Dünyanın En Uzun Nehri Nerededir ? Dünyadaki En Uzun 10 Nehir !

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyanın En Uzun Nehri Nerededir ? Hayranlık uyandırmaları ve güzel olmalarının yanı sıra, nehirler, yerel eko sistemlerin de önemli parçalarıdır. Nehir suları çok çeşitli canlılar için hidrasyon sağlar ve onlara ev görevi üstlenir. Ayrıca insanlara da gerekli kaynakları sağlar. Bu nedenle, nehirler çok eski çağlardan beri insan medeniyetini şekillendirdi ve bugün de önemli olmaya devam ediyorlar.

Peki, dünyanın en büyük nehirlerinden bazıları ne kadar uzunlukta? Bugün, dünyanın en uzun 10 nehrine bir göz atıp onları doğdukları yer ile denize döküldükleri deltalar arasındaki uzunluklarına göre sıralayacağız. Ayrıca her biri hakkında bazı gerçekleri de öğreneceğiz! İşte, dünyada ki en uzun 10 Nehir!

Dünyanın En Uzun Nehri Sıralamasında ilk 10 Sıra

10. Amur Nehri

Uzunluk: 2,824 kmKıta: Avrupa ve AsyaYerel Vahşi Yaşam Türleri: KalugaÇıkış Yeri: Okhotsk Denizi

Shilka Nehri ve Argun Nehri, doğuya doğru uzanan ve daha sonra Tatar Boğazı’ndan da beslenen görkemli Amur Nehri’ni oluşturmak için bir araya gelir. Sungari ve Ussuri Nehirleri bu nehrin ana kollarıdır ve dünyanın üçüncü büyük barajsız nehridir. Uzak Doğu Rusya’daki birçok insan Amur Nehri’ni önemli bir ticaret ve nakliye rotası olarak kullandı. Amur Nehri’ne “ Kara Ejderha Nehri” anlamına gelen Heilongjiang da denir.

9. Kongo Nehri

Uzunluk: 4.700 kmKıta: AfrikaYerel Vahşi Yaşam Türleri: Afrika Orman FilleriÇıkış Yeri: Atlantik Okyanusu

Kongo Nehri, dünyanın en uzun nehirlerinden biri olmasının yanı sıra, 230 metreden daha derindir! Demokratik Kongo Cumhuriyetinin Kinaşa şehrinde bulunur ve bu nehir Atlas Okyanusu’na dökülür. Eski Zaire Cumhuriyeti, Mobutu Sese Seko tarafından yönetilirken Zaire Nehri olarak adlandırılırdı ve içinde beslenen çok sayıda akarsu bulunuyor. Kongo, Afrika kıtasının en büyük ikinci, hacim bakımından da dünyanın en büyük ikinci nehridir. Kongo Nehri, Afrika’nın gezilebilir en büyük su yolları ağından oluşuyor.

8. Río de la Plata

Uzunluk: 4,880 kmKıta: Güney AmerikaYerel Vahşi Yaşam Türleri: La Plata Yunus BalığıÇıkış Yeri: Río de la Plata

Río de la Plata, sınıflandırma anlamında belirsizlikler olması nedeniyle olağan dışıdır. Ne tür kriterleri kullandığınıza bağlı olarak, bir nehir, bir körfez, bir haliç, hatta bir deniz olarak da kabul edilebilir. Konumuna göre, açıkça Paraná, Paraguay ve Paraguay nehirlerinin haliçidir. Río de la Plata aynı zamanda dünyanın en geniş nehirlerinden biridir! La Plata yunusu, tuzlu okyanus veya nehir ağzı sularında yaşayan tek nehir yunusudur.

7. Ob Nehri

Uzunluk: 5,410 kmKıta: Avrupa ve AsyaYerel Vahşi Yaşam Türleri: KurtÇıkış Yeri: Ob Körfezi

Biya ve Katun Nehirleri Altay Dağları’ndan doğar ve Ob Nehri’ni oluşturmak için birlikte akarlar. Ob Nehri, tümü Arktik Okyanusu’na akan Sibirya’nın üç büyük nehirinden biridir ve aynı zamanda dünyanın en uzun halicidir. Bu nehir aynı zamanda çorak topraklarla çevrili olmasına rağmen ekonomik bir fırsat kaynağıdır. Ob Nehri 50’den fazla balık türüne ev sahipliği yapmaktadır ve önemli bir hidroelektrik kaynağıdır.

6. Sarı Nehir (Huang He)

Uzunluk: 5,464 kmKıta: AsyaYerel Vahşi Yaşam Türleri: Sika GeyiğiÇıkış Yeri: Bohai Denizi

Dünyaca ünlü Sarı Nehir, Bayan Har Dağları’ndan kaynaklanır ve dokuz şehirden geçer. Çin’in ikinci en uzun nehridir. Bu nehir Çin medeniyetinin beşiği olarak anılır ve Çin’in en eski şehirlerinden bazılarından geçer. Nehir, adını sularının sarı olmasından almıştır. Eski çağlara ait yazıtlar, Sarı Nehrin gökten aktığını ve Samanyolu’na bağlı olduğunu söylüyor.

