featured

Gizemleri ile Stonehenge ve Tonlarca Ağırlıktaki Taşların Bilinmeyen Sırları

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Stonehenge anıtı yani bir diğer ifade ile Prehistoric Stonehenge Monument, İngiltere’nin küçük bir yerleşim yeri olan Salisbury kenti kırsalında bulunuyor.

Bilime, tarihe, astrolojiye, medeniyetlere ve ritüellere meraklı olanların en çok ilgisini çeken yerler arsında bulunan Stonehenge taş anıtı, neolitik taş devri ile bronz çağı arasında en az beş kademede oluşturulduğu kabul edilen dünyanın en tanınan anıtlarından biri olarak her yıl yüz binlerce insanı kendine çekiyor.

Geometri, Gizemler, Astronomi, Paganizm ve Asılı Taşlar

Stonehenge, İngilizce’de asılı taşlar manasına gelmesi yanında, bu özel yapı astronomi geometri meteoroloji , gizemler ve pagan unsurları ile ilişkilendiriliyor.

Çok uzun yıllardır yapılan araştırma ve incelemelere karşın gizemleri ve sırları tam anlamı ile çözülemeyen bu yapı hakkında çok sayıda soru işareti bulunmaktadır. Yapım zamanı hakkındaki genel görüş bu yapının bir antik çağ eseri olduğu noktasında toplansa da bazı araştırmacılara göre stonehenge tarihi antik çağ öncesine kadar götürmektedir.

Dik şekilli konumlandırılan çok ağır taşlar üzerine yine tonlarca ağırlıktaki tek parçadan ibaret taşların yerleştirilmesi şeklinde yapılan ve “ trilithon ” adı verilen bu dairesel biçimli taş topluluğuna, çok sayıda insan bilgeliğin sembolü nazarı ile bakmaktadır.

Tapınak mı? Astronomik Gözlem Alanı mı?

Milattan önce 3000 yılında yapılan bu özel ve gizemli yapının bir tapınak ve mezar alanı olabileceği ve bu amaçla kullanıldığı şeklindeki genel görüş ile beraber stonehenge e yapının astronomik gözlemlerde kullanıldığı yönünde de ciddi iddialar bulunmaktadır.

Yine yapıya farklı anlamlar yükleyenler de oldukça çok sayıdadır. Bu kapsamda yapımı uzaylılar ile ilişkilendirilen bu anıtın ufo iniş yeri, güneş saati ve uzay gözlem evi olabileceği iddiaları da ileri sürülen teroiler listesinde yer alan örneklerdendir.

Bu konuda dikkati çeken bir başka husus ise bilim insanlarının Stonehenge çemberinin yaz dönencesi yani 21 Haziran gün doğumuna göre konumlandırılmış olmasını belirtmesidir. Bu yapıya yakın bulunan ve aynı dönemlerde inşa edilen İrlanda’da ki taştan oluşan Newgrange anıtı ise kış dönencesi yani 21 Aralık gün doğumuna yöneltilmiştir.

Tonlarca Ağırlığındaki Taşların Taşınması ve Yerleştirilmesi

Salisbury düzlüğü üzerindeki bu yapıda dik konumlu otuz taş üzerine (günümüzde bunlardan yalnızca 17’si ayaktadır), kavisli hale getirilmiş lento taşlarının yerleştirilmesi şeklinde oluşturulan yapıdaki en büyük taş Searsen ismi verilen 9 metre yüksekliğinde boyutlara sahiptir ve 25 ton ağırlığındadır. Bluestones yani mavi taşlar olarak isimlendirilen daha küçük boyutlardaki taş parçalarının dahi en az 4 ton olduğu yapı, gerçekten bilinmeyenleri bünyesinde barındırır.

Çok sayıda devasa taşın dairesel bir biçimde bulunduğu Stonehenge’in yer aldığı alanın orijinal toprağında ise taş bulunmuyor. Bu durum, devasa taşların her birinin kilometrelerce mesafeden o bölgeye taşındığını gösteriyor.

Elde bulunan verilere göre M.Ö 4000 yıl önce yapıldığı yönünde tahminler bulunan stonehenge i taşların insan aklını zorlayan ağrılıklarına karşın nasıl o bölgeye taşındıkları ve mükemmel bir matematiksel sistem içerisinde nasıl yerleştirildikleri halen daha sırrını koruyan önemli gizemlerdir.

Yapımına ve taşların taşınma sürecine dair hiçbir kayıt bulunmayan taşların, bu bölgeye nasıl getirildikleri kadar, burada bulunan taşların nasıl dik taşlar üzerine yerleştirildikleri, yapım da nasıl bir teknoloji kullanıldığı da çözülememiştir.

Güneş Işığının taşların arasından geçme şeklide bu yapının özel bir geometri ve matematik ile yerleştirildiklerinin ayrı bir kanıtıdır.

Dünya Mirası Listesinde Bir Yapı

UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi içerisine dahil edilen Stonehenge, ülkemizde bulunan Göbeklitepe keşfi öncesinde, dünya üzerindeki en eski tapınak alanı unvanını da elinde bulunduruyordu.

Yapıyı Kimler İnşa Etti?

Bu taş çemberini andıran yapının, tarih öncesi dönemlerde Orta Avrupa ile Britanya bölgelerinde yaşayan toplumların rahip yani din adamı sınıfını oluşturan Druid’lerin isteği üzerine yapıldığı ve ibadet merkezi olarak kullanıldığı yönünde bir kanı bulunmaktadır.

Ancak 2019 yılında gerçekleşen en yeni araştırmaya göre, bu yapıyı inşa edenlerin kökenleri Anadolu’ya uzanıyor. Gerçekleştirilen DNA araştırmaları ve verilere göre M.Ö 5000 ile 3000 arasında Britanya bölgesinde yaşayanlar ile Avrupa’da yaşayanların kalıntıları arasında karşılaştırmalar sonucu Britanya’da yaşayan bir kısım insanın Avrupa’dan göç ederek geldiği tespit edildi.

Araştırma Anadolu’dan gelen insanların önce Orta Avrupa’ya daha sonrada İber Yarımadasından geçerek M.Ö 4000 yıllarında Britanya’ya ulaştıkları ve gelenekleri arasında bulunan megalit olarak adlandırılan dev kayalardan anıt inşa etme kültürünü de buraya taşıdıkları belirtiliyor.  

Stonehenge Ziyaret Günleri ve Ücretleri

Bu yapı için belirlenen ziyaret dilimi ise;

30 Mart ile 31 Mayıs tarihleri arasında 09.00 – 19.00 saatleri arası,01 Haziran ile 31 Ağustos tarihleri arasında 09.00 – 20.00 saatleri arası,01 Eylül ile 15 Ekim tarihleri arasında 09.30 – 19.00 saatleri arası,16 Ekim ile 29 Mart tarihleri arasında ise 09.30 – 17.00 saatleri arası olarak belirlenmiş.Ayrıca Stonehenge, 24 Aralık ile 26 Aralık tarihleri arasında kapalı bulunuyor.

Stonehenge Ziyaret ücreti ise 19,5 Sterlin olarak belirlenmiş durumda. Ancak öğrenciler ve 60 yaş üzeri için ücret 17, 6 Sterline, 5-15 yaş grubu için ise 11, 7 Sterline düşüyor. Aile bileti almak içinse 50,7 Sterlin ödemeniz gerekiyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!