featured

Tac Mahal Nerede ‘dir ve Tac Mahal Hakkında Bilmemiz Gereken Her Şey!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bazı eserler dünyaya mal olmuş eserlerdir. İşte öylesi olan eserlerden bir tanesi de kendisine has bambaşka bir öyküsü olan Tac Mahal. Öncelikle Tac Mahal nedir sorusuna bilmeyenler açısından cevap vermek gerekir ise en yalın haliyle şöyle ifade edilebilir.

Babür mimarisi tarzında yapılan ve aynı zamanda İslam Türbe mimarisinin en önemli eserlerinden bir tanesi olarak kabul edilen anıt mezardır. Tac Mahal  aynı zamanda dünyanın yedi harikasından biri olması ile de tarihi ve sanatsal öneme sahiptir.

Şimdi de yine Tac Mahal ne demek sorusunun yanıtı ise şöyle verilebilir: Sözcük olarak ayrı ayrı bakıldığında Tac ifadesi hükümdarlığın kullandığı başlık olarak adlandırılabilir. Mahal ise yer anlamına gelir. Ama bu eser aynı zamanda sevgi anıtı, ölümsüz aşkın sembolü olarak adlandırılmaktadır.

Tac Mahal Efsanesinin Kahramanları Kimlerdir?

Erkek Kahraman: Şah Cihan ( Prens Khurram) Kadın Kahraman: Mümtaz Mahal ( Ercüment Banu Begüm)

Tac Mahal Nerede Hangi Şehirde ‘dir ? Tac Mahal Hangi Ülkede ‘dir?

Öncelikle olarak Tac Mahal nerede ve kim yaptı sorusunun yanıtını vermek gerekirse Tac Mahal Hindistan’ın tam kalbinde yamuna nehri yakınlarındadır.

Tac mahal nerede hangi ülkededir diye düşünüyorsanız Tac Mahal Hisndistan’ın Agra şehrinde bulunur. Agra kentine sırf Tac Mahal isimli bu şaheseri eseri görmek için her yıl dünyanın her yerinden yüzbinlerce turist gelmektedir. (bkz. Taj Mahal nerede bulunur?)

Kentin birçok yerinden bu eşsiz eser görülebilmektedir. Dünyanın yedinci harikası olarak kabul edilir. Öyküye geçmeden önce bu çok önemli mimari eserin 1983 yılından beri UNESCO dünya koruma listesinde olduğunu da ifade etmek gerekir.

Tac Mahal yapıldığı zamandan beri milyonlarca dinleyicinin içini titreten bir öyküye sahip. 1631’de bitmesine rağmen, Tac şeklinde yaşamaya devam eden ve sonsuz sevginin canlı bir örneği olarak kabul edilen bir öykü. Bu öykü tarihte yaşayan iki insanın, şimdiki zamanda ve gelecekteki yaşamlarına örnek teşkil eden Şah Cihan ve Mümtaz Mahal ‘ın aşk öyküsü.

İngiliz şair Sir Edwin Arnold, bu eser için şunları söylüyor, “Diğer binalar gibi bir mimari yapı değil, bir imparatorun taşlarla canlı canlıişlenmiş aşkının gururlu tutkusu” olarak ifade ediyor. Şairin sözlerinin ne denli haklı olduğu esere bakıldığı ve öyküsü dinlendiği zaman zaten ortaya çıkıyor.

Tac Mahal Erkek Kahramanı Şah Cihan Kimdir?

Başlangıçta Prens Khurram olarak adlandırılan Şah Cihan, 1592 yılında doğdu. Hindistan’ın dördüncü Babür imparatoru ve Büyük Ekber’in torunu olan Cihangir’in oğluydu. Kendisi Babür imparatorluğunun 6. Hükümdarıdır.

Tac Mahal Kahramanlarının Tanışma Öyküsü

1607 yılında, Şah Cihan Meena Pazarı ‘ na doğru kendisine eşlik edenler ile kuşlara bakıp yürür iken, ipek ve cam boncuklar kullanan bir kıza bir gözleri takıldı. Bu tam olarak ilk görüşte aşktı ve kızın o sırada adı Ercüment Banu Begüm olarak bilinen Mümtaz Mahal’dı.

