Yerli Otomobil Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Tarafından Tanıtıldı. İşte Yerli Otomobil!
Yerli Otomobil Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Tarafından Tanıtıldı. İşte Yerli Otomobil!

Yerli Otomobil Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Tarafından Tanıtıldı. İşte Yerli Otomobil!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

27 Aralık 2019 Cuma günü saat 14.30 da Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından yerli otomobil tanıtıldı. Tüm dünyanın dikkatlerini yerli otomobilimizde topladığı bugün yerli otomobilin lansmanı yapıldı.

Türkiye’nin yerli otomobilinin örtüsü kaldırılarak Kocaeli ilinin Gebze ilçesindeki Bilişim Vadisi’nde törenle tanıtımı yapılan yerli otomobilin direksiyonuna Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçecek iken hava koşulları nedeniyle geçemedi. Fakat Aracın içerisine tanıtım esnasında binerek otomobil hakkında bilgi aldı.

2011 yılından bu yana da Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın yerli otomobille ilgili yapmış olduğu açıklamalar neticesinde yerli otomobil tüm dünyanın gözleri Türkiye’nin yerli otomobilindeydi.

Yerli Otomobilin Lansman İle Birlikte Ortaya Çıkan Detayları

Yerli otomobilin lansman ile birlikte ortaya çıkan detaylarına gelirsek eğer:

2022 yılında seri üretime başlayacak olan yerli otomobilin ilk etapta 5000 adet üretilmesi planlanıyor ve üretilen bu araçların kamu kurumlarına tahsis edileceği söyleniyor. İlerleyen dönemde ise vatandaşlar içinde üretime geçileceği açıklamalar arasında bulunuyor.

Dünya genelinde 5 milyon elektrikli aracın yollarda olduğu biliniyor. Bu kapsamda Türkiye yerli otomobilde AR-GE’ye önem veriyor ve otomobilin bataryası için AR-GE çalışmalarının sürdüğü bildirildi. İç ve dış konforunun da tam olduğu yerli otomobilin adeta bir “yürüyen bilgisayar” olduğu da söylendi.

Aracın Prinfarina’ya dizaynının yaptırılmasıyla ilgili olarak da iddialı bir aracın tasarlanarak satışının dünyaya yapılmasının planlandığı ve geleceğe yönelik bir aracın tasarımının yapıldığı bildirildi. Araçtaki iç ön panelinin komple dijital olması ise büyük heyecan yarattı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın TRT Haber’de yaptığı konuşmada heyecanlı olduğu görüldü. Konuşmasında aynı zamanda Bilişim Vadisi’nin açılışının yapılacağını da söyleyen Varank, doğru zamanda doğru teknoloji ile piyasaya araç üreteceklerini sözlerinde özellikle vurguladı.

Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan saat 14:50’de tören salonuna girdi ve kendisini Varank karşıladı. Salonda Devrim arasının olduğu da görüldü ve Cumhurbaşkanı Devrim otomobilinin önünde resim çekildi.

Beklentiyi Fazlasıyla Karşılayacak Bir Teknoloji

TOGG CEO’su Sayın M. Gürcan Karakaş’ın da sabaha kadar uyuyamadığı ve heyecanlı olduğu ilk sözlerinden belli oldu. Türkiye’nin özlemini gidermek için söz verdiklerini söyleyen Karakaş, müşterilerin beklentiler ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte cep telefonlarının başına gelenlerin otomobillerinde başına geleceğini ifade etti. Dünyada her şeyin akıllanmasıyla birlikte otomobillerinde akıllandığını sözlerine ekleyen Karakaş, olmazsa olmaz hedeflerinin olduğunu da belirtti ve teknolojinin son neslinin kullanıldığını açıkladı.

30 Dakikadan Kısa Sürede Şarj Olacak 400 Kilometre Yol Yapacak Elektrikli Otomobil

Akıllı cihaz olarak otomobilimizin Avrupa’nın küresel olmayan ilk SUV üreticisi olmak istediklerini de sözlerinde vurguladı. Karakaş’ın heyecanın her an arttığı konuşmasında işinin ehli kişilerle ekip kurulduğunu da söyledi. Şarj alt yapısı sorununsa 2020 yılında çözüleceğine inandıklarını söyleyen Karakaş yerli otomobilin fikri mülkiyetinin de Türkiye’ye ait olduğunu bildirdi. SUV modelinin kullanıcılar açısından en kullanışlı ve marka sürecinde de en uygun model olduğunu ve özgün bir tasarım kullanıldığı da ifade etti. Bataryasının sıfırdan geliştiği otomobilin şarjınınsa 30 dakikanın altında olacağı ve güvenliğininse ileri düzeyde olduğu söylendi. Bununla birlikte en geniş iş hacmi ile birlikte en uygun araç olduğu da vurguladı ve navigasyonda da farklı olduklarını bildirdi.

