featured

Avrupa’dan Başka Bir Yerde Yiyemeyeceğiniz En Lezzetli Yemekler

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Avrupa mutfağı da Türk mutfağı kadar dünyada oldukça meşhur mutfaklardandır ve lezzetine doyum olmayan Avrupa yemekleri de dünya genelinde yenmek üzere tercih edilir. Hatta son yıllarda Avrupa mutfağından birçok yemek Türk mutfağında yapılmaktadır.

Tatlılardan tuzlulara, pastalardan yemeklere ve ayrıca soslara kadar birbirinden farklı lezzetler ve tarifler Türkiye’de yapılarak yenmektedir, fakat Avrupa’nın daha bilmediğimiz o kadar çok lezzetine doyum olmayan yemekleri var ki… Peki, bu lezzetine doyum olmayan Avrupa’nın en lezzetli yemekleri hangileridir, biliyor muyuz?

İtalya, Almanya, Fransa, İsviçre, İspanya ya da başka bir Avrupa ülkesine gidildiğinde, genellikle gidilen ülkelerin en meşhur ve en lezzetli yemekleri yenmeden dönülmez. Şimdi hem Avrupa’nın bazı ülkelerinde kısa bir tur yapalım, hem de gittiğimiz ülkelerde en lezzetti yemekleri yiyelim.

Avrupa’nın En Meşhur ve En Lezzetli Yemekleri

1- İtalya’nın Lezzetine Doyulamayan En Meşhur Yemekleri

Yemek üzerine çıkılan bir yolculukta Avrupa’da durulacak ilk duraklardan birisi İtalya’dır. İtalya, yemekleriyle olduğu kadar dondurmalarıyla ve tatlılarıyla da meşhurdur. İtalya, görülmeye değer pisa kulesi ve yemeğe değer pizzalarıyla tanınmıştır, fakat İtalya’ya gidildiğinde olmazsa olmaz makarnalarından da muhakkak yenmelidir.

İtalyan pizzaları çoğunlukla ince hamura sahiptir ve İtalyanlar belki yüzlerce çeşit pizza yaparlar. Aynı pizzalarda olduğu gibi İtalyan makarnalarının da sayısı bilinmemektedir ve yüzün üzerinde makarna çeşitleri vardır.

İtalyanlar için makarna yapmak bir sanat, yemekse en büyük keyiftir. Bu yüzden Avrupa’da “makkaroni” ya da “pasta” denilince akla ilk gelen ülke İtalya’dır. En çok tercih edilen makarnalarını hangileri olduğuna ve İtalya’yı ziyaret edenlerin hangi bölgelerde bu leziz makarnaları yiyebileceklerine bakalım:

Spagetti Bolognese (İtalya genelinde),Tortellini (Lombardiya ve Toskana),Lasagne (lazanya) (Güney İtalya ve özellikle Napoli),Fettucine Alfredo, (Roma ve Toskana bölgesinde)

YouTube video
Beef Penne (İtalya genelinde),Penne Arabiata (İtalya genelinde),Gnocchi (Lombardiya ve Toskana)
YouTube video
Ravioli (Roma ve Sardinya Adası),Bucatini (Napoli),Farfalle (Lombardiya),
YouTube video
Culurgiones (Sardinya Adası).

İtalya’nın en lezzetli tatlılarından “Tiramisu “en bilinenleridir fakat aynı makarnaları ve pizzalarında da olduğu gibi tatlıları da oldukça fazladır. Panna cotta, Parozzo, Delizia al limone di Amalfi, Torta al Mascarpone, Cenova keki olarak bilinen Pandolce ve bademli kurabiyeleri Cantuccini, en sevilen İtalyan tatlılarıdır.

YouTube video

Ayrıca İtalya’nın ekmek çeşitleri ve ekmeklerle yapılan yemekleri de oldukça çoktur. Bunlardan birkaçı ise: Panini, Caibatta, Bruschetti ve sarımsaklı ekmekleridir.

Madem İtalya’ya gittik hem yiyelim hem içelim hem de gezelim diyenler için, Venedik, Roma, Floransa, Milano ve Napoli görülmeye değer yerlerdir. İtalya tarihi zenginliklerle dolu bir ülkedir ve gondollar şehri Venedik aşıkların uğrak yeridir.

