featured

Ölüm İzni Kaç Gün?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çalışanlara ait haklar arasında, özel hayatların ilişkin bir hak da ölüm izni kaç gün sorusunun cevabıdır. İnsanlar ailelerinden olan kişilerin ölümü sebebi ile işlerine gidemeyecek durumda olabilirler.

Çalışma hayatı boyunca her çalışan kendisine verilen hakları bilmek ister. Bunlar arasında ölüm izni de yer almaktadır. Olası bir ölüm haberinde çalışan bir vatandaş için verilen cenaze izni kaç gün olarak bilinir? Aslında bu izinleri özel sektör, taşeron ve devlet bünyesinde çalışanlar için ayrı ayrı gruplandırmak daha doğru olur.

https://www.youtube.com/watch?v=llkL92VfQWY

Ölüm izni ya da cenaze izni kullanacaklar için bazı kriterler vardır? Kimler ölüm izni kullanabilir? Cenaze izni kaç gün? Kimler ölüm izninden faydalanabilir gibi sorular çalışanlar tarafından oldukça merak edilen konular arasındadır.

İşte ölüm izni hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar:

Memurlarda Ölüm İzni Kaç Gün 2020

657 Devlet Memurlar Kanunu kapsamınca ölüm izni kaç gün 2020 yılı içerisinde belirli esaslara tabidir. Ölüm izinlerinde esas olan ölümün gerçekleştiği andan itibaren 7(yedi) günlük izin süreci başlar. Bir diğer net ifadeyle memurlar için cenaze izni toplam yedi gündür. Cenazenin defin işlemine ait raporundaki tarih esas alınmaktadır. Yani cenazenin defnedildiği gün sayıma dahil olur. Peki hangi memurlar hangi yakınları için cenaze izni alabilmektedirler?

4A/4B/4D Sözleşmeli Memurlar İçin Ölüm İzni Kaç Gün?

4A ve 4B sözleşmeli memurlar için yakınlarının ölümü halinde kullanılacak izin süresi aynı kadrolu memurlarda olduğu gibi 7 (yedi) gündür. Kullanım esasları da aynı şekilde gerçekleşmektedir.

Ancak 4D kapsamında çalışanlar devlet memuru statüsünde olmalarına rağmen ölüm izni olarak 3(üç) günlük bir müsaade hakkına sahiptirler.

Memurlar için cenaze izni kullanabilecekleri yakınları ise şu şekilde sıralanabilmektedir:

EşÇocuklarKardeşlerAnne ve babaEşin anne/babasıEşin kardeşleri

657 sayılı Devlet Memurlar Kanunu kapsamında cenaze nedeni ile izin alacaklara dair kural belirtilmiştir. Buna göre cenaze izni eğer hafta sonu iznine ya da resmi tatillerden herhangi birisine denk gelmişse 7 günlük cenaze izni sonraki tarihe aktarılmaz. Cenazenin defnedileceği tarihten itibaren 7 gün kesintisiz sayılarak hesap edilir. Aynı zamanda cenaze izni süresince geçirilen izin süresi senelik izin haddinden düşmez. Senelik izin haricinde geçirilen bir süreç olarak memura verilen haktır.

Özel Sektörde Ölüm İzni Kaç gün İşçi

Özel sektörde ölüm izni kaç gün işçi için bu süreç nasıl ilerliyor kısmına geldiğimizde; karşımıza çıkan izin süresi değişiyor. Özel sektörde 4857 İş Kanunu kapsamında çalışarak geçimini sağlayan bir işçi yakınının vefatı sonrasında 3(üç) gün izin kullanabilmektedir.

Cenaze defin tarihi itibari ile başlayacak bu 3 günlük izni sadece 1 derece yakınları için kullanabilmektedirler. Yani amca, teyze, hala, dayı gibi yakınlar için ölüm izni kullanılmamaktadır.  Bu yakınlarının vefatı için kullanılan izinler yıllık izinlerinden düşürülmektedir.

Taşeron Ölüm İzni Kaç Gün?

Taşeron ölüm izni kaç gün sorusunun cevabını kadrolu memurların izin sürelerini hesapladığımız bölümde cevaplamıştık. 4D Sözleşmeli olarak kanun içerisinde ismi geçene çalışan grubu halk arasında Taşeron çalışan olarak bilinmektedir.

Taşeronlar yani 4D’li çalışanlara verilen ölüm izni diğer memurlardan farklı olarak 3 (gün) şeklindedir. Aslında burada belirleyici etken taşeronun bağlı olduğu sendikanın bu konudaki hak arayışıdır. Eğer bağlı olunan sendika ile devlet arasında bir anlaşma imzalanır ise bu izin hakkı diğer memurlar ile eşitlenecektir.

Kayınvalide Ölüm İzni Kaç Gün ?

Kayınvalide ölüm izni kaç gün diye merak edenlerin ilk etapta hangi grup çalışan olarak isimlendirildiklerini bilmeleri gerekmektedir. Yazımızın ilk kısmında da açıkladığımız gibi devlet memurları ve özel sektörde çalışanlar için durum değişmektedir. Devlet memurları için kayınvalidenin ölümü halinde verilen izin 7 gün iken, özel sektörde bu izin 3 gün olarak belirlenmiştir.

Kayınpeder Ölüm İzni Kaç Gün 2019

Kayınpeder ölüm izni kaç gün 2019 yılı içerisinde devlet memurları (4A/4B) için 7 gün, 4D taşeron çalışanlar için 3 gün, özel sektörde çalışan SGK’ lı çalışanlar için de 3 gün olarak belirlenmiştir.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!