featured

4 Maddede Kimyasal Peeling Nedir? Kimyasal Peeling (Cilt Soyma İşlemi ) Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kimyasal peeling olarak da adlandırılan cilt soyma ile cildin görünümü oldukça düzeltilebilmektedir. Tedavi uygulanırken, cilt üzerinde kabarma oluşur ve cildin kabuğunun soyulabilmesi için kimyasal bir çözelti kullanılır. Bu sayede eski cilt temizlenir ve ortaya daha az buruşmuş ve daha pürüzsüz bir cilt çıkar. İşte 4 maddede Kimyasal Peeling nedir ve nasıl uygulanmalıdır? 

1 – Kimyasal Peeling İşlemi Neye Yarar?

Kimyasal Peeling işlemi; yüz, boyun ve el bölgesinde gerçekleştirilir. Yapılan cilt soyma işlemi Kimyasal Peeling işlemisayesinde;

Göz altı ve ağız çevresindeki kırışıklıklar azaltılır.Güneşten oluşan leke ve yaşlanma kırışıklıkları tedavi edilir.Yüzdeki hafif izler yok edilir.Yüzdeki akneler tedavi edilir.Hamilelik ya da doğum kontrol haplarından dolayı oluşan yaşlılık lekeler, çiller ve koyu lekeler olarak adlandırılan melazma azalmaya başlar.Kimyasal peeling uygulanan bir cilt ile belli bir süre güneşe çıkılmamalı ya da çıkılıyorsa, güneş koruyucu kullanılmalıdır. Özellikle geniş spektrumlu olan güneş koruyucu kremleri kullanılmalıdır. SPF değeri 30’un üzerinde olan, UVA ve UVB ışınlarından koruyucu olmalıdır.

Cilt Soyma Uygulaması Kimlere Yapılabilir?

Cilt soyma işlemi için genellikle en iyi adaylar; açık tenli olanlar ve açık saç tipi olan kişiler uygundur. Daha koyu cilde sahip olan kişiler ise, tedavi altına alınacak sorunun türüne göre en iyi olan sonuçlarda tedavi uygulanmaktadır. Koyun tenli kişilerde, işlem sonrası düzensiz cilt tonu oluşma olasılığı yüksektir.

Kimyasal peeling işleminde; deri sarkmaları, şişkinlik ve ciddi boyutta oluşan kırışıklıklara çok da etkili değildir. Cilt soymanın yanında; lazer yenilemesi, yüz germe, kaş kaldırma, göz kapağı kaldırma, kolajen ya da yağ enjeksiyonu gibi yumuşak doku dolgusu uygulamaları da yapılmalıdır.

2 – Kimyasal Peeling İşleminden Önce Neler Yapılmalıdır?

Kimyasal peeling yani cilt soyma işlemi öncesinde, doktora söylenmesi ve uygulanması gerekenler bulunmaktadır.

Herhangi bir yara izi, devam eden soğuk algınlığı varsa ya da yüz röntgeni olup olmadığı doktora söylenmelidir.Kullanılan sürekli ilaçların doktora bildirilmesi gereklidir. Doktorun vereceği antiboyitik ya da antiviral ilaçlar kullanılmalıdır.Kabuk derinliğinin belirlenebilmesi için cildin durumu ve tedavi hedefi, doktorla görüşülmelidir.

Kimyasal Peeling Nasıl Yapılır?

Kimyasal peeling yani cilt soyma işleminde hastane yatışı olmaz. İlk olarak cilt iyice temizlenir. Cildin küçük alanlarına, bir ya da birden fazla solüsyon kullanılabilir. Bu solüsyonlar; glikolik asit, salisilik asit, karbolik asit, trikloroasetik asit gibi maddelerdir.

Cilt soyma uygulaması sırasında, 5-10 dakikalık bir yanma hissi oluşabilir. Bunun arkasında kısa da olsa bir acı hissedilebilir. Bu durumda cilde soğuk kompres uygulanır. Daha derin yapılan soyma işlemi esnasında ya da sonrasında, ağrı kesici kullanılabilir.

3 – Kimyasal Peeling İşleminin Yan Etkileri Var mıdır?

Cilt soyma işleminde, uygulama yapılacak cildin tipine göre farklı tepkiler oluşabilir. Ciltte geçici ya da kalıcı olarak renk değişikliği oluşması yüksektir. Bu durum doğum kontrol hapı kullanan ya da hamilelik yüzünden, kahverengimsi renk değişimi olan kişilerde daha olasıdır.

Yüz bölgesinde yara izi riski düşük orandadır. Bazı kişilerde skar oluşma olasılığı daha fazla olmaktadır. Skar oluşsa bile bu durum, tedavi edilebilmektedir.

4 – Kimyasal Peeling Tedavisi Sonrası Ne Olur?

Kimyasal Peeling Tedavi sonrasında, kimyasal kabuk türüne göre güneş yanığına benzer reaksiyonlar oluşabilir. Soyma işlemi sonrasında oluşan kızarıklıklar, genellikle 3-7 gün içinde geçer. Hafif yapılan soyma işlemi sonrasında, 1-4 haftalık aralıklarla işlem tekrarlanabilir.

Orta ayarda ve derin ayarda soyma işlemlerinde; kabarma, kahverengi cilde dönme ve 7/14 gün süren soyulabilen kabarcıklar oluşabilir. Tedavi sonrasında; cildin bir bölümü ya da tamamına bandaj uygulanabilir. Ortaya yeni bir cilt çıkacağı için, birkaç ay güneş ışınlarından korunmak gereklidir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!