2- Almanya’nın Lezzetine Doyulamayan En Meşhur Yemekleri

Almanya her ne kadar içecek olarak birasıyla tanınsa da yemeklerde de Almanya’nın en çok tükettiği yemek patatestir. Bu çok fazla bilinmez fakat, Almanya’da Noel gününde dahi evlerin çoğunda patates haşlaması yenir. Yemeklerin birçoğunun yanında patates haşlaması ya da patates salataları vardır.

Aynı Türkiye’de olduğu gibi Almanya’nın bazı küçük bölgelerinde haftanın belirli günlerinde gelen patatesçiler, mini kamyonlarla gezerek patates satarlar fakat başka bir şey asla sokaklarda kamyonlarla satılmaz. Almanya’da “Pommes Frites (patates kızartması)” da sık yenir ve şehir içinde ya da şehir aralarında patates kızartması satıcıları muhakkak vardır.

Ayrıca yine “Bratkartoffeln” dedikleri fazla yağda kızarmayan ve genellikle halka şeklinde doğranmış patates kızartmaları da çok tercih ettikleri yemeklerindendir. Almanya’ya gidenlerin “Pommes Frites” ve “Bratkartoffeln” yemeden dönmemeleri gerekir. Yalnız bazı Bratkartoffeln’larda et bulunabilir, bu sebeple etsiz ve sadece kekikle yapılanların yenilmesi önerilir.

YouTube video

Flammkuchen adı verilen ve bir tür pizzaya benzeyen yemeği, Leipziger Allerlei isimli bir tür türlü yemeği, Maultaschen adlı mantı benzeri yemeği ve lahana yemekleri Almanya’da çok tüketilir.

Almanya’nın üzeri iri tuzlarla kaplanmış simidi “ Brezel”, bademli tereyağlı kek “Mandeln Butter Kuchen”, lezzeti muhteşem ötesi olan üzeri şekerli tereyağlı kek “Butter Streusel” (vişneli, elmalı ve pudingli alternatifleri vardır) ve içi reçelli üzerleri şeker kaplı hamur kızartmaları “ Berliner” kesinlikle Almanya’ya yolu düşenlerin yemeleri gereken lezzetlerdendir. Almanya’nın meyveli kekleri ve meyveli turtaları da çok meşhurdur. Hatta meyvelerle yapılan keklerin yanına krema konularak pasta gibi de tüketirler.

YouTube video

Almanya’nın pasta çeşitleri de çok fazladır. Hatta çoğu pastaların isimlerinin başında babaannemin ya da anneannemin pastası anlamına gelen “ Omas Kuchen” kelimeleri yer alır. Almanya’ya gidilince kesinlikle ve kesinlikle yenmesi gereken bir pasta varsa o da Bienenstich’tir. Her pastanede bulunabilen ve genellikle bu pastanın bulunduğu her pastanede arı olan ve adı da “Arı ısırığı” anlamına gelen “Bienenstich” üzeri ballı bademle kaplı ve içi kremalı bir pastadır.

YouTube video

Diğer meşhur ve Türkiye’de de adı sıkça geçen bir pastası ise “Schwarzwælder Kirschtorte” olarak adlandırılan, çikolatalı ve vişneli kara orman pastası’dır. Yine çok meşhur pastaları arasında fındıklı pasta “Haselnusstorte”, badem ezmesiyle yapılan “Marzipankuchen” ve fındıklı “Frankfurter Kranz” bulunmaktadır.

YouTube video

Noel üzeri Almanya’ya gidildiğinde üzerleri çikolata kaplı, içleri reçelli kalpli “Lebkuchen” adlı küçük kekler, tereyağlı ya da tarçınlı bisküvilerle kurabiyeleri yeme şansına da sahip olunur.

Almanya’da da tarihi yerler oldukça fazladır. Almanya’ya gidenler Köln’de bulunan Avrupa’nın en yüksek kiliselerinden olan Dom Kilisesini, Berlin’de Brandenburg kapısını, Bavyera’da yer alan Nueschwanstein Şatosunu, Heidelberg kalesini, Trier’i, hemen hemen her şehirde olan ve Altstadt anlamına gelen eski şehirlerini gezebilirler.

