featured

Delirium Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Delirium nedir sorusuna cevap olarak kişide meydana gelen zihin bulanıklığı demek doğru olacaktır. Bu hastalığı biraz daha geniş kapsamlı anlatmak gerekince de özellikle odak sorunu, hafıza problemi ve zihin bulanıklığı gibi belirtileri sayabiliriz. Deliryum nedir sorusuna yanıt olarak da delirium hastalığının bir diğer adıdır diyebiliriz.

YouTube video

Özellikle ileri ya da genç yaşlarda görülen bu durumun pek çok nedeni de olabiliyor. Bu durumdan mustarip olan kişilerde ani öfkelenme ve korku halleri de görülebiliyor. Özellikle alkol tedavisi gören kişilerde de delirium tremens denilen duruma rastlanılabiliyor. Bu yazımızda delirium ve delirium tremens nedir gibi soruların kapsamlı cevaplarını bulabilirsiniz.

Delirium Nedir?

Deliryum nedir Tıp sözlüğü kapsamında akut beyin yetmezliği olarak da tanımlanabilir. Nörolojik bir hastalık olan delirium, bazı ruhsal durumlardan dolayı da ortaya çıkabilmektedir. Delirium yaşayanlar, zihinlerinin sürekli bulanık olmasından ve gerçek olmayan olayları görmelerinden şikayetçidirler.

Genellikle şiddetli nöbetler halinde görülen bu durum, en hızlı ilerleyen hastalıklar arasında da yer almaktadır. Bu da akıllara ilk olarak deliryum hastası ne kadar yaşar sorusunu getirmektedir. Fakat yalnızca deliryum geçirmek yaşam süresini kısaltan bir durum değildir. Yine de bu hastalığa bağlı olarak intihar eğilimi ya da kendine zarar verme gibi durumlar görülebilir.

Tüm bu durumlardan dolayı hastalığın teşhisi ve tedavisi büyük önem taşımaktadır. Bu yüzden öncelikle delirium nedir ve ne değildir kapsamlı bir şekilde öğrenmek faydalı olacaktır.

Delirium Belirtileri Nelerdir?

Deliryum geçirenler arasında farklı belirtiler gözlemlendiği gibi hastalığın bazı net belirtileri de mevcuttur. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu hastalık bir zihin bulanıklığı hastalığıdır. Bu yüzden belirtilerin büyük kısmı ruhsal belirtiler olarak ortaya çıkacaktır.

Delirium hastalığının başlıca belirtileri şunlardır:

·         Odaklanmada problem yaşama, dikkat kaybı ve eksikliği durumu

·         Kişinin çevresinde olan bitenden bihaber olması ve daimi zihin bulanıklığı

·         Halüsinasyonlar görme

·         Uyku problemleri, insomnia ya da narkolepsi

·         Unutkanlık hali

·         Konuşmada yaşanan gelgitler, çeşitli konuşma bozuklukları

·         Yürüme ve el becerilerinde görülen bozukluklar, en temel şeyleri yaparken zorlanma hali

·         Sürekli korku ve endişe hali

·         Aşırı sinir ve aniden sinirlenme hali

·         Mutsuzluk ya da aşırı mutluluk durumu (duygular arasında gelgitler)

·         Kimi zamanda etrafa zarar verme hali

Tüm bu belirtilerin bir kısmını gösteren kişilere delirium hastalığı teşhisi konulması mümkün olabiliyor. Kendinizde ya da çevrenizdeki kişilerde bu tip belirtileri gözlemlediyseniz derhal uzman bir hekime başvurmalısınız. Delirium bağırma belirtisi de sıklıkla karşılaşılan bir durum olup, kişinin olmadık ortamlarda bağırmalarına ve aşırı sinirlenmelerine neden olabiliyor.

Deliriuma Neden Olan Başlıca Faktörler

Deliryum nedir sorusuna yanıt olarak aynı zamanda bu ruhsal bozukluğun nedenlerine de göz atmamız gerekiyor. Deliriuma neden olan faktörlerin altında bazı hastalıklar da yatabilir. Bu hastalıkların da genellikle beyin dışındaki organlarda bulunduğu söylenmektedir.

Solunum yetersizliği hastalıkları, kalp rahatsızlıkları ya da karaciğer problemleri kimi zaman deliryuma neden olabilir. Aynı zamanda yoğun bakımda kalınması durumu ya da bazı ameliyatlar da deliryum sebebi olabilecek durumlardır.

Delirium durumları gözlemlenen kişilerde mutlaka bir başka hastalığın olup olmadığı da araştırılmalıdır. Çünkü bu durum, altta yatan bir diğer hastalığın da habercisi kabul edilmektedir.

Delirium Tremens Nedir?

YouTube video

Delirium tremens nedir ve nedenleri nelerdir sorularında da alkol tedavisi ve bağımlılığı gösterilmektedir. Delirium tremensin tek nedeni alkol bağımlığıdır ve kişi alkol almayı bıraktığı birkaç gün boyunca bu durumdan mustarip olabilir.

Alkol bağımlısı olan kişilerin tedavi aşamalarında ilk 72 saat içerisinde delirium tremens durumu gözlemlenebilir. Özellikle de alkol tüketimine bağılı enfeksiyon ya da karaciğer hastalıkları gibi durumlarda bu hastalığın da görülmesi oldukça mümkündür.

Delirium tremens de klasik delirium hastalığına benzer belirtilere sahiptir. Bu durumdan mustarip olan kişide zihin bulanıklığı, uyku bozuklukları ve epilepsi nöbetleri gibi durumlar görülebilir.

Delirium Tedavisi

YouTube video
Delirium nedir konusunda size faydalı olabilecek cevapları yazımızda vermeye çalıştık. Şimdi de Deliryum tedavi ilaçları ve deliryum bitkisel tedavi gibi durumları açıklamaya çalışacağız.

Delirium, fark edildiği anda mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Üstelik oldukça hızlı bir şekilde ilerleyen bu hastalığın bazı alt nedenleri de bulunabilir. Bu yüzden böyle bir durumda derhal uzman bir hekime başvurmanız tavsiye edilmektedir.

Delirium için gerekli olan tedavi genellikle klinik ortamında verilmektedir. Tedavi esnasında kişiye bazı sakinleştirici ilaçlar verilebilir. Bunun nedeni hastanın çevresine ve kendisine zarar vermesini en aza indirmektir. Yapılan tetkikler ve uygulanan tedavi neticesinde delirium hastalarında yüksek oranda iyileşme durumu gözlemlenmektedir.

Bu yazımızda deliryumun nedenlerini sizler için derlemek istedik. Psikiyatri hastalıklarından biri olan bu durum altta yatan tıbbi nedenleri de olabilir. Bu yüzden durum fark edildiği anda sağlık kuruluşuna veya kurumuna başvurmak önemlidir. Nisan 2020 tarihlerinde sizlerle bu tip konularda faydalı bilgileri paylaşmaya devam edeceğiz. Yazımız inde delirium hakkında tüm detayları bulabilirsiniz.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!