featured

Gelmiş Geçmiş En Dikkat Çekici Telefonlar ve Özellikleri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Birçoğumuz için cep telefonu olmadan yaşamak zor. Sabahları ulaştığımız ilk şey ve yatmadan önce en son baktığımız şey cep telefonları . Aslında, bugünlerde telefonlarımızda o kadar çok şey yapıyoruz ki, gerçek hayatta sahip olduğumuz pek çok alet neredeyse eski. Bunlar arasında el fenerleri, kağıt haritalar, kameralar, fotoğraf makineleri ve elbette çevirmeli telefonlar bulunur.

Dünyanın dev telefon üreticileri arasında olan Huawei , Samsung , Apple ve Xiaomi redmi gibi dev akıllı telefon modelleri üreticileri günümüzün cep telefonu fiyatları değişimini etkiliyor. Samsung Galaxy a30s modelleri gibi bazı cep telefonu modelleri 2000 – 4000 lira bandında fiyatlandırılırken; apple iphone gibi bazı akıllı cep telefonu modelleri 5000 TL ile 10.000 TL arasında fiyatlandırılıyor.

Telefon tercihi yaparken bazılarımız aynı gün teslim – mağazadan teslimat seçeneğini ararken; bazılarımız için bir cep telefonunun Türkiye garantili olması ön planda oluyor. İşletim sistemi , bellek kapasitesi, fotoğraf makinesi özellikleri, hızlı gönderi , ekran boyutu ( inç) ve yanında alabileceğimiz aksesuarları telefon tercihlerimizi etkiliyor.

En yeni cep telefonu olan iPhone 11 ’in piyasaya sürüldüğü şu zamanlarda, akıllı telefonlar konusunda yıllar içinde nelerin değiştiğine bakmanın harika bir fikir olduğunu düşünüyoruz. Yıllar geçtikçe piyasaya yüzlerce farklı cep telefonu çıktı. En eski cep telefonunun hangisi olduğunu bildiğinizi mi düşünüyorsunuz? Aklınızdakinin doğru olup olmadığını öğrenmek için okumaya devam edin! İşte , dünyanın en dikkat çekici telefonlar ve özellikleri!

9. Motorola Droid

Dikkat çekici telefonlar listemizin son basamağında Motorola Droid geliyor. Motorola Droid nedir? Android telefonunuz varsa, bugün Motorola’ya teşekkür edebilirsiniz. Bu telefon, sadece Türkiye değil dünya piyasasına büyük bir etkisi olan ilk gerçek Android işletim sistemli telefon oldu. Aslında, bu yüzden Google Play mağazası yapıldı.

Bu telefon iPhone’un doğrudan bir rakibi olarak piyasaya sürüldü. Geniş bir ekrana, kutu şeklinde bir tasarıma ve dışarı kaydırılan QWERY klavyeye sahipti. İlk Droid 2009 yılında piyasaya sürüldü ve popüler telefonun dört ana özelliği vardı. Bugün Droid markası Verizon’a özel ve son yeni versiyon olan Moto Z Play Droid 2016 yılında piyasaya sürüldü.

8. Blackberry Pearl

Blackberry bildiğiniz gibi muhtemelen tarihteki en popüler cep telefonu markalarından biriydi. Bugün kesinlikle hayranları olsa da, hepsi modern iPhone’lar ve Android’lerin denizinde kayboldu. En popüler Blackberry cihazlarından biri 2006 yılında piyasaya sunulan Pearl.

Blackberry genel olarak iş insanlarına pazarlandı, ancak bu Blackberry çok farklıydı. Pearl, diğer Blackberry cihazlarında bulunmayan bir kamera ve bir medya oynatıcı ( galeri) içeriyordu.

7. Palm Treo 600

Dikkat çekici telefonlar listemizin yedinci sırasında Palm Treo 600 yer alıyor. Piyasada çok sayıda Palm Treo vardı, ancak bu kalabalıkta en göze çarpan Palm Treo 600’dü. Treo 600, kamera ve parlak renkli bir ekrana sahip ilk Palm cihazıydı. Bundan önce, Palm çoğunlukla PDA’ları ile tanınırdı, ancak Treo bunu şirket için değiştirdi.

Palm Treo 2000’li yılların ortalarına kadar her yerdeydi ve onları insanların pantolonlarının yanında bulunan ceplerde görüyordunuz. Bu aynı zamanda önceki versiyonları flip telefon olanlardan farklı şekilde, ünlü çikolata tasarımında olan ilk Treo idi. Hepsi bir arada bir cihaz olarak pazarlanan telefon ve PDA fikirlerini tek bir cihazda bir araya getirdi.

6. Sanyo SCP-5300

Bugün, kameraları her gün cep telefonlarımızda kullanıyoruz, ancak 2002’de bu yepyeni bir konseptti ve yalnızca bir telefonda mevcuttu: Sanyo SCP-5300 . Sprint’e özel olan bu flip telefon, telefon açık veya kapalı durumdayken fotoğraf çekme yeteneğine sahipti. Bu, “kendi portreni” nizi çekebileceğiniz anlamına geliyordu. Sonuçta, “selfie” terimi o zamanlar yoktu.