3- Fransa’nın Lezzetine Doyulamayan En Meşhur Yemekleri

Avrupa’nın en meşhur ve en lezzetli yemekleri çoğunlukla Fransa’dan çıkar. Fransızların geçmiş tarihte birçok yerde bulunması nedeniyle Fransız Mutfağı, dünyada birden fazla ülkede yer alır. En bilinen yemeği şatobriyan ( chateaubriand)’dır. Dana filetodan yapılır ve dünya genelinde çok ün salmış bir yemektir. Fransız yemeklerinde çoğunlukla şarap, tereyağı ya da peynir bulunur. Dünya genelinde Hollanda’nın olduğu kadar Fransa’nın da peynirleri oldukça ünlüdür.

Fransızlar dünyaca ünlü aşçılara sahiptirler ve yine dünyadan birçok kişi eğitim almak üzere Fransa’ya gider, çünkü Fransa aşçılıkta eğitim alınabilecek en iyi yerdir. Fransa’nın bistroları, salonları, restoranları, bouchonları, kafeleri ve barları çok fazladır. Yemek öğünlerinin saatleri vardır ve kahvaltılarda genellikle Croissant (kruvasan) yenir. Tatlılarından, tuzlularından, yemeklerine ve hatta soslarına kadar Fransız mutfağı çok geniş bir yelpazeye sahiptir.

YouTube video

Kaz ciğeri Fuagra, tosta benzeyen Croque Monsieur, Fransa’nın en nefis turtası Tarte Tatin, özel bir tatlı Creme Brulée, özel bir yemek Ratatouille, çikolatalı kek sufle, yine meşhur yemeklerinden birisi Boeuf Bourguignon, ünlü krepleri, vazgeçilmez makaronları Fransa turuna giden kişilerin yemeleri gereken yemekler ve tatlılar arsındadır.

Fransa’da Eyfel kulesi görülmeli, Champs Elyseés’i gezerken meşhur Champs Elysées şarkısı söylenmeli ve aşıkların şehri olarak bilinen Paris ise adım adım bir uçtan diğer uca gezilmeli.

4- İsviçre’nin Lezzetine Doyulamayan En Meşhur Yemekleri

Aslında çok kişi Almanya çikolatası der, fakat İsviçre çikolataları dünyanın en meşhur çikolatalarıdır. İsviçre’ye gidenlerin Raclette, Bagel adı verilen alman simidini, Gravyer peynirini ve Fondü yemeğini tatmaları gerekir. Çok fazla bilinen meşhur yemekleri yoktur. Fakat çikolatalarını bir kere yiyen bir daha yemek isteyecektir.

YouTube video

Gezmek için en güzel yerler ise Alp dağları olacaktır. Bunun içinde Bernina Ekspress ile bir yolculuk tercih edilebilir.

5- İspanya’nın Lezzetine Doyulamayan En Meşhur Yemekleri

İspanya yemekleri denince hangi restorana gidilirse gidilsin her masaya muhakkak gelen atıştırmalıkları “Tapas”, “Paella”, tatlıları “ Churros”, sarımsak çorbası ve içkileri “Cava” ve “Sangria” denenmelidir. Ayrıca İspanya’da sütlü bir tatlı olan “Arroz con leche“ ve leziz İspanyol çorbası Gazpacho tercih edilebilir.

YouTube video

İspanya’ya gidenler için boğa güreşleri, Endülüs’te yapılan rakslar ve İspanya’nın tarihi yapıları kesinlikle görülmeye değecektir.

Avrupa’nın en meşhur ve en lezzetli yemekleri denince akla gelebilecek daha birçok ülke ve birçok yemek mevcut fakat içlerinde en çok yemekleriyle tanıtan ülkeleri sizin için derledik. Her ülkenin kendine özgü yemeklerini tatmadan o ülkeden dönmemek gerek diye düşünenlerdenseniz eğer, bu Avrupa’nın bu enfes lezzetlerini denemelisiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!