featured

Flört Şiddeti Nedir ? Flört Şiddeti Nasıl Önlenir ?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ergenlik döneminde baş gösteren romantik ilişkiler bir müddet sonra istenmeyen durumların yaşanmasına yol açabilir. Bu istenmeyen durumlar yalnızca ergenlik dönemi ilişkilerinde değil yetişkinlik döneminde de hissedilebilir. Gerek ilişkinin sorunlu bir ilişkiye dönmemesi gerekse de ilişki içerisindeki kişilerin ruh hallerinin olumsuz etkilenmemesi için flört şiddeti hakkında bilgi sahibi olunması ve buna izin vermemesi çok önemli bir durumdur.

İçinde bulunduğumuz dönemde ( Ocak 2020 ) Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı gibi kurumlara başvurunun inanılmaz seviyede arttığı bilinmektedir. Özellikle kadına şiddet farkındalığının arttırılmak istendiği bu günlerde flört şiddeti nedir sorusunun kapsamlı bir şekilde cevaplanması gerekiyor.

Flört Şiddet Nedir ve Flört Şiddeti Türleri Nelerdir?

Flört şiddeti, bir bireyin romantik bir ilişki kurmak için bir araya geldiği kişiden gördüğü şiddet anlamına geliyor. Elbette şiddet kavramı yalnızca fiziksel şiddet ile tanımlanmıyor. Bu şiddet türünün pek çok alt kategorisi de mevcuttur. Özellikle fiziksel, psikolojik, cinsel, sosyal, dijital ve ısrarlı takip durumları romantik ilişkide yaşanan şiddet örnekleridir.

Bu tip şiddetler genellikle bitmeye yüz tutmuş ya da tamamen bitmiş romantik ilişkilerde sıkça gözlemlenmektedir. Karşı tarafın birey üzerinde baskıcı bir tutum oluşturması ve üstünlük kurmaya çalışması bu tip şiddetin en önemli özelliklerindendir.

1 – Fiziksel Flört Şiddeti

Flört şiddeti , romantik ilişki yaşanılan kişinin fiziksel olarak zarar vermesi durumudur. Karşı tarafın bedenine zarar verecek her eylem fiziksel şiddet kapsamında yer almaktadır. Bu durum çiftler arasında bazen kıskançlığı sevgisinin dışavurumu gibi algılanabilir. Fakat böyle bir durum yokutr. Bunlar arasında bir eşyanın fırlatılması, tokat, yumruk, bıçak ya da silah çekilmesi gibi durumlar yer almaktadır. Fırlatılan eşyanın isabet edip etmemesi durumu önem teşkil etmez ya da çekilen bıçak ya da silahın kullanılıp kullanılmaması da fiziksel şiddet için herhangi bir belirleyici unsur taşımamaktadır.

2 – Psikolojik Flört Şiddeti

Flört şiddetine en büyük örneklerden biri de psikolojik şiddettir. Psikolojik şiddet de oldukça geniş kapsamlı ve bir o kadar da önemli bir şiddet türüdür. İlişki içerisinde olunan kişinin ettiği hakaretler, aldatma halleri, güven yıkıcı diğer unsurlar, korku salma durumu psikolojik şiddet olarak kabul edilmektedir.

Bir bireyin sevgilisini tehdit etmesi, sıkı bir şekilde kontrol etmesi, çeşitli iftiralar atması, toplum içerisinde rencide etmesi ve küçük düşürmesi psikolojik şiddetin başlıca unsurları arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra kılık kıyafete karışılması ve aşırı kıskançlık duyulması gibi durumlar da bu şiddet türünün örneklerindendir.

Ailelerin bu konuda çocuklarını kimlerle arkadaş olduğu, flört şiddetinin bu arkadaşlık içerisinde olup olmadığını takip etmeleri gereklidir. Bu noktada ” sevgilinin sana karşı tutumu nasıl?” ” Senin giyimine ya da arkadaşlarına karışıyor mu?” veya “Seni herhangi bir şey yapmak için zorluyor mu?” gibi sorularından yardım alınabilir.

3 – Cinsel Flört Şiddeti

Flört şiddeti tanımı kapsamında cinsel şiddet de yer alıyor. İlişki yaşanılan kişinin cinsel olarak baskı oluşturması ve cinsel birlikteliğe zorlaması da kesinlikle şiddet unsuru olarak kabul ediliyor. Cinsel yakınlaşma ya da birliktelik için “hayır” cevabının kabul edilmemesi bu tip şiddete örnek teşkil ediyor. Bunun yanında cinsel birliktelik esnasında korunmanın engellenmesi ve bu konuda emrivaki yapılması da örneklerden yalnızca bir tanesidir.

Cinsel yakınlaşmada ya da birliktelikte hakaretlere maruz kalmak ya da fiziksel şiddetin uygulanması da cinsel şiddetin temel unsurlarındandır.

4 – Dijital Flört Şiddeti

Flört şiddeti nedir sorusuna yönelik en dikkat çeken alt başlıklardan biri de dijital şiddet kavramdır. Gelişen teknoloji sonucunda ortaya çıkan bu şiddet türünde sevgilinin sosyal medya kanalları üzerinden kontrol kurma çabası başı çekiyor. Sevgili olunan kişinin sosyal medya hesaplarını kontrol etmek istemesi, bu kanallar üzerinden iletişim kurulan ya da takip edilen kişilere karışması dijital şiddetin önemli faktörlerindendir.

5 – Sosyal Flört Şiddeti

İlişki yaşanılan kişinin sosyal çevreye karşı bir kısıtlama getirmesi sosyal şiddet olarak adlandırılıyor. Aile bireyleri ya da arkadaşlar ile görüşmeye izin verilmemesi de bu duruma en iyi örneklerden biri olarak görülüyor. Ayrıca “namusun korunması” adı altında kadına şiddet durumlarından pek çoğu da sosyal şiddetin konusu olarak karşımıza çıkıyor.

Sevgili olunan kişinin arkadaş ortamında değişmesi, arkadaşlarınızla olan görüşmelerinizi kısıtlamaya çalışması, kendisine vakit ayırmadığınızı iddia ederek küsmesi gibi durumlar da bu şiddet türü için sıralanan örneklerdir.

6 – Israrlı Takip Durumu

Flört şiddeti kapsamında gelen bir diğer alt başlık da ısrarlı takip etme yani çağımızın deyimiyle stalking durumudur. Bu durum genelde ayrılma aşamasında olan ya da tamamen ilişkilerini sonlandırmış olan kişiler arasında görülmektedir. Sevgili ya da eski sevgili olunan kişinin sizin bulunduğunuz yerlere davetsiz bir şekilde gelmesi durumu bu şiddet türüne en güzel örneklerden biridir. Göz hapsinde tutulmak, gidilen yerlerin takip edilmesi, aniden karşınıza çıkarak konuşmak istemesi ya da sosyal medya vasıtası ile sürekli iletişim kurulmaya çalışılması bu şiddetin örnekleridir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!