featured

Astronotlar Uzayda Nasıl Yaşar ? Uzayda Astronotlar Ne Yer Ne İçer ? Uzayda Astronotlar Nasıl Tuvalete Gider ?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yapılan araştırmaların sonucunda uzay yani evren, dünyada dahil olmak üzere bütün gök cisimlerinin de içinde bulunduğu sonsuz ya da başka bir tabirle ölçülemeyecek kadar büyük olan boşluk olarak tanımlanmıştır ve uzay boşluğunda yer çekimi yoktur.

Astronotlar Uzayda Nasıl Yaşar ? Uzayda Astronotlar Ne Yer Ne İçer ? Uzayda Astronotlar Nasıl Tuvalete Gider ?

Sir Isaac Newton’un (4 Ocak 1643 – 31 Mart 1727) yaptığı araştırmalar neticesinde yeryüzünde yer çekimi olduğu bulundu. Geçmişten günümüze bilim insanlarının yaptıkları araştırmalar ve uzaya yapılan yolculuklar sayesinde de uzayda yer çekiminin olmadığı biliniyor.

Uzayda yer çekiminin olmamasının sebebi, uzayın bir boşluktan ibaret olmasıdır. Peki, yer çekiminin olmadığı bir yer olan uzayda astronotlar nasıl yaşar?

Astronotlar Uzayda Nasıl Yaşar ?

Astronotlar Uzayda Nasıl Yaşar

Astronotların uzayda sürekli uçar halde bulunduklarını görmüşüzdür fakat devamlı uçulan bir ortamda bir uzay yolcusunun hayatını nasıl sürdürdüğü ise hep bir merak konusu olmuştur.

İlginizi Çekebilir: Artemis Görevi için Unisex Uzay Giysisi Tasarlandı

Öncelikle her astronot uzayda bulunduğu dönemde yaşantısını rahat bir şekilde sürdürebilmesi için yeryüzünde pek çok alanda eğitim alıyor. Bu eğitimler içerisinde hava boşluğu olan özel kabinlerde yapılıyor.

Süpermane özenmiş bir Astronot

Şimdi hayal edin, her şey uçuyor, doğal olarak yemeklerde uçuyor. Böyle bir ortamda bir Astronotlar Ne Yer Ne İçer, Astronotlar Nasıl Tuvalete Gider, nasıl uyur? Gelelim şimdi bunlar ve bunlar kadar ilginç soruların cevaplarına:

Uzayda Astronotlar Ne Yer Ne İçer ?

Vakumlanmış Uzay Yemeği

İngilizce tabiriyle “International Space Station” olarak adlandırılan ve üzerinde uzay ekibinin yaşamalarına ve deney yapmalarına olanak sağlayan Uluslararası Uzay İstasyonu’nda ve uzay mekiklerinde hiçbir şekilde yemek yapılmıyor.

Uzayda Çorba Böyle Yapılır

Uzay yemekleri dünyada pişiriliyor ve genellikle konserve olarak ya da kurutulup vakumlanmış paketlerle uzay istasyonuna gönderiliyor ve astronotlarda yemeklerle içecekleri sadece ısıtma imkanına sahipler.

Astronot Yemekleri Steril Olmak Zorunda
Uzay Aracında vakumlanmış konserve yemekler

Astronotların yemekleri besin değerleri yüksek yiyeceklerden oluşuyor ve 2004 yılından bu yana Fransız şef Alain Ducasse’nin eşliğinde hazırlanıyor. Yemeklerin bakteri barındırmaması içinde aşçılar büyük özen gösteriyorlar.

Astronotların En Büyük Sıkıntısı Kısıtlı Su Kaynağı 
Astronotlar uzayda yıkanmıyor sadece bezlerle siliniyor 🙂

İçtikleri su uzaya her ne kadar dünyadan gönderilse de yine de yetmeme durumuna karşı su ihtiyaçları geri dönüşümle elde ediliyor, çünkü uzayda su sıkıntısı bulunuyor ve bu yüzden orada su çok değerli.

