featured

Güneş Enerjisinin Kullanım Alanları

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Günümüzde hemen her sektörde güneş enerjisinin kullanımı söz konusudur. Özellikle güneş enerjisinin yenilenebilir düzeyde olması, çevreyi kirletmemesi gibi konular onu daha fazla ön plana çıkaran detaylar arasında yer alıyor. Kolayca kurulabilir olması ve basit bir teknolojisi halinde olması ise, bu alana olan ilginin her geçen gün biraz daha artmasına neden oluyor.

Güneş Enerjisinin Sunmuş Olduğu Avantajlar Nelerdir?

Avantajları Nelerdir?
 
Bu enerji türü, güneş ısı yaymaya devam ettiği süre boyunca kullanılabilir olması nedeniyle tükenmeyen bir kaynak olarak gösterilir. Güneş ışınlarının döndürülmesi sırasında herhangi farklı bir yakıta ihtiyaç duyulmadığından dolayı, bu bağlamda karşımıza sonsuz bir kaynak olarak çıkacaktır. Güneş enerjisi kullanım alanları kavramı ise, günümüzde karşımıza oldukça geniş bir alan içinde çıkıyor.
Genel olarak elektrik üretmek için tercih ediliyor. Hatta günümüzde en sık kullanım şeklinin elektrik üretmek için olduğunu belirtmek doğru olacaktır. Bu amaca uygun olmak üzere fotovoltaik adı verilen güneş panellerinden yararlanılması söz konusudur.

Güneş Enerjisi Panelleri


Bu panellerin özelliği ise son derece kolay bir şekilde kurulumunun yapılması ve herhangi bir profesyonel bilgi gerektirmeden kullanıma açık olmasıdır. Bu nedenle konu hakkında herhangi bir bilgisi bulunmayan kişilerinde tercih ettiği bir yöntem halinde bulunur.
Güneş enerjisi panelleri aynı zamanda çevre dostudur. Çevreye kesinlikle zarar vermeyen bu paneller her açıdan diğer kaynaklara nazaran daha elverişli bir tercih olarak görülür. Bu sayede kullanımı her geçen zaman artan güneş panelleri, hem daha ucuz, hem daha rahat şartlar altında çalışmaya yardımcı olur.
Öte yandan sıklıkla tercih edilen bir yöntem olması nedeniyle de ön plana çıkıyor. Su ısıtma, yiyeceklerin kurutularak saklanması, enerji üretme gibi çeşitli çalışmalarda, oldukça avantajlı bir yöntem olarak gösterilir. Atık üretmeyen güneş, doğal bir kaynak olduğundan dolayı da zararsız bir enerji kaynağı olarak ön plana çıkar.
Üretim tesisleri için maliyet, bakım vs. gibi işlemlerde son derce düşük ücretler üzerinden gerçekleştirilebilir. Özellikle diğer enerji türlerine bakıldığında, bu konuda epey avantajlı olduğunu belirtmek gerekiyor. Öte yandan güneş enerjisi üretim tesisleri için kurulum süresi en fazla bir aylık bir süreyi kapsayacaktır. Bu şekilde oldukça kısa bir zaman aralığı içinde kolay bir şekilde güneş üretim tesisi kurulabilir.

Güneş Enerjisi Kullanım Alanları

Kullanım Alanları
Tercih edecek kişilerin aklında sıklıkla güneş enerjisi hangi alanlarda kullanılır sorusu yankılanıyor. Tahminlerin ötesinde bir iman sunan güneş enerjisi günümüzde a’dan z’ye her alanda aktif bir şekilde kullanılıyor. Çok eski tarihlerden bu yana kullanılan bu enerji çeşidi, günümüzde teknolojinin de ilerlemesiyle daha geniş yelpazede kullanılmaya başlanmıştır.
Tarımsal sulamada genel olarak bu enerjiden yardım alınır. Tarım arazileri genel olarak zorlu koşullara sahip durumdadır. Bu alanlara elektrik hatları taşımak oldukça zor ve maliyetlidir. Bu nedenle tarımsal sulama konusunda çoğunlukla güneş enerjisinden yardım alınır. Özellikle günümüz koşullarında güneş enerjisinden en çok yararlanılan yöntemlerin başında gelir.
Temiz su üretimini sağlamak için yine bu enerjinin gündeme gelmesi söz konusudur. İçilebilir suya kavuşmak için tercih edilen bu enerji yöntemi, basit bir şekilde suya ulaşıma neden olduğundan oldukça fazla tercih edilir. Güneş sıcaklığı ve bazı materyallerin kullanımı ile birlikte içilebilir su elde etmek bu sayede mümkündür.

