featured

Stor Perde Temizlği Püf Noktaları Nelerdir? En İyi Temizlik Yöntemleri Hangileridir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Stor perde temizliği nasıl yapılır sorusu hemen hepimizin sormaya korktuğu, temizliğini yapmaktan korktuğu ev eşyaları arasındadır. Çünkü zebra perde modellerini de içine alan stor perde modelleri evde temizlik yapılacağı zamana oldukça uğraştırıcı bir iş gibi görünür. Aslında o kadar zor değildir. Bu noktada iki seçenek arasından tercih yapmanız gerekecek: Stor perdenizi perde yıkama işlemi için temizlik firmasına verebilirsiniz veya evde stor perde nasıl temizlenir, sorusunun cevabını bulursunuz. Tercih sizin. Biz, ikinci seçeneği seçtiğinizi yani stor perdenizi evinizde yıkacağınızı düşünerek evde stor perde nasıl yıkanır, sorusunun cevabını vereceğiz. 

Öncelikle stor perde temizliğinizi eğer sayısı çoksa, diğer temizlik işlerinizden önceki bir gün için planlamanızı öneririz. Çünkü özellikle zebra perde yıkama süreci yine dediğimiz gibi evde kullanılan çok sayıda perde varsa, bir temizlik gününüzü alabilir. Bu noktada öncelikle zebra perde nasıl daha iyi temizlenir, püf noktaları nelerdir, sorularının cevabını öğrenerek işe başlamalısınız. 

Stor perde temizliği , hemen her kadının korkulu rüyası gibidir. Panjurları çıkarmak, yıkamak, kurutmak, zarar vermeden temizlemek itinalı şekilde yapılmalıdır. Panjurlar, zamanla toz ve kir biriktiren ürünlerdir.

Yemek yaparken sıçrayan yağlar, havada uçuşan tozlar, hatta gözle görülmeyen küçük böcekler, stor ya da panjurlarınızı kirletir. Biraz bilgi ve birkaç püf nokta ile panjur ya da stor perde temizliği  sanıldığından çok daha rahat yapılabilir.

Stor Perde Temizliği / Panjur Temizliği

Stor perde temizliği yani panjur temizliği temelde iki şekilde yapılır: Küvette panjur yıkama ve Panjurları süpürme ve silme. 

Panjurları Aşağı Doğru Çekerek Temizleme

Panjurlar, oldukça pratik ve çok yönlü kullanımlarıyla evlere güzel dekorasyon sağlayan ürünlerdir. Alt kısmında bulunan mekanizması sayesinde aşağı doğru çekilerek tüm panjur alanı açığa çıkarılır. Panjurların sadece açılan kısımlarının temizlenmesi, zamanla panjurunuzun renk değişimine uğramasına neden olmaktadır. Panjur tamamen açıldıktan sonra, toz ve kirin iyice temizlenebilmesi için vakumlu fırça kullanılması gereklidir.

Vakumlu fırça ile panjur temizleme sırasında, fırça soldan sağa doğru hareket ettirilmeli ve panjurun sonuna kadar bu işlem  tekrarlanmalıdır. Panjur temizliği için panjur bölümlerini tek tek süpürmek oldukça iyi bir başlangıçtır.

Elektrikli süpürgeyle tozları temizleme işleminin ardından, nemli temiz bir mikrofiber bezle panjur silinerek kurumaya bırakılabilir. Panjurların silinerek temizlenmesi aşamasında, ılık su bir kaba konmalı ve içine 14 ml yani 1 çorba kaşığı temizlik deterjanı ile 4 bardak yani 950 ml su kullanılmalıdır.

Panjurların renklerinin bozulmaması ya da renk değiştirmemesi için sert beyazlatıcılardan ya da çamaşır suyundan kaçınılmalıdır. Panjurlar, yukarıdan başlanarak aşağı doğru çekerek silinmelidir.

Eğer stor perdenizde çıkması kolay olmayan lekeler bulunuyorsa, kumaş leke çıkarıcı ürünlerden yardım alınabilir. Ancak bu tür ürünleri kullanırken de stor perdenin görünmeyen bir bölümünde, ürünün zarar vermeyeceği denenmelidir.

Panjurların silinerek temizlenmesinin ardından, tamamen kuruması için tüm yüzeyin açılması gereklidir. Panjurların kurumadan kullanımına başlanması, küf ve kokunun oluşmasına neden olmaktadır.

Panjurları Küvette Yıkama

Panjurların süpürülüp silinerek temizlenmesinin yanında panjurları küvette yıkama tekniği kullanılarak da temizleme yapılabilir. Panjurlar küvette yıkanacaksa bazı adımların izlenmesi gerekir.

?Panjurları yıkama aşamasında bazı noktalara dikkat edilmesi gereklidir. Stor perde üzerinde bulunan toz ve kirlerin süpürülmesi aşamasında, vakumlu bir fırça kullanılmalıdır. Eğer vakumlu fırça bulunmuyorsa, tozu almak için kuru ve temiz bir mikrofiber bez tercih edilmelidir.Stor perde temizliği yapılırken eğer yıkanarak temizleme yapılacaksa, küvet ılık suyla doldurulmalı ve hafif deterjanlar kullanılmalıdır. Ortalama 30-44 ml suya çok az etkili temizleme ürünü kullanılmalıdır.Stor perde yıkanırken, sert kimyasallar kullanılmasından kaçınılmalıdır. Bunun sebebi, perdelerin sert kimyasallarla yıkanması süresince yıpranması ve renk değiştirme riskinin oluşmasıdır.Stor perdelerin ılık su içinde yaklaşık 2-3 saat bekletilmesi gerekir. Yumuşak kıllı fırça kullanılmalıdır. Fırça; aşağı doğru, soldan sağa şeklinde fırçalanmalıdır. Aynı işlemler, perdenin diğer tarafı için de tekrarlanmalıdır.

Yıkanan Stor Perdeler Nasıl Kurutulmalıdır? 

Stor perdeleri kurutma aşamasına geçmeden önce, küvetteki su boşaltılmalı ve perdeler temiz suyla durulanmalıdır. Perdelerin durulama aşamasında, duş spreyi kullanılabilir.Stor perdelerin iyice durulanmasının ardından, kurumaları için bir çamaşır askılığına asın. Stor perdeler makineye giriyor olsa bile asla kurutucuda kurutulmamalıdır. Bunun sebebi, oluşan ısının malzemeye zarar vermesi ve perdenin kurutucu içinde şeklinin bozulmasından dolayıdır.Stor perdelerin tamamen kuruduğundan emin olunduktan sonra asılması gerekir. Eğer yıkama esnasında çıkmayan lekeler varsa, profesyonel olarak temizleme yapan şirketlerden destek alınmalıdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!