Havada Uçan Yiyecek ve İçecekler
Uzayda Uçan Yiyecekler

Astronotlar yemeklerini yerken veya yemeklerini hazırlıyorlarken yiyecekleri havada uçuyor, fakat hızlı bir şekilde uçmadığı için ve yiyecekler katı olduğu için kontrol altında tutabiliyorlar.

Uçan bir çilekli Turta

Paketlenmiş yiyeceklerini hazırlarken paketleri bir yere sabitliyorlar. Her türlü içeceği içme imkanları bulunuyor. Bütün sıvı gıdalar (buna suda dahil) özel kutuların içine konularak muhafaza ediliyor. Yiyecekler ve içecekler tüketirlerken genellikle pipet kullanıyorlar.

Uzayda Bal keyfi

Amaçları deney yapmak ya da eğlenmek olduğunda ise suyu havada uçurarak içlerine çektikleri de oluyor. Orda yer çekiminin olmaması yiyeceklerin ve içeceklerin lezzetlerini de değiştiriyor. Gün içerisinde yedikleri ve içtikleriyle ilgili tüm bilgileri de yeryüzündeki üslerine bildiriyorlar.

Uzayda Astronotlar Nasıl Tuvalete Gider ?

Uzay istasyonunda tuvalet ihtiyacı

Astronotlar tuvalet ihtiyaçlarını uzay ortamı için özel hazırlanmış vakumlu klozetlerde ve böyle bir durumda da uçmamak için kendilerini bağlayarak gideriyorlar. Dışkıları tek kullanımlık özel sızdırmayan poşetler içerisinde birikiyor.

Astronotların tuvalet atıkları vakumlanır ve özel poşetlerde biriktirilir ve araştırmalar için dünyaya götürülür…

Poşetlenen her şeyde dünyaya geri gönderiliyor, hiçbir şey uzaya bırakılmıyor. İdrarlarını ise uzun boru şeklinde ve yine vakumlanan bir yere yapıyorlar ve sıvı olan her şeyde olduğu gibi idrarları da geri dönüşüm merkezlerine gidiyor.

Uzayda Astronotlar Nasıl Banyo Yaparlar? Nasıl dişlerini fırçalarlar?

Uzayda banyo işi lüks

Kozmonot olmanın zorluklarından biriside banyo yapmak. Astronotlar öyle şakır şakır su ile banyo yapamıyorlar. Saçlarını yıkamak için özel kuru şampuan kullanıyorlar, vücutlarını ise bir bezi ıslatıp sabunlayarak siliyorlar.

Diş Fırçası ve Macunuyla Bayan Astronot

Dişlerini normal şekilde fırçaladıktan sonra ağızlarına aldıkları suları bir bezin içerisine tükürüyorlar. Kuşkusuz bir kozmonot (astronot) için en rahatsızlık verici durum istedikleri gibi bol suyla temizlenemiyor olmalarıdır.

Uzayda Astronotlar Nasıl Uyuyor ?

Uzayda özel uyku tulumlarında uyunuyor.

Uzayda uyumak için uyku tulumu giyiyorlar ve uyku esnasında uçmamak içinde tulumla birlikte kendilerini duvara bağlayarak uyuyorlar. Tabii yatma pozisyonları da maalesef dikey şekilde oluyor.

Uzayda Astronotlar Neden ve Nasıl Spor Yapar ?

Yer çekimsiz ortamda kas kütlesini korumak için spor yapmak şart

Kendilerini bağlayarak spor yapan astronotlar, çoğunlukla koşuyorlar. Yer çekimsiz bir ortamda kaslar ve kemikler zarar görebiliyor, bu sebeple her astronot kaslarının kemiklerinin sağlam kalması için her gün düzenli olarak spor yapmak mecburiyetinde oluyor.

