç dakika daha karıştırılarak kavrulur.Tüm bu işlemler bittikten sonra sos sıcakken kavanozlara doldurulur.Kaynatılmış yeni kavanoz kapakları ile hemen sıkıca kapatılarak kavanozlar ters çevrilir ve soğuyana kadar bekletilir.Soğuyana kadar bekletilen kavanozlarda sızma olursa kapakları açılarak tekrar ısıtılır ve kapaklar yeniden sıkıca kapatılıp ters çevrilir.Soğumuş olan Lutenitsa sosu konserveleri kış aylarında yemek için karanlık dolaplara kaldırılır.

Ajvar Sosu Tarifi

Göçmenlerin Ajvar sosu içerisinde önceden de belirttiğimiz gibi soğan bulunmaktadır.

Ajvar sosu hazırlayabilmek için 4 veya 5 adet ince ince ve küp küp doğranmış kuru soğan ile sarımsaklar, ilk etapta sıvı yağda kavrulduktan sonra diğer tüm malzemeler sırasıyla Lutenitsa sosundaki gibi tencereye ilave edilir.Malzemeler suyunu çekene kadar pişirilir ve sos kaynar halde iken kavanozlara konularak konservelenir.

Afiyet olsun.

İlginizi Çekebilir: Alman Usulü Kornişon Turşusu Tarifi

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!