Telefonun sürümüne bağlı olarak, 10- 79 fotoğraf arasında herhangi bir adette fotoğraf saklayabiliyordu. Ayrıca, telefonlarda yaygın olmayan web yeteneklerine de sahipti. Evet, o zaman alabilirdiniz ama bunun için çok para ödemeniz gerekiyordu. Bu telefonla kesinlikle Wi-Fi’e bağlanamıyordunuz. Bu gerçekten popüler bir telefondu ve piyasaya ilk girdiğinde inanılmazdı.

5. Nokia 5110

Nokia 5110 , 1990’ların sonlarında ve 2000’lerin başında çıkan en popüler telefonlardan biriydi; bu zaman kabaca iPhone piyasaya çıkıp, oyunu değiştirmeden hemen önceydi. 5110 sadece cep telefonu arayan gençler ve yetişkinler için mükemmel olan zorlu bir telefondu. Bu telefonda çok güzel bir LCD ekran vardı ve değiştirilebilen bir ön yüzü olan ilk telefonlardan biriydi.

Bu cep telefonu orta yaş ve yetişkinlere yönelikti ve ünlü oyun Snake’i de içeren ilk telefonlardan biriydi. 5110 birkaç yıl güçlü kaldı, ancak sonuçta hafif, küçük telefonlar piyasaya girince üretimi durduruldu.

4. Motorola StarTAC

Motorola’dan StarTAC 1996 yılının başlarında piyasaya sürüldü ve ilk kapaklı telefon oldu. Bu telefon o kadar devrimciydi ki, yaklaşık 60 milyon adet sattı ve 1000 $ fiyat etiketi düşünüldüğünde bu inanılmaz bir adetti. Ancak, o sırada, cep telefonu operatörleri, uzun sözleşmeler imzalayan tüketicilere büyük indirimler teklif etti, bu yüzden çoğu insan bu parayı ödememiştir.

İlk kapaklı telefon olmasının yanı sıra, Motorola StarTAC, bir lityum-iyon batarya kullanan ilk telefonlardan biriydi. Ek olarak, bir çağrı geldiğinde zil sesi yerine titreşim yeteneğine de sahipti. StarTAC’deki ekran da devrim niteliğindeydi. Dijital bir cep telefonunda bulunan ilk büyük ekrana sahipti.

3. Nokia 1011

Nokia 1011 , piyasadaki ilk GSM telefonuydu ve seri üretime geçti. Bu telefonun temel özelliklerinden bazıları SMS mesajları gönderip alabilmesi ve 99 telefon numarasını tutacak yeterli hafızaya sahip olmasıdır.

Tüm teknolojik gelişmelere rağmen, bu telefon büyük ve ağırdı. Ağırlığı 480 gramdı. Bir iPhone 11’i örnek gösterirsek, iPhone 11’in ağırlığı sadece 141 gramdır. Bu telefonun 1990’ların başlarında da olağandışı olan küçük bir ekranı vardı.

2. Motorola Microtac 9800X

En eski telefon modelleri listemizin ikinci basamağında Motorola Microtac 9800X yer alıyor. Bu listede bir dizi devrimci telefon var, ancak Motorola Microtac 9800X en devrimcisi olabilir. Gerçekten mobil ve taşınabilir olan ilk telefon oldu. Bu telefon çıkmadan önce “cep telefonları” sadece araçlarda mevcuttu ve biz onları araç telefonu olarak biliyorduk.

Microtac 9800X, bir dizi çığır açan özelliğe sahip olmasına rağmen oldukça pahalıydı. Bunlar arasında sesli tuşlar, isim ve telefon numarası saklama, sesle kontrol ve piksel ekran bulunuyordu.

1. Motorola Dynatac 8000X

Sonunda, en eski telefona geldik. Motorola Dynatax 8000X . 1984 yılında piyasaya sürüldü, yaklaşık 4.000 $ fiyatla satıldı ve halka sunulan ilk cep telefonu oldu. O zamanlar sadece zenginlere hitap eden bir telefondu ve sahip olanların çoğu hareket seyahat halindeki iş adamlarıydı. O zamanlar için “Cep telefonu” terimi, insanların aklında garip bir telefon görüntüsü uyandırıyordu ve insanlar bir araç telefonu hakkında konuştuğunuzu düşünüyorlardı.

İlk kişinin Dynatax 8000X’i satın aldığı 30 yıl öncesinden bu yana elbette bir şeyler değişti. “The Brick” yani “tuğla” olarak bilinen bu telefon ağır ve genişti, neredeyse bir buçuk kilodan daha ağırdı. Bu telefon piyasaya sunulduktan kısa bir süre sonra, Ameritech ayda 50 dolar olan ilk hücresel GSM hizmetini sundu ve saat 9:00 ile 17:00 arasında dakika başına 0,40 dolar ve geri kalan saatlerde ise dakika başına 0,24 dolar olarak ücretlendirdi.

Geçmişte çok büyük etki uyandıran bu cep telefonu modelleri, her biri ayrı özellikleri ile dikkat çekmeyi başarmıştır. Bugünün ekonomik ve teknolojik koşullarında sie galaxy s10 ve huawei p30 gibi modeller orta bütçeli alıcılar için oldukça uygun gibi görünüyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!