featured

Meditasyonla Sağlıklı Yaşam: Farkındalık Meditasyonu Nedir? Meditasyon Türleri Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kelime olarak Meditasyon nedir? Derin düşünme ve gevşeme tepkisi anlamına gelen Meditasyon, Latinceden Türkçeye kazandırılmış bir kelimedir. Farkındalık meditasyonu genellikle yoga tekniği ile uygulanabilir. Meditasyonla sağlıklı yaşam elde edebilmek için ve kişinin iç huzuruna sakinlik vermek amacıyla uygulanır. Meditasyon yaparken meditasyon müziği ile iç huzura ulaşılır. Binlerce yıldır uygulanan meditasyon, hayatımıza 1970’li yıllarda Harward doktoru Herbert Benson tarafından girmiştir.

Gün içinde her on dakikada bir yapılan farkındalık meditasyonu; stresi kontrol altına almaya, kaygıyı azaltmaya, kalp sağlığını düzenlemeye yarar. Hemen herkesin hayatında zorlayan, stres yaşatan durumlar bulunmaktadır. Değişen ve gelişen dünyayla birlikte, hayatın kontrolü de bir şekilde insanın elinden kayıp gitmektedir. Böyle bir durumda meditasyon yaparak, hayatı yeniden eteklerinden yakalamak mümkündür.

Meditasyon Türleri Nelerdir?

Birbirinden farklı meditasyon türleri bulunmaktadır. Meditasyonlara örnek verecek olursak eğer:

Zen meditasyonu,Farkındalık meditasyonu, Kundalini yoga meditasyonu,Sevecenlik meditasyonu, Vipassana meditasyonu, Zazen meditasyonu,Çakra meditasyonu,Tonglen meditasyonu, Metta meditasyonu, Affetme meditasyonu, Ho’oponopono meditasyonu yani zero limit meditasyonu gibi örnekler verilebilir.

Meditasyon Nasıl Yapılır?

Peki, meditasyon nasıl yapılır? Hangi meditasyonu uygulamak istersek isteyelim, affetme meditasyonu ile başlamak doğru karar olacaktır. Bir meditasyona başlarken öncelikle olumsuzlukları affetmek ve bırakmak gerekir. Yapılacak meditasyon türüne göre oturuş ya da yatış şekilleri değişirken, her meditasyon, sessiz ve rahat olunabilecek bir ortamda yapılmalıdır. Tabii temiz havada da meditsyon yapılabilir.

Meditasyon sırasında; düşünce, ses, kelime ya da cümlelerden yararlanılmalıdır.İyi bir duruşa sahip olunmalı ve 10 ile 20 dakika arasında gözler kapalı şekilde sessizce oturularak, tekrarlanması gereken sözcükler söylenmelidir.Ayaklardan baş bölgesine kadar kaslar gevşetilmelidir.Özellikle sabah yapılan meditasyonlar, güne daha dinç ve sakin başlamanın en önemli yoludur.

Gevşeme durumuna geçildiği andan itibaren, stres, fiziksel ve duygusal sonuçlar düzenli yapılacak meditasyonla azaltılabilmektedir.

Farkındalık Meditasyonu (Mindfulness)Nedir? 

YouTube video
Farkındalık meditasyonu yani Mindfullness ile kişi anın farkında olur ve bunu kazanır. Kişi; bedenini, duygularını ve düşüncelerini daha iyi anlamaya başlar. Yapılan farkındalık meditasyonu sayesinde yargısızca gözlemleme oluşacağından, kişi kendini daha iyi tanımaya başlar.

Farkındalık meditasyonu ile kişi bilinçli düşünmeye ve gözlem yapısı oluşturmaya başlamaktadır.Farkındalık meditasyonu sayesinde zihin ve beden bir olur.Farkındalık meditasyonu; bir kaçış noktası olmamakla birlikte, stres ve kaygı için kullanılan bir ilaç olarak da adlandırılmamalıdır.

Farkındalık Meditasyonu Yapmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Farkındalık meditasyonu yapmadan önce dikkat etmemiz gerekenlerin başında rahatlama gelir. Bunun içinde sadece farkındalık meditasyonu değil, her türlü meditasyon seansında, rahat olunacak ve çevreden etkilenmeyecek bir ortam yaratılmalıdır. Meditasyona başlamadan önce, dik oturulmalıdır. Dik oturmak, uykunun gelmesini de engelleyecektir.

Meditasyona başlamadan önce; ortam hazırlandıktan sonra, gözler kapalı tutulmalı ve nefes odaklanması yapılmalıdır. Doğru nefes alışverişlerle, konsantrasyon tam anlamıyla sağlanmalıdır.

Meditasyon teknikleri, her zaman pratik yapılarak kusursuzlaştırılmaktadır. Bu süreçte asla vazgeçilmemeli ve bu sürecin sonunda doğru şekilde meditasyon yapılabileceği unutulmamalıdır.

– Peki, meditasyon süresi ne kadar olmalıdır?

Gün içinde uygulanacak 10 ya da 20 dakikalık meditasyon seansları esnasında özellikle yemek yedikten sonra iki saat boyunca gevşeme tepkisi yani meditasyona, sindirimin sürecinin meditasyonu etkilemesi açısından hemen başlanmamalıdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!