featured

Gelmiş Geçmiş En İyi Yüksek Teknolojili Askeri Zırhları

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şubat 2020 itibari ile dünya gelişmeye devam ederken savaş teknikleri ve savunmaları da aynı yönde gelişme göstermeye devam ediyor. Yüksek teknolojili askeri zırhlar, her geçen gün kazandıkları donanımlar ile akıllara durgunluk verecek özellikler kazanmayı sürdürüyor.

Eski zamanlarda askeri zırhlar belirli özellikler dışında çok fonksiyonel değillerdi. Ancak son yıllarda savaş tekniklerinin değişmesi ve savunması hattının buna göre oluşturulması yeni zırhlar geliştirilmesine yol açtı. Tabi her ülke üst düzey teknoloji ile donattığı uniforması ile gerekli donanımı sağlamaktadır. Bunun için yapılan çeşitli çalışmalar ile 2020 ve sonrası için oldukça başarılı savunma zırhları ortaya çıkmıştır. İşte o zırhlar:

1 – Future Force Warrior

Amerikan tipi askeri zırh 2020 ve sonrasında en iddialı model olarak karşımıza çıkıyor. Bu zırh hem dış görünümü hem de sahip olduğu özellikler ile takdirleri topluyor. Zırhın yapımında manyetik reolojik bir madde kullanılmıştır. Adeta bir yay ile benzerlik gösteren bu yapı, elbisenin asker vücuduna sımsıkı yapışmasını sağlar. Askerin aldığı darbeye karşılık 0,001 saniyede hemen katılaşır, adeta kaya kesilir. Amerikan proje mühendisleri bu proje için hala çalışmalarını sürdürmektedir. Zırhın savunma katmanları içerisinde polietilen glikol ve nano bilslika karışımı bir materyal yer almaktadır. Bu materyalin ana özelliği darbe aldığı andan itibaren bağımsız şekilde hızla katılaşmasıdır. Darbe sonucunda enerji dalgasının azalması ile tekrar gevşeyerek yumuşamaktadır.

Zırhlı, askeri dış etkenlerden koruyacak her türlü önlemleri bünyesinde barındırmaktadır. Kıyafetin miğferi adeta orta çağ modellerini anımsatıyor. Zırhın dış kısmı ise askerin üzerine ağırlık hissetmeyeceği kadar hafif.

Bir diğer önemli özelliği; eş zamanlı sağlık takip sisteminin yer alması. Bu sistemde asker fizyolojik durum göstergesi bulunmaktadır. Üniformanın vücuda en yakın yerinde birçok sensör eklenmiştir. Bu sensörler; vücut sıcaklığı, kan basıncı, diğer hayati verileri ilgili noktaya bildirir. Bu bilgiler miğferdeki ekrana sayısal veri olarak yansıtılır. Aynı şekilde bu ekran dışında uzaktan bir bilgisayara aktarılan bu veriler acil durumlarda kontrol edilebilir düzeydedir. Örneğin askerin bacağının kırılması durumunda, bacağın bu kısmında hasar verisi hemen ekrana yansır ve elbise katılaşma emri verilir. Bu sayede bacağın daha fazla hasar görmesi engellenmiş olur. Zırh içerisinde yer alan polimerler alçı görevi görecektir. Yaralanma anında ise yine katılaşma sağlayan bu üniforma kan kaybını önleyecektir.

2 – Ratnick-3

Yüksek teknolojili askeri zırh listesinde Rusların geliştirdiği bu üniforma Amerikan tasarımcılardan farklı olarak 3. jenerasyon dış iskelet olarak tasarlanmıştır. Daha basit ifadeyle zırhların askerin hareket kabiliyetini engellemeyen kurşun geçirmez elbise olması dikkat çekiyor. Ancak dış iskelet Amerikan prototipten farklı olarak hafiflik ve hareket kabiliyetinden ziyada güçtür. Rus askerleri için tasarlanmış bu zırh oldukça büyük olsa da asker taşırken asla zorlanmaz.

En önemli özelliklerinden biri de bu hafiflik yanında askerin daha geniş adımlar atabilmesini sağlamasıdır. Zırhın amacını insan gücünü kat kat arttırmaktır. Sadece tek bir elini kullanarak ağır mermili tüfek atışı yapabilme imkanı sunar. 150 Kg’a kadar ağırlık taşıyabilmek başlıca sunduğu avantajlardandır.

Dış iskeleti titanyumdan yapılmıştır. Yeniden şarj etme gereksinimi olmadan 1 gün boyunca çalışabilen elektrikli motora sahiptir. Ayak kısmında özel mayın dedektörü vardır.  Bu zırhın bir diğer can alıcı özelliği +50-50 derece sıcaklıklarda bile askeri koruyup muhafaza edebilmesidir. Çöl sıcağı kutup soğuğu fark etmeksizin askeri üst düzey performans göstermesini sağlar.