O sırada kendisi daha 14 yaşında ve Müslüman bir Pers prensi Şah Cihan 15 yaşındaydı. Onunla yeni tanıştıktan sonra Şah Cihan babasına giderek ve onunla evlenmek istediğini açıkladı. Bu tanışmadan beş yıl sonra, yani 1612 yılında ise evlendiler. 1628 yılında Şah Cihan İmparator oldu ve Ercümend Banu ‘ya kraliyet mührü ile “Sarayın Mücevheri” anlamına gelen Mumtaz Mahal unvanını verdi.

Şah Cihan’ın başka karıları da olsa da, Mümtaz Mahal en sevdiği kişiydi ve askeri etkinliklere bile her yerde ona eşlik ediyordu. 1631 yılında, Mümtaz Mahal, 14. çocuğunu doğururken, bazı komplikasyonlar nedeniyle öldü. Mümtaz ölüm döşeğinde iken Şah Cihan, asla tekrar evlenmeyeceğine ve dünyanın en görkemli, en zengin mezar türbesini inşa edeceğine söz verdi. İnşaatı 20 yıl süren eser sene 1652 de tamamlandı…

Tac Mahal Anıtının Yapılış Öyküsü

Şah Cihan’ın eşinin ölümünden sonra içten içe kırıldığı, iki yıl yas tuttuğu söyleniyor. Ölümünden bir süre sonra ise yasına rağmen Şah Cihan, sevdiği anısına dünyanın en güzel anıtını kurma görevini üstlendi. 

Anıtı inşa etmek 22 yıl sürdü ve 22 bin işçi çalıştı. Şah Cihan 1666’da öldüğünde, cesedi, Mümtaz Mahal‘ın mezarının yanındaki bir mezara yerleştirildi. Bu görkemli anıt işte “Tac Mahal” olarak bilinir ve şimdi üstte de ifade edildiği gibi Dünyanın Yedi Harikası arasında sayılır.

Yapımında 142 yakut 625 pırlanta kullanılan bu eser, büyüleyici güzelliği ile birçok insanı etkileyen birbaş yapıttır. Tac Mahal Hindistan’ın turizmine de başlı başına bir gelir kaynağıdır… Burada öne çıkan bir diğer kavram da Tac mahal 2 ifadesidir ki bunu da özellikle vurgulamak gerekir.

Esere Dair Kısa Kısa

Hindistan’da yer alan, Şah Cihan ‘ın eşi Ercümend için yaptırdığı yeni delhi yakınlarına yaptırılan Taj Mahal toplam zemin alanı 176.900 metrekare üzerine inşa edilmiştir. 75 metre yüksekliğindeki eserin mimarları Üstat Ahmed Lahori ve Üstad İsa Muhammed Efendi (yada ismail efendi ) eserin başlıca mimarları olmakla beraber bu iki mimar dışında da çalışan başka mimarlar olmuştur.Akustik olarak bakıldığında her sesin 7 kere yankılandığı özel bir yapısı vardır.Binada kullanılan başlıca değerli taşlar firuze, inci, yakut, akik, sedef, pırlanta ve zümrüttür. Duvarlarda bu taşların görmek mümkündür. Ayrıca her minarede yüzlerce pırlanta ve 50 adet zümrüt kullanıldığı da söylenir. Toplam kullanılan değerli taşlar 42 zümrüt 142 yakut 625 pırlanta ve 50 elmastır.Tac Mahal ‘in mavi damarlı beyaz mermerler kullanılmıştır. Eserin yapımı için Şiraz kentinden çizim ustası, İstanbul’dan kubbe ustası, Semerkant kentinden minare ustası, Kandahar kentinden yaş ustası getirilmiş ve her şey en ince ayrıntısına kadar düşünülmüştür. 4 minareli bir eser olup Tac Mahal içinde Yasin suresinin tamamı da yazılıdır. Bu iki büyük aşığın naaşları ise sonrasında kubbenin altına getirilmiştir.

Tac Mahal Nerede Birde Google ile Bakın

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!