featured

KYK Borçlarına Başlatılan İcra Takipleri Durduruluyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, öğrenim kredisi ile ilgili çalışma yapıldığı ve geri ödemeli kredi uygulamasına son verileceğini açıklamıştı. Bu açıklamadan sonra KYK borcu olan milyonlarca kişi meclisten gelecek haberi beklemeye başladı.

Mevcut durumda 400 bin fazla sayıda kişinin borcunu ödeyemediği biliniyor. Bugüne kadar ödenemeyen KYK borcu miktarı toplamı 2 milyar TL’yi geçmiş durumda. Üniversite öğrencileri burs alamadıkları durumda öğrenim kredisi başvurusunda bulunarak şu anda aylık 500 TL olan kredi imkanından faydalanmaktaydı. Önümüzdeki yıldan itibaren bu uygulamaya son veriliyor. Üniversiteye başlayan öğrenciler artık sadece burs başvurusunda bulunabilecekler.

KYK Borcu İcra Takipleri Durduruluyor

Geçtiğimiz yıllarda yüksek faizi nedeniyle kredi kullanan öğrenci sayısı da azalmış vaziyette.

Üniversiteden mezun olduktan 2 yıl sonra geri ödeme süreci başlayan KYK borçlarında, borçlunun borcunu ödeyemediği durumlarda e-icra işlemi başlatılmaktaydı. İcra işlemi banka hesaplarına bloke konması şeklinde gerçekleşmekteydi.

Yeni mezun olup düşük ücretlerle çalışan yada iş bulamamış gençler bu durumdan mağdur olmakta. Mecliste üzerinde çalışılan kanun teklifinden ilk haberler bu icraların ve takibin durdurulacağı yönünde.

Artık Öğrenci Kredi Alamayacak

KYK Borçluları borcun silinip silinmeyeceği konusunu merak etmekte.

Yıllardır üniversite öğrencilerinin burs alamadıkları zaman eğitim masrafları için kredi kullanımı yaygın bir uygulamaydı. Ancak bu durum önümüzdeki yıldan itibaren sonlandırılıyor. Bunun yerine karşılıksız burs verilen öğrenci sayısı 2 katına çıkarılacak.

Üniversiteyi bitirip bu borcu ödeyemeyenler için ise ilk aşamada icra takibi durdurulacak, borç faizi silinecek yada düşürülecek, kalan miktar ise taksitlere bölünerek ödenmesi sağlanacak.

KYK Borcunun Tamamen Silinmesi Zor

KYK Borçluları borcun silinip silinmeyeceği konusunu merak etmekte. Ancak yapılan çalışmalarda borcun tamamen silinmeyeceği, faizde indirim yada faizin silinip, ana paranın taksitlendirilmesi yöntemiyle tahsil edilmesi düşünüldüğü bildiriliyor.

KYK Kredisi Kullanan Öğrenci Sayısı Azaldı

Geçtiğimiz yıllarda yüksek faizi nedeniyle kredi kullanan öğrenci sayısı da azalmış vaziyette. Hükümetin de bu nedenle bursluluk miktarının artırılıp, kredi kullanımını tamamen bitirilmesi yönünde tavır alacağı bildiriliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!