featured

Amortisör Nedir? Amortisör Tamiri Nasıl Yapılır? Amortisörler Nasıl Değiştirilir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Amortisör nedir? Amortisör, süspansiyonun zeminden aldığı darbeleri yumuşatan ve en aza indiren aracın sürekli dengesiz şekilde sallanmasını engelleyen süspansiyon parçalarıdır. Yağlı ve Gazlı olmak üzere iki türlü Amortisör sistemi vardır. Amortisör silindirin içinde yağ ya da gaz dolu olan ve aşağı yukarı hareket eden bir pistondur.

Amortisörlerin Arızalı Olduğunu Nasıl Anlarız?

Amortisörlerin arızalanmasına amortisörlerin dışında meydana gelen çatlamalar, kırılmalar ya da gevşemeler neden olabilir. Ancak amortisörlerin dışında bir arıza yoksa amortisörlerin arızalanması içindeki yağ veya gazın silindir içinden dışarı sızmasından dolayı arıza ortaya çıkar. Amortisörlerin arızalandığını yolda aracınızla seyahat ederken aracınızın bir çukura girdiğinde araçtan garip garip seslerin gelmesiyle de anlayabilirisiniz. Amortisör’de arıza varsa amortisörler yağ kaçırırlar. Aracın tekerlerinin aralığından baktığınızda yağ lekesi görüyorsanız amortisörlerde arazı olduğu anlamına gelir.

Amortisörlerin içinde yer alan yağ ve gazların dışarı sızması durumunda amortisörlerde yumuşama meydana gelir. Bu durumda aracınız dikey hareketlere direnç gösteremez ve aracın yola tutunma kabiliyeti helezonların durumuna bağlıdır. Bu tip bir arızayı tespit etmenin kolay bir yolu vardır. Hangi taraftaki amortisörün bozuk olduğunu düşünüyorsanız o tarafın tekerleğinin yanına giderek aracınıza bastırın ve bırakın. Daha sonra bu işlemi yaptığınızda amortisörleriniz sağlamsa helezondan kaynaklanan sallanma hareketini hemen kesecektir. Ama aracınız sallanması hemen durmuyor ve sallanmayı biraz sürdürüyorsa amortisörler görevlerini yerine getirmiyordur. Bu durumda Amortisör Tamiri yaptırmanız gerekmektedir.

Amortisör Tamiri Nasıl Yapılır?

Araçlarda iki çeşit amortisör türü vardır. Bunlar yağlı ve gazlı amortisörlerdir. Aracınızı sağlıklı bir şekilde sürmek istiyorsanız bu amortisörlerde meydana gelen arızaları tamir ettirmeniz gerekmektedir. Araçlarda yer alan yağlı amortisörlerin Amortisör Tamiri yapılmaktadır. Gazlı amortisörler tamiri için özel donanım gerekmektedir ve çoğu zaman tamiri yapılamaz.

Yağlı amortisörler de yapısal bir arıza yoksa yani amortisörlerde kırılma, çatlama ve eğilme gibi durumlar yoksa Amortisör Tamiri yapılabilir. Amortisörün içinde bulunan yağın belirli bir yerden sızması nedeniyle amortisörlerde meydana gelen arızalar tamir edilebilir. Bu yağın sıza bileceği tek yer üst tarafta yer alan milin girdiği kapağın altında bulunan contalardır. Bu sızıntıyı ortadan kaldırmak için ilk önce sızıntı yapan amortisörü sökmek gerekir.

Amortisörü söktükten sonra üst tarafta yer alan kapak açılır cinstense çevirerek açtıktan sonra pistonu çıkarmanız gerekir. Daha sonra yağı komple boşaltabilirsiniz. Ya da hidrolik yağ ekleyebilirsiniz. Yağı geri ağzına kadar doldurduktan sonra piston üzerinde bulunan arızalanan, bozulan veya deforme olmuş contayı değiştirerek pistonu silindirin üstüne tekrar oturtun ve daha sonra üst kapak kapatın. Bu şekilde Amortisör Tamiri’ni tamamlamış olursunuz.

Amortisörlerin üst kapağı pres baskı sonucunda zedelenmiş olabilir. Bu nedenle Amortisör Tamiri yaparken yanınızda kaynak makinesi, pres makinesi ve kesme taşı gibi aletler kullanmanız gerekmektedir.

Gazlı amortisörler için tamir işlemleri uygulayan tamircilerde bulunmaktadır. Bu Amortisör Tamiri’ni gazlı amortisörlerin contalarını değiştirerek ya da sibop takım takarak kaçağı önlemeye çalışan tamirciler vardır. Ancak bu durumun sağlık olduğu tartışılır. Aracınızın sağ veya sol amortisörlerinden birinde arıza meydana gelmişse bizim size tavsiyemiz diğer amortisörleri de kontrol ettirmeniz ve bakımını yaptırmanızdır.

Amortisörler Nasıl Değiştirilir?

Amortisörlerde meydana gelen arızaların tamiri mümkün görünmüyorsa amortisörlerin değiştirilmesi gerekmektedir. Amortisörlerin değiştirilmesi şu şekilde yapılır;

Ön amortisörler değiştirilirken ilk olarak araç düz bir zemine getirilir ve daha sonra kriko yardımıyla tekerler kaldırılarak çıkarılır. Kaputu açarak amortisörlerin kulesinde yer alan somunlar sökülür ve taşıyıcı ve amortisörlerin birbirini tutan somunları sökülür. Somunlar söküldükten sonra amortisörler yerinden çıkarılır. Amortisörü değiştirmek için helezonu bastırarak üst takoz ve bilya çıkartılır daha sonrada yay çıkartılır. Sonra yeni amortisör yayı ve bilyalar tekrar takılır. Son olarak Amortisör tekrar yerine takılır. Sökme işlemini sondan yaparak amortisör geri yerine takılır.Arka amortisörler de içinde aynı işlem uygulanır. Fakat helezon arka amortisörlerden farklı alanda yer aldığı için ön amortisör kadar teferruatlı değildir. Bagaj açılarak arka amortisörü tutan somun amortisör mili sabit şekilde tutularak sökülür. Daha sonra alt tarafı tutan somunlarda sökülerek amortisör yerinden çıkartılır. Daha sonra ön amortisör çıkarıldıktan sonra yapılan işlemlerin aynısı uygulanarak yeni amortisör geri yerine takılır.

Fren veya amortisörlerle ilgili çok daha fazla sorun yaşamanız halinde bir araç tamir ustasına başvurmanız ya da bir servis çağırmanız tavsiye edilir ve bu ustaların yardımıyla class bir şekilde sorunlarınızı çözebilirsiniz. Önemli bir sorun olduğunda servis amaçlı bir tamir ustası ile görüşmek için bir amortisör ustasının internet sitesine mobilden giriş yaparak telefonla bu tür ustalara ulaşabilirsiniz. Ustasından yardım alırken süspansiyon sistemi, yayların salınımını, yol tutuşu ya da Ön düzen hakkında da bilgi alabilirsiniz.

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!