5. Yenisei Nehri

Uzunluk: 5,539 kmKıta: AvrupaYerel Vahşi Yaşam Türleri: MersinbalığıÇıkış Yeri: Kara Deniz

Yenisei Nehri‘nin birçok kolu vardır, Selenga Nehri bu nehre su olarak en çok katkıda bulunan nehirdir. Tamamen endemik olan iki tür olan Gobio sibiricus ve Thymallus nigrescens de dahil olmak üzere Yenisei Nehri’nde 55 farklı yerli balık türü yaşamaktadır. Kuzeye giden bu nehir Sibirya’nın merkezinden geçer ve eski kabilelerin kuruluşlarının yanı sıra modern ekonomik altyapıların geliştirilmesinde önemli bir rol oynadı. SS Nikolai gibi nehir vapurları ilk olarak 1864’te Kara Deniz üzerinden Yenisei Nehri’ne getirildi.

4. Mississippi Nehri

Uzunluk: 6,275 kmKıta: Kuzey AmerikaYerel Vahşi Yaşam Türleri: KunduzÇıkış Yeri: Meksika Körfezi

Mississippi Nehri, uzunluğu ve gelişen ekosistemleri ile ünlüdür. Nehir üç bölüme ayrılmıştır: Üst Mississippi, Orta Mississippi ve Alt Mississippi. Itasca Gölü’nden doğar ve Missouri, St. Louis, arasında 43 baraj bulunmaktadır. Nehir ayrıca yol boyunca 10 farklı eyalete dokunur ya da bu eyaletlerin içinden geçer! Tek bir damla suyun Mississippi’yi baştan sona geçmesi yaklaşık 90 gün sürer!

3. Yangtze Nehri

Uzunluk: 6,300 kmKıta: AsyaYerel Vahşi Yaşam Türleri: Çin TimsahıÇıkış Yeri: Doğu Çin Denizi

Muhteşem Yangtze, Çin’in en büyük nehri ve tamamı tek bir kıtada akan dünyanın en uzun nehri. Aynı zamanda Çin Timsahı da dahil olmak üzere çeşitli büyüleyici vahşi yaşam türlerine ev sahipliği yapmaktadır. Çin Timsahı endemiktir ve Yangtze Nehri‘ne özeldir. Amerikan Timsahına çok benzemektedir, ancak daha küçüktür. Yangtze, Çin’in Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının yaklaşık % 20’sini üreterek Çin halkı için de son derece önemlidir. Yangtze’de bulunan Three Gorges Barajı, dünyanın en büyük hidroelektrik santralidir.

2. Amazon Nehri

Uzunluk: 6,650 kmKıta: Güney AmerikaYerel Vahşi Yaşam Türleri: Amazon Deniz İneğiÇıkış Yeri: Atlantik Okyanusu

Amazon Nehri engebeli çevresi ve vahşi yaşamla dolu ekosistemleri ile bilinir. Aslında, yerel fauna ve flora türlerinin çoğu henüz tanımlanmamıştır! Tanımlanan ve sınıflandırılan türlerin 8.000’i böcektir ve bazıları Sarı Humma virüsünü taşıyabilen sivrisinekler gibi son derece tehlikelidir. Amazon’daki 2.500 civarında pek çok balık türü, yerel sakinler için önemli bir protein kaynağı sağlar. Amazon Nehri adını, 16. yüzyılda kaşiflere saldıran kızgın kadınların liderliğindeki bir grup yerlinin adından almıştır. Burayı görebilmek için uçak bileti alarak Amerika Birleşik Devletlerinde Brezilya’ya ulaşmalısınız.

1. Nil Nehri

Uzunluk: 6,650 kmKıta: AfrikaYerel Vahşi Yaşam Türleri: TimsahÇıkış Yeri: Akdeniz

Nil Nehri dünyanın en uzun nehridir. Nil veya Amazon Nehri’nin hangisinin gerçekten daha uzun olup olmadığı konusunda bir anlaşmazlık olmasına rağmen, uzunluğu ve kültürel önemi ile dünyaca ünlüdür. Her durumda, Nil, Mısır ve Sudan halkı için temel su kaynağıdır ve suların kullanım hakları yerel bir çatışma kaynağı olmuştur. Nehir üç ana koldan oluşur: Mavi Nil, Beyaz Nil ve Atbara. Nil’in akış yönü ve sıcaklığı eski Yunanlılar ve Mısırlılar için kafa karıştıran bir durum olmuştur.

Mart 2020’de hazırladığımız bu yazımızla Dünyanın en uzun 10 Nehrine değindik.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!