featured

Dereotunun Faydaları Nelerdir? Dereotu İle Neler Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dereotunun faydaları, hastalıklara şifa olması nedeni ile gündeme gelen, merak edilen konulardan birisidir. Ülkemizin çoğu yerinde yetişen dereotu bitkisi şifalı olmasıyla bilinmektedir. Çoğu insan tarafından tüketilen bu bitki, bir şekilde insan vücudunun daha iyi çalışmasına yardım etmektedir. Peki, dereotu bitkisi nedir? Dereotunun faydaları ve zararları nelerdir?

Dereotu Nedir?

Dereotu, sonbahar aylarında toplanan bir bitki türü olmakla birlikte, çok yönlü faydalarıyla insanları mest etmektedir. A vitamini, bakır ve magnezyum gibi vitamin ve mineraller açısından çok zengindir. Yemeklerin yanında salata gibi türlerle rahatça tüketilebilir.

Yemeklerde ve salatalarda tüketilebilen bu bitkinin hem yaprakları hem de tohumu yenilebilir. Geçmişten günümüze çoğu bitkisel tedavi de kullanılmıştır. Bunun dışında parfüm gibi ürünlerin yapımında da kullanılan bu bitkinin, zayıflamaya olan yardımcı etkileri de çoğu kişi tarafından bilinmektedir.

Dereotu Nasıl Kullanılır?

Dereotu nasıl kullanılır şüphesiz merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Vücuda çok sayıda faydaları ile bilinen bu bitkinin nasıl kullanıldığını ve doğru kullanımını da öğrenmek gerekiyor. Genel olarak yaprakları kullanılmasına rağmen tohumu da tüketilebilmektedir. Çay olarak da yapabileceğiniz dereotu, kurutularak baharat da olabilmektedir. Aynı zaman da çay olarak yapmak istiyorsanız dereotunu kurutmanız gerekecektir.

https://www.youtube.com/watch?v=SaItCUguN2A

Taze bir dereotunun ömrü yaklaşık iki haftadır. Bu süre geçtiğinde doğal olarak tadı değişecek ve olası faydaları azalacaktır. Öğün araları ya da yemek yanında salata olarak tüketilebilen bir bitkidir. Kolay tüketilebilir olma yönünden de tercihler arasında yerini üst sıralarda almaktadır.

Dereotunun Faydaları Ve Zararları Nelerdir?

Dereotunun faydaları ve zararları son zamanlarda konuşulan konulardan bir tanesidir. Her bitkinin faydaları olduğu gibi zararları da vardır. Bu durum dereotu için de geçerlidir. Fakat faydaları zararlarından bir hayli çok olmasından dolayı, çoğu rahatsızlıkta dikkatli ve düzenli olarak kullanıldığı takdirde herhangi bir zararı görülmemektedir.

Dereotunun Faydaları

YouTube video

1. Sindirim Sistemine Destekleyici Etki Yapar

Sindirim sistemi için gerekli olan sıvının artışına katkı sağlayan dereotu, sindirimi sistemini hızlandırır ve sağlığını korur. Aynı zamanda bağırsaktaki peristaltik gibi bazı maddeleri harekete geçirmesi ile kabızlık gibi boşaltım sorunlarını da engelleyici etki yapar.

2. Kemiklerin Gelişiminde Büyük Rol Oynar

Kemiklerin gelişmesinde önemli rol oynayan kalsiyum, dereotun da yüksek oranda bulunur. Bu özelliği sayesinde kemiklerin sağlığına ve gelişmesine katkı sağlayan bitkiler arasında yer alır. Ayrıca kalsiyum yönünden zengin olması hamile kadınların ve gelişim çağındaki çocukların sağlığı açısından büyük önem taşır.

3. Şeker Hastaları İçin Bitkisel Bir Şifadır

Ülkemizde çok sık rastlanan ve hemen hemen her yaş grubunda görülebilen bir hastalık olan şeker hastalığına olumlu katkıları vardır. Kandaki insülin miktarının düzenlenmesine yardımcı olan dereotu, şeker hastalarına şifa olabilecek bir bitkidir.

4. Ağız Bakımına Faydalı Bir Bitkidir

Dereotu, ağız ve diş salığı için doğal bir bakım ürünü olarak kullanılabilmektedir. Ağız kokusu sorununun önüne geçen bu bitki, ferah bir nefese sahip olmanızı sağlayarak nefes alışverişinizi rahat hale getirir. Aynı zamanda anti bakteriyel özelliği ile öne çıkan dereotu, ağız içinde gözlenebilecek enfeksiyonları engellemektedir. Ağza olan faydalarının yanı sıra diş ve diş etlerinin sağlığını da koruyan dereotu, dişlerin beyazlamasında da etkilidir.

5. Depresyon Riskini En Aza İndirir

Dereotunun faydaları arasında depresyona yakalanmayı azaltan özelliklerde bulunmaktadır. Depresyonun doğal yollarla çözümü şeklinde görülen bu bitki, stresi azaltarak kişinin daha sakin olmasına yardımcı olur.

Bunun dışında epilepsi hastalığı gibi bazı rahatsızlıkların tedavisinde de kullanılan bir bitkidir. Epilepsi belirtilerini azaltmada etkili bir fayda saplamaktadır. Ayrıca, aşırı gaz problemi yaşayan kişiler için dereotu çok etkilidir. Gaz problemi olanların tüm sorunlarını giderir. Sağlık açısından son derece iyi bir üründür.

YouTube video

Dereotunun Zararları

Dereotunun zararları bazı sebeplere dayalı olarak baş göstermektedir. Fakat çok aşırı derecede tüketilmediğinde bu yan etkileri görme olasılığınız neredeyse sıfırdır. Çok miktarda tüketilmesi sonrası bazı alerjik semptomlarla karşılaşabilirsiniz. Bunun dışında şeker seviyesini kontrol etmeye yardımcı olan dereotu, fazla kullanımda şeker düzeyini fazla düşürerek zarar verebilmektedir. Bu bağlı olarak her gıdada olduğu gibi bu bitkinin kullanım miktarına da dikkat edilmelidir.

Şifa Kaynağı Dereotu Tiroide İyi Gelir Mi?

Dereotu, eskilerden bu yana bazı hastalıklarda bitkisel tedavi olarak uygulandığı için, dereotu tiroide iyi gelir mi gibi sorular da insanların aklına gelmektedir. Vitamin ve mineral deposu olan dereotu otu, tiroidin çalışmasına düzenleyici etki yapmaktadır. Tiroid hormonun çalışma hızını dengeler ve olası boğaz ağrılarına iyi gelmektedir.

Ayrıca Ramazanda Kilo Vermek Mümkün müdür yazımızı ve Ramazan ayı boyunca sağlıklı beslenme ipuçlarını öğrenmek isterseniz Kolaydiyetlistesi , Ramazanda Kilo Vermek Mümkün müdür yazısını okuyunuz. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!