Elektrik Alanında Önemli Bir Enerji Kaynağı

 
Elektriğin ulaşmadığı evlerde de ön plana çıkan bir kaynaktır. Elektrik kullanamayan evlerde güneş paneli, şarj kontrol üniteleri, aküler gibi çeşitli materyaller sayesinde bir evin düzenli olarak elektrik ihtiyacı rahatlıkla karşılanabilir.
Soğuk ve sıcak su üretimi güneş enerjisinin sıklıkla tercih edilmesine neden olan diğer faktörler arasında bulunuyor. Sıcak su üretimi bu enerji sayesinde uzun zamandan beri yapılan bir çalışma durumundadır.
Özellikle fotovoltaik teknolojisinden önce, sıcak su üretimi mümkün bir halde bulunuyordu. Sıcak su üretimini ucuza getirmek isteyen kişiler genel olarak tercihini bu alandan yana kullanıyor. Günümüzde de diğer teknolojilere nazaran sıcak su elde etmek, güneş enerjisi sayesinde daha kolay ve ucuzdur. Ayrıca soğuk su elde etmek isteyenler içinde son derece kolay bir yöntem olarak ön plana çıkar.
Güneş ocakları da güneş enerjisi kullanım alanları arasında yer alıyor. Bu sayede yemeklerin pişirilmesi bedavaya getirilir. Fiyatları da son derece uygun olan güneş ocakları tercih edilerek bundan sonraki zamanda kendi yemeğinizi ücretsiz bir şekilde pişirebilirsiniz. Öte yandan güneş ocağını kendi imkanlarınızla yapabilme şansınız da bulunur.
Aydınlatma enerjinin kullanıldığı diğer alanlardan biri olarak ön plana çıkıyor. Bahçe ve sokak aydınlatması, cadde, park aydınlatması gibi konularda güneş enerjisinin kullanılması söz konusudur.
Bahçe aydınlatması için tercih edilen güneş enerjili led lambalar son derece az bir enerji tüketir. Bu sayede bahçe aydınlatması için hem ucuz hem de oldukça tasarruflu olan bu yöntem tercih edilebilir. Her açıdan diğer yöntemlere göre daha avantajlı bir seçenek olarak kişilerin karşısına çıkacaktır.
Son dönemlerde ülkemizde de sıklıkla kullanılan enerjili aydınlatma seçenekleri avantajlı yönleri nedeniyle sıklıkla tercih ediliyor. Bedava elektrik imkanı doğuran bu aydınlatmalar, büyük bir tasarruf sağlarken oldukça ucuz seçimler arasında yer alıyor. Belediyeler tarafından da her geçen gün daha fazla tercih edilen bu aydınlatma çeşitleri diğer türlere göre oldukça avantajlı bir seçenek olarak ön plana çıkıyor.

Trafik lamba ve işaretlerinde

Trafik lamba ve işaretlerinde 
Trafik lamba ve işaretleri güneş enerjisinin kullanım yerleri arasında en sık gösterilecek seçeneklerden biridir. Bu sistemler üzerinde akü, bir güneş paneli ve kontrol ünitesi yardımı ile devamlı olarak enerji elde edilir. Bu sayede büyük bir tasarrufun meydana gelmesine neden olmuştur.
Kullanım yerleri yalnızca bunlar ile sınırlı değildir. Her alanda karşımıza çıkması söz konusu olan bir özelliğe sahiptir. Hesap makinelerinde de aynı şekilde güneş enerjisinden yararlanılır. En eski güneş enerjisi kullanım yöntemi olarak ön plana çıkan bu yöntem, hesap makinesinin pillerinin aynı kalmasına neden olacak bir özelliktir.
Aynı zamanda kol saatleri içinde bu enerji türünden yararlanması mümkündür. Bazı kol saatlerinde özel olarak güneş pilleri yer alır. Bu piller sayesinde elektrik üretimi kendi kendine olarak gerekli olan güç sağlanabilir. Kol saatlerinde güneş enerjisi kullanımı da yine aynı şekilde çok eski zamanlardan kalmış bir yöntemdir.
Bu enerji aynı zamanda uzay ve uydularda güneş enerjisi, cep telefonu şarj etmek, acil telefon cihazları gibi alanlarda da sıklıkla tercih ediliyor.
Doğal enerji kaynağı güneşin kullanım alanlarını sınırlandırmak kesinlikle mümkün değildir. Birçok alanda hayata kolaylık getiren güneş enerjisi, düşük maliyetli olması nedeniyle teşvik çalışmalarıyla birlikte yaygınlaştırılmaya devam ediliyor. Doğaya zarar verme ihtimali diğer enerji kaynaklarına göre çok düşük olan güneş enerjisi bu nedenle çevreci kaynaklar arasında yer alıyor. Yüzyıllardır en önemli enerji kaynağı olarak gösterilen güneş enerjisi ilerleyen zamanlarda gelişen teknolojinin verdiği imkanlarla birlikte daha çok alanda görülecek gibi gözüküyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Sürdürülebilir Yeni Meslek Dalları 1: Güneş Enerjisi Enerjisi Teknisyeni ve Rüzgar Enerjisi Teknisyeni

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!