featured

Verimli Ders Çalışma Nasıl Yapılır? Verimli Ders Çalışma Teknikleri Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Verimli ders çalışma, sınavlara uygun şekilde organize çalışmak, hazırlıklı olmak, her öğrencinin okul hayatında performans yükselmesine olanak tanımaktadır. Cezalandırmaktan çok etkili bir eğitim, doğru tutumlar, öğrenmeyi bir fırsata dönüştürebilir.Etkili şekilde çalışmak için uygulanabilecek tek bir yöntem yoktur. Eğitim yöntemlerinin her öğrenciye uyum sağlaması gerekir. Her öğrenci bir bireydir ve her bireyin kendine özgü yetenekleri bulunur. Bu yüzden çalışırken neyin yapılıp yapılmayacağı, nelerin sizi motive ettiğini bilmek gerekir. Kimi öğrenci için az çalışmak, motive olmanın en kolay yolu olurken; kimi öğrenci, daha çok çalışarak motive kazanır.

Verimli Ders Çalışma Nedir?

Verimli ders çalışma nedir konusu aslında günümüzde ders çalışma ve başarı ile ele alınmaktadır. Burada önemli olan ne kadar ders çalışıldığı değil ne kadar verimli ders çalışıldığıdır. Saatlerce kitapların başında oturup çok çalıştığını düşünmek yanlıştır. En önemlisi, çalışma sonunda ne öğrenildiğidir. Yani çalışma sonrasında bir şeylerin zihnimizde yer etmesi gerekir.

Çoğu öğrenci verimli ders çalışmanın yolları bilmez. Verimli ders çalışma teknikleri nelerdir? Hangi yollarla daha hızlı öğrenme ve verimli çalışma yapılır konusunda birçok teknik bulunmaktadır.

Aynı Bilgileri Farklı Şekillerde Araştırarak Öğrenmek

Aynı bilgileri farklı şekillerde öğrenmek hem hayatınızı renklendirir hem de araştırmacı yönünüzü ön plana çıkarır. Çoğu öğrenci ders çalıştığında, sosyal hayattan koptuğunu düşünür. Ancak hem çalışıp hem de sosyal olmak hiç de zor değildir. Daha akılcı şekilde çalışarak hem iyi notlar alabilir hem de sosyal yaşantınızı devam ettirebilirsiniz. Eğitimin temel amacı; doğrudan en yüksek notu almak değil, nasıl öğrenileceğini bilme becerisini göstermektir.

Verimli ders çalışma teknikleri ile çalışılan bir ortamda kişi hem daha performanslı hem de daha motivasyonla çalışır. Verimli çalışma; kişi özelliklerine, dikkatine, amaçlarına, sahip olduğu zamana göre değişir.

Verimli ders çalışma programı hazırlayarak, daha verimli olmaya başlayabilirsiniz. İşe aynı bilgileri çeşitli şekillerde öğrenmeyle başlayabilirsiniz.

Ders notlarını tekrar okuyun.Ders kitabını etkili şekilde okuyun.Çevrimiçi kaynakları araştırın.Zihninizde bir harita oluşturun.Bildiklerinizi bir başka insana aktarın.

Tüm bunların tek bir seferde yapılması mümkün değildir. Çalışırken, çalışma konunuzu farklı kaynaklar ve yöntemlerle pekiştirdiğinizde, daha hızlı öğrenmeye başlarsınız.

Her gün Birden Fazla Konu Üzerinde Çalışmak

Yeni verimli ders çalışma teknikleri arasında, sadece bir ya da iki konuya odaklanmak yerine, her gün birden fazla konu üzerinde çalışmak gelmektedir. Her gün bir iki konu yerine, birden fazla konuyu araştırıp derinlemesine öğrenmek, hızlı ve etkili öğrenmenin temel yollarından biridir.

Mesela bir matematik, tarih, fizik ve kimya derslerinden sınavınız var ve her konunun bir kısmında her gün incelemek çok daha verimli olmanızı sağlar. Yani sınava gireceğiniz her dersi teker teker günlerde çalışmak yerine, bir gün içinde belli kısımlarını öğrenerek, daha verimli olabilirsiniz. Bunun sebebi, tek gün içinde bir tek ders üzerinde çalışmanız, ilerleyen saatlerde benzer bilgileri birbirine karıştırmanız anlamına gelecektir. Her farklı ders için verimli ders çalışma saatleri düzenleyerek, öğrenme ve verimli olma performansınızı artırabilirsiniz.

Periyodik İnceleme Tekniğini Kullanmak

Verimli ders çalışma teknikleri rehberlik edecek birçok tekniği içermektedir. Periyodik inceleme tekniği de bunlardan biridir. Bilgilerin kısa süreli bellekten uzun süreli belleğe taşınması için, periyodik inceleme tekniği, daha iyi sınav notu almanızda size destek olacaktır.

1.gözden geçirme: yeni bilgileri öğrendikten 1 gün sonra2.inceleme: 1.incelemeden 3 gün sonra3.inceleme: 2.incelemeden 7 gün sonra4.inceleme: 3.incelemeden 21 gün sonra5.inceleme: 4.incelemeden 30 gün sonra6.inceleme: 5.incelemeden 45 gün sonra7.gözden geçirme: 6.gözden geçirmeden 60 gün sonra

Verimli ders çalışma rehberlik edecek bu teknikte en uygun inceleme aralığı, bilgilerin ne kadar süre saklanmak istediğine bağlı olarak değişmektedir. Sadece ders kitapları ve notlarla çalışmamalısınız. Bir sınava hazırlanırken farklı kaynaklardan araştırma yaparak çalışmak, birçok pratik soruyu çözmek, size başarıyı getirecektir.

Verimli Ders Çalışırken Başka Teknikler Kullanmak

Verimli ders çalışma teknikleriyle ilgili örnekler bir şekilde çoğaltılabilir. Verimli ders çalışırken kullanabileceğiniz teknikler arasında;

Önemli bilgileri yüksek sesle okumakDers Çalışma aralarında mola vermekHer çalışma sonunda kendini ödüllendirmekSınıfın en önünde oturmakKonsantrasyonunu bozacak birçok işi aynı anda yapmamakBilgileri basitleştirerek, özetleyerek öğrenmekNotları bilgisayarda almak yerine, el ile yazmak

Sınavda başarılı olur muyum? Temel kavram ve teknikleri unutursam ne olur? Sınav beklentim zora girer gibi hemen her öğrencinin kafasında düşünceler dolaşabilir. Bunun için sadece 10 dakika ayırmak ve sınavla ilgili her endişenizi yazarak rahatlamak, sizi başarıya götürecek teknikler biridir.

Ders çalışmaya yönelik zaman yönetimi ve ders çalışmakla ilgili aynı zamanda da bu konuda gereken tüm bilgileri veren bu yazımıyla öğrencilerimize yardımcı olmaya çalıştık. Eğer istediğiniz bir zamanda çalışmaya giriş yaparken ve anlarken zorlanıyorsanız, bu paylaştığımız teknikleri denemenizi öneririz. Ayrıca kendinize tüm bu anlatılardan yol açıkarak verimli ders çalışma panosu ve verimli ders çalışma listesi de oluşturabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!