featured

Erkeklerin Korkulu Rüyası Jinekomasti Ameliyatı Nedir? Meme Büyümesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Erkeklerde sıkça rastlanan Jinekomasti Ameliyatı nedir ? Meme dokusunun genişleme ve şişmesi, erkeklerde jinekomasti olarak adlandırılmaktadır. Bu durum sadece bir memeyi etkilediği gibi bazı durumlarda, her iki memeyi de etkileyebilmektedir. Erkeklerde meme büyümesi, sıklıkla östrojen ve testosteron hormonları dengesizliğinden oluşmaktadır. Östrojen; meme büyümesi özelliğini kontrol ederken, testosteron kas kütlesinin ve vücut kılı özelliklerini kontrol altına alan hormonlardır.

Erkek vücudu, az da olsa östrojen üretirken, kadınlar da az miktarda testosteron hormonu üretmektedir. Erkeklerin yüksek oranda östrojen üretmesi ya da testosteron düzeyinin dengede olmaması, jinekomastiye neden olmaktadır.

Jinekomasti Neden Oluşur?

Peki, Jinekomasti Neden Oluşur? Meme büyümesi, erkekte farklı zamanlarda doğal olarak meydana gelir. Doğum sonrası, ergenlikte, yaşam ortasında ve daha ileri zamanlarda oluşma ihtimali bulunmaktadır.Anne karnında gelişim gösteren bir bebek, anneden fazla miktarda östrojen alır. Bu yüzden yeni doğan erkek bebeklerin yarısından fazlasında meme genişlemesi görülebilir. Bu durum, doğum sonrasında 2-3 hafta sonrasında ortadan kaybolur.

YouTube video

Ergenlik dönemi yani genel olarak 12-14 yaş arasında, hormon seviyelerinin değişiklik göstermesiyle birlikte meme genişlemesi görülebilir. Bu durum ergenliğin başlamasından 6 ay ile 2 yıl arasında yok olur.

Erkeklerde göğüs büyümesi, 50 ve 80’li yaşlarda en üst seviyeye çıkar. Bu yaş grubu dört erkekten birinde meme büyümesi durumu oluşmaktadır.

Jinekomasti Nedenleri Nelerdir?

ŞişmanlamaYanlış beslenme Karaciğer hastalığıBöbrek yetmezliğiHipertiroidiTestis ya da adrenal bez tümörleriHipogonadizmHypoandrogenism

Östrojen ilaçlar yanında bazı mantar, bakteriyel enfeksiyonlar, uyuşturucu maddeler de erkeklerde meme büyümesi durumunu hazırlayan etkenlerdir.

Jinekomasti Teşhisi Nasıl Konur?

Jinekomasti teşhisi koymak için; kişinin fiziksel semptomlarına, tıbbi öyküsüne ve ilaç incelemesiyle diğer muayenelere dayanmaktadır. Meme büyümesinde en sık görülen durum; göğüslerde ağrı ve hassasiyettir.

Doktorun jinekomasti tanısı koyarken burada dikkat etmesi gereken nokta, hastanın aldığı tüm ilaçları bilmesidir. Bunun yanında; mamogram, meme ultrasonu, meme görüntüleme testleri, hormon seviye testleri ve kan testlerinin yaptırılmasıdır.

Jinekomasti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Jinekomasti tedavisi, genellikle ilaç ile geçirilebilir. Ancak çoğu meme büyüme vakası, kendi kendine yok olmaktadır. Genellikle meme büyüklüğü, erkeklerde utanmaya ve asosyal duruma geçmelerine neden olmaktadır.

Böyle bir durumda da danışmanlık önerilebilir. Çünkü meme büyüme vakası geçiren çoğu erkek, toplum içinde olmaktan utanmakta ve depresyona girmektedir. Bu durumda, danışmanlık önerilmektedir. Bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir ve jinekomasti ameliyatı yapılabilir. Jinekomasti ameliyatı etkili ve kesin yöntemlerdendir. Liposakşın (liposuction) yöntemiyle de tedavi edilmesi mümkündür.

Jinekomasti Ameliyatı Olmayan Durumlar Nelerdir?

Jinekomastide bazı durumlarda vardır ki, jinekomasti görünümü olan ancak jinekomasti olmayan durumları içerir. Bu durumlar, meme kanseri ve yağlı meme dokusudur. Meme kanseri nadir görülür ve sadece göğsü etkisi altına alır. Memede hassasiyet görülmez. Göğüs dokusunda şişlik oluşur. Göğüs bölgesinde lenf düğümleri genişler, deri soluklaşır ve meme ucundan sıvı sızıntısı görülebilir.

Yağlı meme dokusu, obez erkeklerde görülmektedir. Yağlı meme dokusunda, yağ oranı artmaya başlar. Bu durum yağlı meme dokusunun daha fazla görünmesine neden olur. Jinekomastiden ayrılan yönü ise; jinekomastinin yağ birikintisi değil, memenin glandüler dokusunun şişmesidir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!