featured

Corona Virüsü Nedir? Corona Virüsü Belirtileri Nelerdir? Corona Virüsü Nasıl Tedavi Edilir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Corona virüsü nedir? Corona virüsünün belirtileri nelerdir? Corona virüsü nasıl tedavi edilir? ve bunun gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz. Corona virüsü, Ocak 2020’de Çin ’de Wuhan şehrinde görüldüğünden bu yana konu ile ilgili endişeler artıyor. İlk olarak 60 yıllarda Çin, Suudi Arabistan, Katar ve Ürdün gibi ülkelerde insan Corona virüsleri görülmüştü. Bu yılda yeniden ortaya çıkan Corona virüsü epidemiyolojisi hakkında şu sırada tam bilgiler mevcut değildir. En son salgından sorumlu olduğu düşünülen Corona virüsünün tipi 2019-nCoV olarak tanımlanmıştır. 2019-nCoV tipi Corona virüsünün yerleştiği organizmada daha ciddi sekonder enfeksiyonları tetikleyebilecek bir rahatsızlık olduğu biliniyor. Yani virüs hastanın bağışıklık sistemini zayıf düşürerek daha ciddi hastalıklar zemin hazırlıyor.

Özellikle direnci diğer insanlara göre daha düşük grupta bulunan bireyler, olabilecek ciddi hastalıklara dirençsiz hale gelebiliyor.

Diğer insanlara göre daha fazla Corona virüsü risk altında olduğu düşünülen bir grupta yer alan bireyler şunlardır:

Hamileler,Kardiyopulmoner rahatsızlığı olan bireyler,Bebekler,Çocuklar,Yaşlılardır.

Corona Virüsü Nedir Ve İnsanlarda Görülen Ortak Corona Virüsünün Belirtileri Nelerdir?

Corona virüsünün insanlarda yaygın rastlanan tipleri 229E, nl63,OC43 ya da HKU1 ‘dir. Corona virüs nedir denildiğinde daha çok bu tiplerin yol açtığı soğuk algınlığı benzer belirtiler veren hastalıkların etmeni düşünülür. İnsanlarda yerleşen Corona virüsleri daha çok hafif şiddette ya da orta şiddette üst solunum yolu hastalıklarına neden olabilir.İnsanlar yaşamlarının herhangi bir döneminde bu virüs nedeni ile hastalanabilirler. Corona virüsünün belirtileri genel olarak şunlardır:

Boğaz ağrısıÖksürükBurun akması,Baş ağrısı,Ateş,Vücutta genel bir kırgınlık halsizlik hissidir.

Corona virüs enfeksiyonları genellikle daha ciddi problemlere yol açmadan iyileşen rahatsızlıklardır. Fakat yukarıda belirtilen risk grubundaki bireylerde yerleşen Corona virüsleri zaman zaman alt solunum yollarını tutarak, zatürre (pnömoni) ya da bronşit gibi daha ciddi rahatsızlıklara yol açabilir.

İnsanlarda Rastlanan Daha Ciddi Hastalıklara Yol Açan Farklı Corona Virüs Tipleri

İnsanlarda görülen ve yukarıda anlatılan hastalığa göre çok daha tehlikeli sayılabilen iki Corona virüs tipi daha bulunmaktadır. Bu iki virüs MERS-CoV ile SARS-CoV’dir.MERS-CoV’nin yol açtığı hastalık MERS olarak adlandırılır. MERS hastalığının belirtileri şunlardır:

Ateş,Öksürük,Çoğu kez pnömoni hastalığına (zatürre) dönüşen nefes darlığıdır.

MERS vakaları halen görülmeye devam ediyor. MERS vakalarının en yaygın olarak rastlandığı bölge akademik kaynaklarda Arap yarımadası olarak rapor ediliyor.SARS-CoV’nin yol açtığı hastalık SARS olarak adlandırılır. SARS hastalığının belirtileri ise şunlardır:

Çoğu kez pnömoni hastalığına dönüşen ateş,Titreme,Vücudun çeşitli yerlerinde ağrılardır.

Dünya üzerinde en son SARS vakası 2004 yılında görülmüş olup, daha sonra rastlanmamıştır.

Corona Virüsü Tanısı

Doktorlar insan Corona virüsü tanısı için hastadan bir takım solunum örnekleri ve kan testleri isteyebilirler. Hastalık laboratuvar testleri ile tanımlanabilir. Hastalar Corona virüsü şüphesi ile doktora gittiklerinde yakın zamanda yapılan bir seyahat ya da temas halinde oldukları hayvanlar olup olmadığı hakkında bilgi vermelidir.

Corona Virüsü Nasıl Bulaşır?

Hastalığın insandan insana bulaşıyor olması en sık görülen durumdur. Kısaca özetlemek gerekirse taşıyıcı insan Corona virüslerini bir başkasına bulaştırabiliyor.

Corona virüs bulaşma yolları şunlardır:Hasta insanın öksürerek ya da hapşırarak havaya yaymış olduğu virüslerin, solunum yolu ile vücuda alınması,Hasta insanla el sıkışmak, el teması,Üzerinde virüs bulunan bir yüzeye temas edildikten sonra, ellerin yıkanmadan ağız, burun ya da gözlere temas ettirilmesi,Çok seyrek vakalarda dışkı ile bulaştığı rapor edilmektedir.

2019 Yılında Çin’in Wuhan Şehrinde Ortaya Çıkan Novel Corona Virüsü

2019 yınlında Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan Novel Corona virusüYeni Corona virüs ) bir solunum yolu hastalığı olarak görülüyor. İnsandan insana bulaşma yolu ile salgına neden olduğu düşünülüyor.

