featured

Mucizevi Doğa Olayı Ay Tutulması Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ay tutulması nedir ve kişilerin duygularında bir değişikliğe neden olur mu gibi sorular insanların merak ettiği konulardır. Aslında bu soruların cevaplarını yaşarken çoğumuz tecrübe etmekteyiz. Kişilerin karakterlerinin farklılaştığı, farklı doğa olaylarının olduğu anlar vardır. Böyle anlar genelde ay tutulması zamanlarında gerçekleşir.

Dünyanın ay ile güneş arasına girmesiyle gerçekleşen mucizevi bir doğa olaydır. Çoğu zaman gözle görülebilir. Ay normal zamanlarda ışığını güneşten alır. Fakat tutulma esnasında güneş ile ayın arasına dünya girdiği için ay, parlaklığını kaybeder. Bu doğa olayını görebilmek için, yeryüzünün ayın ufuk bölgesinde olduğu herhangi bir noktada olmanız yeterli olacaktır.

YouTube video

Tutulmanın gerek politik ve siyasi, gerek aile hayatı, gerekse de aile hayatını etkilediği bilinmekte. Bu bilimsel olarak da kanıtlanmış bir durumdur. Bu günlerde önemli kararlar vermemek, bazı doğa olaylarına hazır olmak (bu her ay tutulmasında gerçekleşmez) gerekir. Kendinizi gözlemleyip karakterinize etki edip etmediğini de rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz. Ay tutulması nedir, sorusunun en kolay cevabı, ayın dünya yüzünden karanlıkta kalması olacaktır.

Ay Tutulması Ne Zaman Olur?

Bu eşsiz doğa olayı yılın belli zamanlarında gerçekleşir. Ay tutulması ne zaman, sorusunu cevaplamak gerekirse, yılda 2 ya da 3 defa gerçekleşir demek doğru olacaktır. Yine de tam bir sayısı yoktur. Bazen daha az bazense daha fazla sayıda gerçekleştiği görülür.

2020 yılında 10 Ocak tarihinde parçalı ay tutulması gerçekleşti. 10 Ocak tarihinde gerçekleşen bu olayı pek çok kişi ülkenin her yerinden gözlemledi. Yılın ikinci tutulması ise 5 Haziran 2020 Türkiye saati ile 20:43 – 00:06 saatleri arasında gerçekleşecek. Bu tarih de gerçekleşen doğa olayı yine parçalı tutulma olacak. Yılın üçüncü tutulması ise 5 Temmuz da gerçekleşecek ancak bu tutulma Türkiye’den görünmeyecek.

Ay Tutulması Çeşitleri Nelerdir?

Herkesin hayranlıkla izlediği doğa olayının adını gerçekleşeceği zamanlarda fazlaca duysak da hangi tür bir tutulma olacağını genelde bilemeyiz. Ayın tutulmasının 4 farklı çeşidi vardır. Bu tutulmalar tam ay, parçalı ay, gölgeli ay ve parçalı gölgeli ay tutulması olarak adlandırılır.

Tam Ay Tutulması Nedir?

Ay yuvarlağının tamamı eğer Dünya konisinden geçiyor ise gerçekleşen doğa olayı tam ay olarak adlandırılır. Bu doğa olayında ayın diskinin tamamı görünmez. Genelde bir saat ya da daha uzun sürer. Bu tutulma şeklini genel olarak gözlemlemek mümkündür.

Parçalı Ay Tutulması Nedir?

Eğer ayın bir kısmı Dünya’nın gölge konisinden geçerse ayın sadece bir kısmı gölge de kalmış olur. Bu tutulma şeklinde genel olarak ayın yarısı görünür, diğer yarısı karanlıkta kalır. Bu nedenle de parçalı tutulma olarak adlandırılır ve çıplak göz ile gözlemlenebilir.

Gölgeli Ay Tutulması Nedir?

Görülmeye değer bu doğa olayında, güneş ayın bir kısmını aydınlatmaya devam eder. Sadece bir kısmı aydınlanan ay daha sönük bir görüntüye sahip olur. Ayın bir kısmı Dünya’nın yarı gölge konisine girdiğinde bu eşsiz manzara gerçekleşmiş olur.

YouTube video

Parçalı Gölgeli Ay Tutulması Nedir?

Ayın belli bir kısmı Dünya’nın yarı gölge konisine girdiğinde gerçekleşir. Bu ay tutulması da genel olarak gözle görülmektedir.