Hisarcıklıoğlu Bu Girişim 20 Bin İstihdam Sağlayacak

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıkoğlu yaptığı konuşmada ise, her ne kadar kurduğumuz her girişimde gülündüğünü fakat başarmaya odaklandıklarını ve başaracaklarını söyledi. 15 yılda 2,5 milyon Euro yatırım yapılacağınız söyleyen Hisarcıkoğlu, 20 bin istihdam sağlanacağını da ifade etti ve marka lansmanının gerçekleşeceğini de söyledi. Ayrıca 2022 yılında ilk aracın fabrikadan çıkacağını sözlerine ekleyerek   farklı beyin güçlerini Türkiye’ye getirdiklerini ve beyin gücünü aynı zamanda da tersine çevirdiklerini ifade etti. Cumhurbaşkanımızın desteklerini de her zaman hissettiklerini söyleyen Hisacıkoğlu, Cumhurbaşkanımıza ve tüm ekibe teşekkürlerini sundu.

Zorlu Grubu, Anadolu Grubu ve diğer yetkililerinin de tanıtımda söz aldığı konuşmaların ardından mikrofonu Sayın Bakan Mustafa Varank aldı. Geçmişten günümüze Ar-Ge üzerine sözlerine başlayan Varank, Bilişim Vadisi üzerine de bilgiler verdi. Yerli otomobilin fikri ve sınai hakları da Türkiye’ye ait olduğu da tekrar Sayın Varank tarafından duyuruldu. Üretilecek olan araçlarının modellerinin SUV ve Sedan modellerinde olduğu da açıklandı.

60 Yıllık Hayalin Gerçekleştiği Günde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Sözleri

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan sözlerine, tarihi bir gün ve 60 yıllık hayalin gerçekleştiği gün olarak başladı. Yerli otomobil için yurt dışından vatanımıza dönen ekip çalışanları olduğunu söyleyen Sayın Cumhurbaşkanımız, Bilişim Vadisi’nin de Türkiye’nin yarınlarını şekillendireceğini ifade etti. İlk yerli otomobil Devrim üzerine de bir konuşma gerçekleştirerek, Devrim Projesinin zamanında “Türkler otomobil üretemez…” şeklinde kampanyalar yürütüldüğüne de dikkat çekti. Ayrıca Devrim arabasının o dönemlerde bezinin olmadığı için yolda kaldığını da söyledi. Osmangazi köprüsü üzerine de konuşan Sayın Cumhurbaşkanımız, yapılan kampanyalarla “fabrikalar çalışmasın istiyorlar” sözlerini de belirtti.

Türk Gençleri Üretkenlik Sağlayacak

Bilişim Vadisi ile yarının Türkiye’nin temelinin de atılacağını ve Savunma Sanayiinde de başarımızın farklı alanlara da taşınacağını hedeflerini açıkladı. Kocaeli ile İzmir’i teknolojik açıdan da buluşturacaklarını söyleyen Sayın Cumhurbaşkanımızın Bilişim Vadisi ile Türk gençlerine üretkenlik sağlayacakları da ifade etti. Ayrıca Sayın Cumhurbaşkanımız açıklamasında yerli otomobil için Bursa’da Gemlik’te Silahlı Kuvvetlerimize ait olan bölgede fabrikanın kurulacağını söyledi ve bunun için yerli otomobilin üretileceği fabrika TSK’nın Gemlik’teki yerinde 1 milyon metrekare yer tahsis edileceğini açıkladı. İlk ön siparişi de “Recep Tayyip Erdoğan olarak” tanıtım sırasında verdiğini açıklayan Sayın Cumhurbaşkanımız, ekibe de tam anlamıyla her zaman destek vereceğini ve bu desteğe de sürekli devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Işıklar Söndürüldü, Tanıtım Müziği Açıldı… Ve İşte Yerli Otomobil!

Yerli otomobillerden birisinin metalik kırmızı USV modelinde diğeri ise metalik gri Sedan modelinde olduğu ortaya çıktı.

Yerli Otomobilin Lansman Öncesindeki Detayları

Son günlerde Sayın Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yaptığı paylaşımlarla birlikte yerli otomobil hakkında bazı detaylar her gün saat 14:30’da verilen bilgiler sayesinde ortaya çıkmaya başladı:

