featured

Epilepsi Nedir? Epilepsi Belirtileri Nelerdir? Epilepsi Tedavisi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hormonlu gıdalar tükettiğimizden ötürü sağlık sorunları da giderek artış göstermiştir. Biz bugün sizlere Epilepsi hastalığı konusundan bahsetmek istiyoruz. Gelin birlikte Epilepsi Nedir? Epilepsi Belirtileri Nelerdir? Epilepsi Tedavisi Nasıldır? bu soruların cevabını arayalım. 

Epilepsi Nedir? 

Toplumda Sara Hastalığı olarak bilinen Epilepsi Nedir? Epilepsi, insanlık tarihinin bilinen en eski hastalıklarındandır. Her ırkta, her cinste Her Yaşta görülebilir. Özellikle bebeklik ve yaşlılık dönemindeki insanlarda daha sık görülür. Epilepsi’de tekrarlayan epileptik nöbetler söz konusudur. Bu da beynin herhangi bir bölgesindeki sinir hücresinin ani bir elektrokimyasal boşalım ile öne çıkan anormal klinik bulgular ile kendini gösteren bir durumdur.

 Epilepsi (sara) Hastalığında en belirgin özellik tekrarlayan nöbetlerdir. Dalmalar, bilinç kaybı, vücut kasıntısı, vücut çarpıntısı şeklinde kendini gösterir.

Epilepsi Belirtileri Nelerdir? 

Toplum genelinde Sara hastalığı olarak bilinen Epilepsi hastalığının bazı belirtileri vardır. Eğer siz de bu belirtilerle karşı karşıya kaldıysanız derhal size en yakın olan hastaneye giderek muayene olabilirsiniz. İşte, Epilepsi Belirtileri

Vücutta ani kasılmalarKollarda ve bacaklarda kontrol edilemeyen sallantılarŞuur kaybıSeri şekilde baş sallama hareketiKısa bir süre seslere veya konuşmalara yanıt verememeSabit bir noktaya bakmakHızlı göz kırpmakKorku 

Epilepsi Nedenleri

 Doğumsal problemler Genetik faktörler Metabolik Bozukluklar

Epilepsi Hastalığında beyin damarları ile alakalı bir durum söz konusu değildir tamamen beynin elektrik sisteminde meydana gelen bir boşluk söz konusudur.

Epilepsi Nöbeti Geçiren Birine Nasıl Yardım Edilmeli?

Epilepsi Nöbeti geçiren biriyle karşı karşıya geldiyseniz eğer o anki durumuna göre hareket etmeniz gerekiyor. Eğer Epilepsi hastası yerde yatıyorsa başının altına yumuşak bir şey konulabilir ve vücudu yan tarafa doğru çevrilir. Bu onların zarar görmesini ya da kusmaları halinde kusmuklarını yutup boğulmalarını engeller.

Çevredeki insanlara yerde yatmakta olan kişinin epilepsi yani Sara nöbetini geçirdiği söylenir.

Yerde yatan hasta kendini iyi hissedene kadar yanlarında kalınır, iyi olup olmadıkları Sorulur, onlara nasıl yardımcı olunacağı konusunda sorulan sorulara cevap alınana kadar ve geçirilen nöbet bitene kadar onlara eşlik edilir.

112 aranarak sağlık ekipleri çağırılır sağlık ekiplerine yatmakta olan hastaya neler yapıldığı ile alakalı bilgi verilir.

Epilepsi Nöbeti Geçiren Birine Neler Yapılmamalı?

Epilepsi nöbeti geçiren kişiye kesinlikle ilaç, Sıvı, yiyecek verilmemelidir. Hasta asla sırtüstü yatırılmamalıdır, epilepsi nöbetleri sırasında kişi değişik tuhaf hareketler edebilir, sesler çıkartabilir. Onların bu durumları ile asla dalga geçilmemelidir. Bu durum onlara bir travma daha yaşatabilir. 

Epilepsi Hastaları Nelere Dikkat Etmelidir?

Unutulmamalıdır ki epilepsi yani sara hastalığının tedavisi kısmen mümkündür. Tedavi dışında ise epilepsi hastaları bazı davranışlarına dikkat etmelidir. Hasta uyku düzenine dikkat etmelidir, Günde en az 7-8 saat uyumalıdır. Çay, kahve, kola gibi kafein içeren içeceklerin deyip tüketilmesi sara nöbetlerini tetikler. Bu nedenle bu Sıvıların mümkün olduğunca az tüketilmesi ya da hiç tüketilmemesi gerekir. Örneğin; kahve içilecekse kahve miktarı az, süt miktarı fazla olan bir karışımından elde edilen kahvenin içilmesi, açık çay içilmesi, alkollü içeceklerin hiç kullanılmaması gerekir.

 Ayrıca alkollü içecekler beyin hücrelerini uyuşturdukları için kesinlikle Sara nöbetine davetiye çıkartır. Bu nedenle alkol ve alkollü içeceklerin hiç tüketilmemesi daha da faydalı olacaktır. Bitki çayları tüketilebilir. Fakat uykusuzluğa yol açan Melisa otu gibi Çayların kullanılmaması gerekir. Uzun süre aç kalınmamalı. Çünkü bunun sonucu baş ağrısı ve en sonunda Sara nöbetlerinin başlaması söz konusu olur. Epilepsi yani Sara hastalarının ilaçlarını tam zamanında ve doktorlarının önerdiği şekilde kullanmaları gerekmektedir. Bilimsel olarak tespit edilmiştir ki ilaçların 3 ile 5 yıl boyunca düzenli kullanılmaları sonrasında Sara nöbetini tamamen iyileştirebilir.Güneşten, Hamamdan, saunadan uzak durulmalıdır. Işığa karşı duyarlı epilepsi hastalarının tablet televizyon, telefon gibi elektronik cihazlara uzun süreli bakmamaları gerekir.

Epilepsi hastalarının mutlaka Epilepsi hastası olduklarını, bir yakınlarının numaralarının olduğunu notu ceplerinde taşımaları gerekir. Sağlık açısından kendilerine yardımcı olacak kişi bu bilgilere bakarak ona göre davranacaktır. Hastanın bir yakınına ya da sağlık ekiplerine haber verirken bu bilgiler kullanılır. Epilepsi hastalarının kendilerine özel bileklik kullanmaları faydalı olacaktır. Çünkü epilepsi nöbetleri başladığında bilekliğe bir sinyal gider ve nöbet geçirildiğinin haberi alınır. Gerek hasta gerekse yakınları bu bilgilere bakarak hareket ederler.

Epilepsi Tedavisi 

Epilepsi Belirtileri ile Eğer beyinde nöbete yol açan bir organik bozukluk tespit edildiyse bunun tedavisi mümkündür. Yani Ameliyat gerekiyorsa yapılır Ancak Bunun dışındaki sebeplerde kesin olarak epileptik nöbetlerin sebebi bilinemez. Dolayısıyla tedavisi de mümkün olmayabilir. Epilepsi hastalığı tedavi süreci de yalnızca doktor tarafından belirlenir. Epilepsi nöbeti geçiren biri gördüğünüzde kendi bildiğiniz tedavi yöntemlerini kesinlikle uygulamamanız gerekir. 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!