Süper Ay Tutulması Nedir?

Süper ay bir diğer ismiyle kanlı ay en basit tabiriyle ayın dünyaya en yakın görüldüğü zaman dilimidir. Ay dünyaya yakınlaştığında normalde göründüğünden 14 kat daha büyük, normalde olduğundan da 30 kat daha parlak görünür. Bu yüzden bu görüntüye süper ay adı verilmiştir. Super moon gerçekleşirken ay, kırmızı-turuncu arası bir renge bürünür ve bu yüzden süper aya, kanlı ay da denir.

Ay Tutulması Neden Her Ay Gerçekleşmez?

Ay, dünya etrafındaki yörüngesini bir ayda tamamlar. Buna rağmen her yörünge tamamlanmasında doğa olayı olan tutulma gerçekleşmez. Bunun nedeni, ayın yörünge düzlemi ile Dünya’nın yörünge düzlemi her ay değil belli zamanlarda çakışır.

YouTube video

Tutulmanın her ay gerçekleşmesi için ay ve dünya yörüngelerinin her ay çakışması gerekmektedir. Her ay gerçekleşmemesinin bir diğer nedeni ise parçalı ve tam ay tutulmalarının gerçekleşmesi için dünyanın, güneş etrafındaki yörüngesine yaklaşması gerekmektedir.

Ay Tutulmasının Burçlara Etkisi Nedir?

Büyük bir hayranlıkla izlenen bu doğa olayı dünya var olduğundan beri gerçekleşmekte. Bu süreçte de bilim insanları ve astrologlar tutulmanın burçlara olan etkisi kanıtladırlar. Bazı tutulma günleri toprak ve hava burçlarına daha çok etki ederken, bazı ay tutulmaları da su ve ateş grubuna etki eder.

Aslında tutulmanın her gerçekleşmesinde tüm burçlar belli oranda etkilenir. Sadece bazı tarihlerde ki ay tutulmalarının bazı burçlara daha çok etki ettiği görülmüştür. Ay tutulması nedir, diye sorulduğunda aslında bunun bilinen bir açıklaması olsa da, bazı astrologlar bu durumu “gök kitap açıldı” diye yorumlarlar. Ayın tutulma olayı her burcu ayrı ayrı etkilese de bazı burçlar tutulmadan daha çok etkilenir. Bu burçlar;

Terazi Burcuİkizler BurcuKova BurcuYengeç BurcuBalık Burcu olarak tespit edilmiştir.

YouTube video

Su ve hava grubu olan bu burçlar, değişken özellikleri ile ay tutulmasından karakteristik olarak çok daha fazla etkilenirler. Yengeç burcu duygusal açıdan etkilerken, kova burcu mantıki açıdan etkilenir. Yani normal şartlarda hangi burcun özelliği daha fazlaysa, o yönden etkilenmesi daha büyük olasılıktır. Tutulma günlerini takip ederek günlük yaşantınızı ve kararlarınızı yönlendirin. Bu günlerde yeni bir şey (özellikle elektronik eşya) almamanız, sinirlerinize, duygularınıza ve verdiğiniz kararlara dikkat etmeniz faydalı olacaktır.

Ay Tutulması Nedir ve Deprem İle Arasında Nasıl Bir İlişki Vardır?

Tutulmanın gerçekleşmesinden birkaç gün önce ve sonrasında görülen depremler, bilim insanlarını gök olayları yer olaylarını etkiliyor mu? Sorusunu sormaya itti. Bilimsel olarak henüz kanıtlanmamış olsa da birçok astrolog da gökyüzünde hareket olmadan yeryüzünde hareket olmaz kanaatindeler.

Yine de bu durum her ay tutulması olduğunda deprem olacağı anlamına gelmiyor. Bilim insanları ve astrologlar, ay tutulmasıyla beraber birkaç parametrenin de oluşumuyla deprem olabileceğini savunuyorlar.

YouTube video

Güneş tutulması da dünya nın, güneş etrafında ki turu sırasında ayın dünya ile güneş arasına girmesi ile meydana gelir. Güneş tutulması genellikle yılda iki veya 3 kez meydana gelir. En fazla 5 kere tutulduğu gözlemlenmiştir. Güneşin tutulması ile oluşan dünyaz üzerinde ki gölgesi, aşk dünyanıza da etki edebilir. Astrologlar buna bağlı olarak dikkatli olmamızı önemekteler.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!