Türkiye’de üretilecek yerli arabanın dizaynı otomobil sektörünün en lüks araçlarından birisi olan Ferrari’nin İtalyan tasarımcısı Prinfarina tarafından yapıldı ve araç SUV segmentinde tasarlandı.Otomobil ile ilgili açıklanan ilk ayrıntılardan bir tanesi yerli araçtaki farlar olmuştu.Farların ardından meydana çıkan bir diğer detayda ise ön panel ızgarasında görüntülenen yerli otomobilin lale motifleri dikkat çekti.Tüm bu ayrıntıların dışında otomobil ile ilgili diğer bilgilerden bir tanesi ise üretilecek olan yerli ve elektrikli otomobilin menzili ile ilgili detaylar oldu. Dünyada üretilen elektrikli otomobillerin menzili 250 ile 600 km arasında seyrederken, Türkiye’de üretilecek olan yerli otomobilin menzili 500 km olarak açıklandı.Elektrikli olarak üretilecek olan otomobilde hal böyle olunca doğal olarak akıllarda, yerli otomobil nerede şarj olacak soruları oluştu. Her ne kadar alışveriş merkezlerinde ve bazı benzinliklerde şarj üniteleri olsa da bu ünitelerin yetersiz kalacağı ise kuşkusuz ortada bulunuyor. Bu sorunun çözümü olarak da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın projesiyle şarj ünitelerinin artırılacağı belirtildi. Normal şartlarda 10 saati bulan otomobilin şarj edilmesi, DV şarj ünitesi sayesinde ise araç 30 dakikada şarj edilebilecek. Yerli otomobil 45 dakika şarj edilmesi halinde 300 ile 400 kilometre civarında yol alınabilecek.Yayınlanan resimler üzerinden alınan son verilere göre yerli otomobilde yanlarda dikiz aynaları olmayacağı ve standart dikiz aynalarının yerine araçta kamera sitemi ile görüntüleme sağlanacağı ortaya çıktı.Yerli otomobil üstü kapalı bir şekilde yollarda görüntülendi ve videosu YouTube dahil olmak üzere sosyal medya platformlarında paylaşıldı. 26 Aralık tarihinde yerli aracın videosunda görüntülenen yerli otomobilin direksiyonundaki T ve C harfi ise dikkat çekti.27 Aralık saat 00.00’da yerli otomobilin bilgilerinin paylaşıldığı Türkiye’nin Otomobili isimli Twitter adresinde eski Devrim otomobilinin resmi konularak “Devrim mühendislerine saygıyla…” şeklinde bir yazı paylaşıldı. Yerli otomobilin direksiyonundaki T ve C harfleri ile Devrim aracının ön panelinde bulunan amblemi arasında harf benzerlikleri görüldü. Bu yazı ile birlikte şu ana kadar yerli otomobil ile ilgili yayınlanmış olan resimlere göre, devrim aracı ile yerli otomobilin bir bağlantısının olup olmayacağı ile ilgili düşünceler oluştu.Yerli otomobilin direksiyonunda bulunan T ve C harflerinin dışında görülen bir diğer harf ise O harfi idi. Bu üç harfin birleşiminden ise TCO oluşuyordu ve bu harfler Türkiye Cumhuriyeti’nin Otomobili simgesini ifade ediyordu. Bu ayrıntı ise yine yerli otomobilin Twitter sayfasında “Direksiyonunda biz varız…” cümlesiyle paylaşıldı ve saat 19:23 te paylaşılan bu cümle ile Cumhuriyetin İlanına bir atıfta bulunuldu.Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nun (TOGG) paylaştığı resimlerden aracın 120 km’de olduğu da fark edildi.İstanbul’un Fetih tarihine vurgu yapılarak saat 14:53’te paylaşımı yapılan görselden yola çıkarak yerli otomobilde herhangi bir anahtar girişinin bulunmadığı da fark edildi.Resmî gazetenin 26/12/2019 tarihli ve 1945 sayılı Cumhurbaşkanı kararının ek yazısına göre, Yerli Otomobil Bursa’da üretileceği öğrenildi. Bursa iline bir yerli otomobil için fabrika kurulacağı ve yıllık 175.000 adet olmak üzere 5 farklı modelde üretim yapılacağı da resmî gazetede yayınlandı. Projeye devlet desteğinin yapılacağı açıklandı ve yatırım sabit tutarı 22 milyar lira olarak belirlendi. Öngörülen ilave istihdam 4323 olarak açıklanırken öngörülen nitelikli personel sayısı ise 300 olarak açıklandı ve resmî gazetede yayınlandı.

Geçmişten Günümüze Kadar Üretilen Yerli Otomobiller

Türkiye’de ilk yerli araba 1954 yılında Tuzla’da kurulan Jeep fabrikası ile üretilmeye başlamıştır. Bu arabanın üretiminin üzerinden 12 yıl geçtikten sonra 1966 yılında üretilen efsane Anadol model araba o yıllarda gündemi sarsmış ve pek çok kişi Anadol model arabaları uzun yıllar kullanmıştır. 1968 yılında yine yerli otomobillerden Murat 124 ve ilerleyen yıllar içerisinde de Murat 131 otomobili üretilerek satışa sunulmuştur. Satışı yapıldığı andan itibaren çok sevilen Murat 124 otomobilinin tutkuları hala bu aracı ellerinde tutmakta ve hatta yurt içi ile yurt dışında kullananları bulunmaktadır. En son Türkiye’de üretilen Murat 131 model arabaların üretimi ise 1984 yılında durdurulmuştur. O günlerden bugünlere gelindiğinde ise günümüzde tasarımı tamamlanmış ve yakın tarihte üretime geçecek olan ilk elektrikli yerli otomobil, dünyada üretilmiş olan diğer elektrikli tasarımlara sahip araçlarla yarışacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!