3 – İngiliz Tipi Askeri Zırh

İngilizlerin geliştirdiği askeri zırh ise diğerlerinden farklı olarak mobiliteye önem vermiştir. İletişim unsurları, sensörler ve bilgisayarların hepsi ile koordineli olmalı ve şarj edilmelidir fikrindedirler. Bataryalar ve uzaktan kumanda ağırlığı da fazla olabilmektedir. Savaş sırasında 1 saniye gecikmenin yaşanması demek direk can kaybı demektir. Bir ingiliz şirketi bu sorunların cevaplarını bulacak bir çalışma geliştirmiştir. Bu çalışma şu şekildedir:

Bilgisayar işlemi gören esnek bir kumaş geliştirmişlerdir. Ceketin kolunda bir klavye şeklinde de düşünmeniz mümkün. Elastik ve dayanıklı yapıya sahip bu kumaş özel yapısı ve tasarımı sayesine askerin bir bilgisayar ile dolaşmasını sağlayacak donanım sunuyor. Bilgisayar elbisesi içerisinde değişik sinyal sistemleri vardır. Bu kumaş hasar görse bile fiberler sağlam kalan kısımlardan sinyal yaymaya devam edecektir.

Yüksek teknolojili askeri zırh konusunda İngilizler 2012’ den bu yana oldukça başarılı çalışmalara imza atmıştır. İlk çalışmasını 2007’ de geliştiren İngilizler, geleceğe entegre projeye imzalarını atmış ve dünyaya örnek olmuşlardır. 2015 yılında yürürlüğe giren zırhın sonrasında geliştirme çalışmaları devam etmiş ve 35 Bin İngiliz askerinin bu zırh ile korunması sağlanmıştır.

Bu zırh için odak nokta dış iskelet değil, elektronik olmuştur. Hedef saptayıcılar, etkili menzil bulucular, elektrik optik dönüştürücüler yer almaktadır. Asker çevresi hakkında maksimum bilgiyi edinmesi sağlanmaktadır. Aynı zamanda birçok elektrik modülü olduğundan yeni jenerasyon üniformaların etkili bir parçası olacaktır. Zırhın miğferi ise adeta bir motorcu kaskı gibidir.

4 – Comfut

İspanyol zırhı olan bu ürün, görünüm itibari ile gelecekteki aksiyon filmlerinin görüntüleri için belirleyici adeta. Sıradışı özelliği özel görüştür. Bu özelliği sayesinde hedefe sadece silahı doğrultması yeterli olacaktır. Silah ile hedef almak için göze tutma durumunu yok eden bir tekniğe sahiptir. Zırh aynı zamanda diz ve dirsek koruması sağlıyor. Yeleği kurşun geçirmezdir. Ter atan bir sisteme sahiptir.

5 – Felin

Fransızların geliştirdiği bu zırh, nano teknoloji yerine dokuma kumaş kullanıyor. Ancak bu normal bir dokuma kumaş değil. Bu kumaş asla erimiyor, su geçirmiyor, sineklere karşı korumalı geliştirilmiş ve aynı zamanda nefes alabiliyor. Kızılötesi yörüngesinde askeri gözleme imkanı sunuyor. Bu özellikleri ile ekstrem savaş koşulları Fransız askerlerini rahatsız edemeyecek gibi görünüyor. Zırh, teknolojik yapısının dışında özel bir maskeye sahip. Bu maske ile kimyasal saldırılardan korunulması hedefleniyor. Özel yapısı sayesinde asker başından çıkarmadan yemek yiyebiliyor.

6 – IDZ-ES

Alman Yüksek teknolojili askeri zırh geliştiricileri aslında asker konforunu pek düşünmemiş gibi duruyor. Yüksek teknolojik koruma araçlarına sahip bu zırh, navigasyon ve komutayı birleştiren eşsiz bir bilgisayara sahip. Düşman birliklerinin yerlerini, geride kalan arkadaşlarının konumlarını rahatlıkla görebilme imkanı sunar. Aynı zamanda komutan emirlerini hızla yerine getirmek için çevreyi komple analiz etme şansı doğar. Ekip halinde çalışma ve hareket konusunda oldukça başarılı bir sisteme sahiptir.

Sonuç olarak, yeni nesil zırhların hem güvenlik hem de yapay zeka ürünleri ile donatıldığını söyleyebiliriz. Türk askeri zırh teknolojisi hala geliştirilmeye devam ederken, bu listede malesef ki yer alamadı. Çünkü şu an için Türk zırhları için dışarıya fazla bilgi aktarılmıyor. Bu da plaka içeriğini veya kumaş yapısını aktarmamıza yardımcı olamıyor. Türk ve yabancı yeni nesil bir zırh sistemi daha geliştirildiğinde daha fazla bilgi paylaşabilmek için sistemli bir şekilde çalışmaktayız. Dünyanın gelmiş geçmiş en iyi zırları listesinin devamı için takipte kalınız. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!