Hastalığın ilk görüldüğü vakalarda enfekte kişilerin deniz ürünleri ve çeşitli hayvanlarla temasları olduğu rapor edildi. Fakat hızla hastalanmaya başlayan diğer insanların hayvanlar ile herhangi bir şekilde temasta bulunmadıkları görülmüştür. Bu bilgiye istinaden yayılmanın insandan insan olduğu düşünülüyor.

Novel Corona Virüsünün Belirtileri

2019-nCoV ile enfekte olan hastalarda rastlanan Novel Cororna Virüsünün belirtileri şunlardır:

Ateş,Öksürük,Nefes darlığı belirtilerinin de eşlik ettiği hafif ya da şiddetli solunum yolu hastalığıdır.

En son yayınlanan bilgiler göre hastalığın bulaşmadan sonraki ilk 2 gün ila 14 gün arasında ortaya çıkabileceğini gösteriyor. Bu bilgiler daha önce Arabistan yarımadasında rastlanan ve yazının yukarısında da sözü edilen MERS Corona virüsü türlerinin kuluçka dönemi ile örtüşmektedir.

Novel Corona Virüsü Nasıl Bulaşır?

Peki, Novel Corona virüsü nasıl bulaşır? Corona virüsler daha çok hayvanlarla temas sonucu yayılırlar. Bu konuda en çok sorumlu tutulan hayvanlar develer, sığırlar, yarasalar ve kedilerdir. Seyrek olarak hayvanlarda bulunan Corona virüsünün türleri insanlara bulaşarak hastalığa neden olabiliyor. Fakat Corona virüsler çoğunlukla SARS ve MERS vakalarında da görüldüğü gibi insandan insana bulaşmaktadır. MERS ve SARS virüs yayılmalarında hasta bir insanın öksürmesi ya da hapşırması sonucu tıpkı grip ya da benzeri solunum sistemi ajanlarının yayıldığı gibi solunum yollarından vücuda girerler.

Bilim insanları, Novel Corona virüs’ün ne kadar hızlı yayılabildiğini tam olarak söylemek için henüz erken diyor. Bulaşma hızı yani yayılma hızı virüsten virüse değişiklik gösterebilir söz gelimi kızamık virüsü hızla bulaşırken diğer pek çok virüs bu kadar hızlı bulaşmaz.Novel Corona virüs henüz çok yeni ortaya çıkan hastalık etmeni olduğu için yayılma hızı tam olarak belirlenmiş değildir.

Novel Corona Virüsünü Önleme Yolları

Novel Corona virüsünü önleme yolları : Henüz 2019–nCoV için geliştirilmiş bir aşı bulunmuyor. Bu durumdan etkilenmemek için virüse maruz kalmamaya çalışmak önemlidir. Henüz virüsün ne kadar hızlı yayıldığı hakkında verilen net bir bilgi olmamasına karşılık genel olarak salgınlar sırasında önlem olarak alınabilecek tedbirler şunlardır:

Eller yıkanırken en az 20 saniye sabun ve su ile yıkanmalıdır.Su ve sabuna ulaşmanın zor olduğu ortamlarda alkol içeren el dezenfektanı kullanılmalıdır.Genel olarak eller yıkanmadan önce gözler buruna ve ağza dokundurulmamalıdır.Hasta insanlarla temas edilmemelidir.Teşhis koyulmuş hastalar, toplumda yayılmayı önlemek açısından evden dışarı çıkmamalıdır.Hastalar öksürürken kağıt mendille ağızlarını kapatmalı ve daha sonra kağıt mendili çöpe atmalıdır.Sıklıkla temas edilen malzemeler ve yüzeyler kısa zaman aralıkları ile temizlenerek dezenfekte edilmelidir.

Novel Corona Virüsü Nasıl Tedavi Edilir?

2019-nCOv enfeksiyonu için özel olarak belirlenmiş bir antiviral tedavi yöntemi henüz tanımlanmamıştır. Corona virüs tedavisi için önerilenler şunlardır:

2019 -NcoV ile enfekte olmuş bulunan bireyler belirtileri hafifletmek amacı ile destekleyici bakım tedavisi almalıdır. (Bol su içmek dinlenmek, sebze meyve protein ağırlıklı beslenmek vb.)Daha ağır vakalarda hayati önem taşıyan organlara destek verebilecek ek tedaviler uygulanabilir.Eğer çevrede bu hastalıktan şikayetçi birileri olduğu ya da herhangi bir şekilde bu virüs ile karşılaşılmış olduğu düşünülüyorsa vakit kaybetmeden doktora görünmek gereklidir.

Hastalığın başlangıcında karakterize edilen ateş belirtisi çok genç, çok yaşlı, bağışıklığı baskılanmış ya da ateş düşürücü ilaçlar kullanan hastalarda görülmeyebilir. Ateş olmaması halinde de diğer belirtiler varsa ihmal edilmeden doktora gidilmelidir.

Hasta ile yakın temasta bulunmayın denirken kast edilen şudur:

Kişisel koruyucu ekipman kullanılmalıdır. (önlük eldiven maske vb.) Koruyucu kıyafetler giyilmeden Corona virüsü teşhisi konulmuş hastaya 2 metreden daha fazla yaklaşılmamalıdır.Hastanın bulunduğu odada ziyaret ya da temizlik vb. amaçlarla önlük maske ya da elibven takmadan uzun süre kalınmamalıdır.

Çin’de görülen ve yayılmaya devam eden Corona virüsü ile ilgili olarak ayrıntılar:Dünya Sağlık Örgütü corona virüsü ile ilgili alarmda. Türkiye’nin Sağlık Bakanı Çin ‘ den gelen bu virüsle ilgili gerekli açıklamaları yapıyor. Son dakika haberi olarak tüm gelişmeleri bir sonraki haber yazımızda okuyabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!