Spor yapan astronotların beden verileri anlık olarak dünyaya bildirilir.

Hatta bu onlar için bir görev niteliği taşıyor. Ve yine yemek yiyip su içtiklerinde olduğu gibi yaptıkları sporla ilgili bütün bilgileri de yeryüzündeki merkezlerine gönderiyorlar.

Uzayda Astronotların İletişim Olanakları

Uzay istasyonunda kesintisiz iletişim mevcuttur.

Ayrıca görevleri gereği aylarca uzayda yaşayan astronotlar belirli aralıklarla aileleri ile görüşebiliyorlar. İnternetleri var, görüntülü görüşme gerçekleştirebiliyorlar ya da telefon açabiliyorlar.

Uzayda Astronotlar Nasıl Traş Olur ?

Uzay istasyonunda traş keyfi

Saçları veya sakalları uzadığı zamansa yine kılların içinde vakumlanarak biriktiği özel tıraş makinesiyle tıraş oluyorlar. Kıyafetlerini uzun süre giyiniyorlar ve yıkanması için çamaşır torbalarında biriktirerek dünyaya gönderiyorlar.

Uzayda Astronotlar Gaz Çıkarırsa Ne Olur ?

Uzayda yaşanılan kötü kokular hava filtreleme sistemi ile yok edilmektedir. Gaz çıkarmaları durumunda kokunun etrafa yayılmasının önlenebilmesi içinde kıyafetlerinde LİOH filtresi bulunmaktadır.

Uzayda Astronotlar Hastalanırsa Ne Olur ?

Uzay istasyonunda astronotlar her an dünyadan online takip edilir

Her an hastalanma riskine karşı birbirlerine yardım edebilmek içinde yeryüzünde yetiştiriliyorlar. 127 kilogram ağırlığında ve 13 kattan oluşan uzay kıyafetlerinde muhakkak iletişim cihazı bulunuyor. NASA’da uzay hukuku denilen yasaları var ve tamamen NASA üzerinden yönetiliyorlar.

Uzayda Astronotların Günlük Yaşamı

Astronotlar Uzayda Nasıl Yaşar ? Uzayda Astronotlar Ne Yer Ne İçer ? Uzayda Astronotlar Nasıl Tuvalete Gider ?

Belirli koşullarda yapılan eğitimler neticesinde astronot olabilenler uzaya çıktıklarında herkes gibi belli bir düzen içerisinde yaşıyorlar. Genellikle sabah 9.00 – 17.00 saatleri arasında çalışan astronotlar için uzayda yaşam kuşkusuz bazı durumlarda çok eğlenceli, bazen korku dolu ve bazen de çok zor geçiyor.

Uzay İstasyonuyla Haberleşme
Uluslararası Uzay İstasyonu’nun nerede olduğunu aşağıdaki linki açtığınızda istediğiniz zaman internet üzerinden öğrenebiliyorsunuz

Ek bilgi olarak şunları da paylaşmak isteriz: Uluslararası Uzay İstasyonu’nun nerede olduğunu aşağıdaki linki açtığınızda istediğiniz zaman internet üzerinden öğrenebiliyorsunuz ve sizin üzerinizden geçtiği bir anı denk getirebildiğinizde ise uzay istasyonunu yeryüzünden görebiliyorsunuz.

Uluslararası Uzay İstasyonu’nun nerede olduğunu aşağıdaki linki açtığınızda istediğiniz zaman internet üzerinden öğrenebiliyorsunuz

Uzay İstasyonunun Yerini Öğrenmek İçin Tıklayınız

Birkaç yıldır uzaydan canlı yayında gerçekleştiriliyor. Yapılan bu canlı yayını ise verilen bu linki tıklamanız halinde izleyebildiğiniz gibi eski kayıtlara da ulaşabiliyorsunuz…

0
mutlu
Mutlu
1
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!